Vihreät Euroopan parlamentissa

Heidi Hautala: yritysvastuudirektiivistä lupaava kompromissi parlamentissa

Jaa
Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta hyväksyi tänään yritysvastuudirektiiviä koskevan mietinnön. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala on tyytyväinen valiokunnassa saavutettuun neuvottelutulokseen. Parlamentin kanta yritysvastuudirektiiviin hyväksytään lopullisesti toukokuun toisessa täysistunnossa.

– Oikeudellisten asioiden valiokunta teki komission esitykseen lukuisia parannuksia, jotka tuovat lakiesityksen paremmin linjaan YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden kanssa. Ennakoitava ja johdonmukainen, kansainvälisiin linjauksiin pohjautuva lainsäädäntö on yritysten etu, Heidi Hautala sanoo.

– Valiokunta esittää parlamentin kannaksi, että lainsäädännön tulee kattaa yritykset, joiden henkilöstömäärä on vähintään 250 ja vuotuinen liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa. Tämä on merkittävä laajennus komission suuryrityksiin rajoittuvaan esitykseen verrattuna.

– Mietinnössä painottuvat myös yritysten velvollisuus puuttua toimintansa ilmastovaikutuksiin, erityisen huolellisuuden noudattaminen konfliktialueille sijoittuvassa yritystoiminnassa sekä sidosryhmien kattava osallistuminen huolellisuuvelvoitteen toimeenpanoon, Heidi Hautala sanoo.

Yritysvastuudirektiiviä koskeva mietintö etenee seuraavaksi parlamentin täysistunnon käsittelyyn. Mietinnöstä äänestetään viikolla 22 alkavassa täysistunnossa, jonka jälkeen alkavat parlamentin, neuvoston ja komission väliset kolmikantaneuvottelut direktiivin lopullisesta sisällöstä.

– Yritysvastuudirektiivi on keskeinen osa historiallista murrosta, joka tulevina vuosina määrittelee uudelleen yritysten vastuut ja velvollisuudet ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittamisessa. Niin suurten kuin pientenkin yritysten on viimeistään nyt hyvä kartoittaa liiketoimintansa ja arvoketjujensa ihmisoikeus- ja ympäristövaikutukset, ja varautua tulevaan lainsäädäntöön, Heidi Hautala sanoo.

MEP Heidi Hautala toimii vihreiden varjoesittelijänä lakiesityksestä vastaavassa oikeudellisten asioiden valiokunnassa sekä mietintöön osallistuvassa ihmisoikeuksien alivaliokunnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Vihreiden neuvottelijana toiminut Alviina Alametsä kommentoi tänään saatua sopua älykkäiden liikennejärjestelmien kehittämiselle EU:ssa “Tämä on tärkeä askel tieturvallisuuden parantamiselle jäsenmaiden läpiajamista heikennyksistä huolimatta.”8.6.2023 21:15:56 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentin, komission ja jäsenmaiden kolmikantaneuvotteluissa hyväksyttiin tänään direktiiviuudistus tieliikenteen älykkäiden liikennejärjestelmien suuntaviivoista sekä tieliikenteen ja muiden liikennemuotojen rajapintojen puitteista (ITS-direktiivi). Direktiivi velvoittaa jäsenvaltiot jakamaan tieliikennedataa, kuten tietoa teiden nopeusrajoituksista, liikennesäännöistä sekä riskitilanteista, kuten liukkaista ajokeleistä. Jakamalla näitä tietoja digitaalisessa muodossa jäsenvaltiot voivat sujuvoittaa teknologista kehitystä, parantaa turvallisuutta ja edistää tiedon avoimuutta. ”Minulle keskeisin tavoite neuvotteluissa oli turvallisuuden parantaminen. Euroopassa kuolee vuosittain noin 20 000 henkeä tieliikenneonnettomuuksissa. Arvioiden mukaan esimerkiksi älykkäät nopeudenvalvontajärjestelmät vähentäisivät tieliikenneonnettomuuksia 40%.” Tämän takia Alametsä onkin pettynyt jäsemaiden läpiajamiin kevennyksiin jäsenmaille asetettuihin velvoitteisiin. Lopullisessa tekstissä esim

Vesien tilasta tarvitaan lisää tutkimusta - sukupolvi sitten asetettu tavoite puhtaista vesistä karkaamassa ulottumattomiin22.5.2023 17:31:48 EEST | Tiedote

EU:n vesilainsäädäntöä ollaan paraikaa päivittämässä. Lähtötilanne ei ole hyvä: kaksi vuosikymmentä sitten asetettua tavoitetta puhtaista vesistä ei ole saavutettu. Koko EU:ssa vain puolet pintavesistä ja kolme neljäsosaa pohjavesistä on kemiallisesti hyvässä tilassa, ekologisesti hyvässä tilassa on vielä pienempi osuus. Vaikka Suomessa tilanne on - etenkin pohjavesien suhteen - keskimäärin parempi kuin muualla Euroopassa, Suomessakin pintavesien kemiallisen tilan arvioidaan olevan heikko puolessa kaikista pintavesistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme