Jyväskylän yliopisto

Heikki Lyytisen UNESCO-professuurille jatkoa

Jaa

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö on solminut Jyväskylän yliopiston kanssa UNESCO oppituoli -sopimuksen vuosiksi 2019-2023 teemalla "Lukutaito kuuluu kaikille". Kehitysneuropsykologian emeritusprofessori Heikki Lyytinen on hoitanut tehtävää UNESCO-professorina jo nelivuotiskauden 2015-2019.

Unesco-professorin päätehtävänä on tutkitusti tehokkaan lukutaidon opetuksen maailmanlaajuinen edistäminen internetiä ja mobiiliteknologiaa hyödyntämällä.

– Tavoitteenamme on vähentää oppimisvaikeuksia tarjoamalla ennakoivaa tukea kaikille lapsille omassa koulu- ja kotiympäristössään. Peruslukutaidon harjoitteluun kehittämämme GraphoGame-oppimisympäristö on osoittautunut merkittäväksi apukeinoksi myös maailman köyhimmissä maissa, Heikki Lyytinen kertoo.

UNESCO:n ja Jyväskylän yliopiston yhteistyö tukee lasten oikeutta oppia omalla äidinkielellään. Erityisesti Afrikassa suuri osa lapsista joutuu edelleen opettelemaan lukemaan vieraalla kielellä.

Lukutaitomateriaalin tarjoaminen verkko- ja mobiilisovellusten kautta afrikkalaisille opettajille, vanhemmille ja lapsille on uudenlainen mahdollisuus tukea lukutaidon oppimista. GraphoGame-pelit kehitetään yhdessä paikallisten kieliasiantuntijoiden kanssa ja oppimisympäristön tehokkuus testataan jokaisessa maassa vertailututkimuksella.

Ensimmäiset afrikkalaiset GraphoGame-verkoston tohtorikoulutettavat väittelivät elokuussa 2014. Kaikkiaan Afrikan maihin on koulutettu yli kymmenen tohtoria tarjoamaan lukemaan oppimisen tukea. Lukutaidon asiantuntijoina heillä on mahdollisuus vaikuttaa oman maansa opetusjärjestelmän kehittämiseen. Esimerkiksi Sambiassa GraphoGame-oppimisympäristöä voi käyttää myös opettajien täydennyskoulutuksessa. Apu tulee tarpeeseen, sillä useimmat sambialaiset opettajat eivät ole koskaan saaneet koulutusta lukutaidon opettamisen menetelmistä, joilla pystyisivät tuloksellisesti opettamaan lasten omien kielten lukutaitoa. Nykyopettajat ovat itse opetelleet alusta asti englannin lukutaitoa, mikä harjoittelutapa ei toimi lasten omien kielten lukutaito-opetuksessa. Sen Heikki Lyytinen on sambialaisten väitöskirjaopiskelijoidensa kanssa osoittanut.

Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki Instituutti ovat solmineet sopimuksen suomalaisen Grapho Group Oy:n kanssa. Yritys on vuodessa kerännyt jo yli puoli miljoonaa latausta norjaksi, englanniksi, ranskaksi, hollanniksi ja kiinaksi tarjoamistaan peliversioista. Tavoitteena on, että Ekapelin malli päästäisiin pian monistamaan myös Afrikassa, jossa tutkimusta on tehty pitkään Sambian lisäksi myös Keniassa, Namibiassa ja Tansaniassa. Grapho Group Oy on sitoutunut jakelemaan tämän oppimismahdollisuuden köyhiin maihin voittoa tavoittelematta ja pyrkii paikallisten opetusviranomaisten kanssa yhteistyössä siihen, että pelejä tarjotaan ilmaiseksi näiden maiden lapsille, vanhemmille ja opettajille.

Suomenkielinen Ekapeli on käytettävissä maksutta www.lukimat.fi -verkkopalvelun kautta.

–Suomalainen lukutaidon opetus on maailman huippua. Mobiiliteknologian avulla on mahdollista tarjota peruslukutaito kaikille maailman lapsille, Heikki Lyytinen vakuuttaa.

Lisätietoja:

GraphoLearn: www.grapholearn.info

Lisätietoa UNESCO-professuureista Jyväskylän yliopistossa: https://jyu.fi/unesco-professuuri

Yhteyshenkilöt

Unesco-professori Heikki Lyytinen, puh. 050 552 4892, heikki.j.lyytinen@jyu.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Asiakkaan näkökulman tärkeys korostui ”Sosiaalityö hyvinvointivaltion tienhaaroissa” -seminaarissa21.3.2019 16:12:57 EETTiedote

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa järjestettiin keskiviikkona 20.3.2019 perinteinen maakuntaseminaari otsikolla ”Sosiaalityö hyvinvointivaltion tienhaaroissa”. Samalla juhlistettiin 60 vuotta täyttävää sosiaalityön professori Aila-Leena Matthiesia. Matthies on toiminut sosiaalityön professorina Saksassa ja Suomessa. Hänet on myös valittu Suomen edustajaksi eurooppalaisen sosiaalityön koulutusta järjestävien yliopistojen verkostoon (IASSW). Matthies korostaa sosiaalityön yhteyttä paikallisiin yhteisöihin, tähdentäen erityisesti asiakkaiden näkökulmaa.

Jy­väs­ky­län yli­opis­ton fy­sii­kan ja ke­mian tut­ki­mus­hank­keil­le mil­joo­nan eu­ron EU:n Ho­ri­sont­ti 2020-ra­hoi­tus21.3.2019 11:39:59 EETTutkimus

Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelma (Horizon2020) on eurooppalaista tutkimusta ja innovaatioita tukeva tutkimus- ja rahoitusohjelma, joka rahoittaa myös merkittäviä eurooppalaisia tutkimusinfrastruktuureja. Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on saanut lähes miljoonan euron suuruisen rahoituksen kolmeen uuteen tutkimusinfrastuktuureihin liittyvään hankkeesseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme