Kirkko Helsingissä

Heikki Arikan ja Jarno Limnéllin ”Kymmenen teesiä selviytymisestä” -sarja käynnistyy Yle radio 1:ssä – ensimmäinen vieras Sauli Niinistö

Jaa

Malmin kirkkoherra Heikki Arikka ja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll aloittavat ohjelmasarjan Yle radio 1:ssä. Kaksikko esittelee kesän aikana kymmenen teesiä selviytymisestä poikkeusolojen Suomessa. Heidän kanssaan selviytymisen rakennuspuita etsivät muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kirjailija Jari Tervo, psykoterapeutti Maaret Kallio, alivaltiosihteeri Päivi Nerg ja piispa Eero Huovinen.

Kuva: Ville Talola. (Kuva ei ole ohjelmasarjan virallinen tunnuskuva.)
Kuva: Ville Talola. (Kuva ei ole ohjelmasarjan virallinen tunnuskuva.)

Yle radio 1:ssä käynnistyy 27.5. klo 12.10 uusi keskustelusarja nimeltään Kymmenen teesiä selviytymisestä. Ensimmäisessä jaksossa vieraana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja teesinä on luottamus.

Ohjelmassa keskustellaan siitä, mitä ymmärretään luottamuksella niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. Mistä luottamus syntyy? Mitä kävi eurooppalaisten keskinäiselle luottamukselle, kun kriisi iskeytyi Italiaan? Entä onko tasavallan presidentin itsensä helppo luottaa ihmisiin?

Ohjelman luotsit, Heikki Arikka ja Jarno Limnéll tekevät elämänsä ensimmäistä kertaa radiota, mutta vieraiksi he ovat saaneet maan kärkivaikuttajia.

”Idea ohjelmaan lähti Jarnolta, jonka kanssa olemme tunteneet jo 30 vuotta. Olimme molemmat havahtuneet siihen, että keskusteluilmapiiri oli Suomessa kärjistynyt, puheet koventuneet ja kohtaamattomuus lisääntynyt. Jarno ehdotti, että tehtäisiin sarja, jossa keskusteltaisiin vaikeistakin teemoista rakentavalla otteella ja muotoiltaisiin kymmenen teesiä eli väittämää siitä, minkä varaan yhteistä hyvää voidaan yhteiskunnassamme rakentaa uudella vuosikymmenellä”, Arikka kertoo.

Sitten löi koronakriisi päälle, ja sarja alkoi tuntua entistä ajankohtaisemmalta. Miten Suomi ja maailma voidaan nyt jälleenrakentaa? Miten käsittelemme yhteiskunnalliset ja sosiaaliset haasteet, joita koronaepidemian seuraukset ovat tuoneet elämäämme? Minkälaisiin arvoihin voimme tukeutua ja turvautua, kun elämän perusrakenteita koetellaan? Sarjaa päätettiin tarjota Yleen, joka kiinnostui siitä välittömästi.

 Rakentavasti eri mieltä

 ”Emme ole toimittajia, vaan ohjelmassa keskustelijoina. Vieras on toki pääosassa, me Jarnon kanssa mukana omina persooninamme, osittain ammattimmekin kautta”, Arikka kertoo. Limnéll on Suomen tunnetuimpia turvallisuusasiantuntijoita, sotatieteiden tohtori ja VTM. Arikka taas on kirkkoherra, joka on palvellut sotilaspappina Libanonissa ja Afganistanissa. Hän on ollut myös aiemmin mukana valtakunnan puoluepolitiikassa.

 Ihan heti ei tule mieleen toista Ylen keskusteluohjelmaa, jota olisi ollut luotsaamassa kirkkoherra. Arikasta on tärkeää, että kirkko osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun.

”Kirkon pitäisi olla arvokeskustelussa vahvemmin mukana. Meillä on paljon petrattavaa siinä, että oppisimme kirkkona osallistumaan rakentavammin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toisen ihmisen kuuntelu on taitolaji. Kuunteleminen viestii siitä, että kunnioittaa toista. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Mutta tekisi todella hyvää, jos oppisimme olemaan rakentavasti eri mieltä,” Arikka miettii.

Sarjan tuottajana on Ville Talola ja Lahna Pöytään Oy.

”Osa keskusteluista on jouduttu tekemään poikkeusolojen vuoksi etäyhteyksin, laadun siitä kuitenkaan kärsimättä. On ilahduttavaa, että vieraat ovat lähteneet tähän niin auliisti mukaan. Se kertoo siitä, että sarjassa puhutaan isoista, oikeista ja tärkeistä teemoista”, Talola sanoo.

Yle radio 1: Kymmenen teesiä selviytymisestä, keskiviikkoisin klo 12.10, alk. 27.5.

Yhteystiedot ja tiedustelut: Malmin kirkkoherra Heikki Arikka 050 4655784, heikki.arikka@evl.fi
tuottaja Ville Talola 044 3269016, ville@lahnapoytaan.fi
Ylen tuottaja Tuuve Piispa 040 710 0866, tuuve.piispa@yle.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Ville Talola. (Kuva ei ole ohjelmasarjan virallinen tunnuskuva.)
Kuva: Ville Talola. (Kuva ei ole ohjelmasarjan virallinen tunnuskuva.)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi

Kirkko Helsingissä – ihmistä varten. Uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta.

Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on lähes 340 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme