Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Heinäkuun 2022 asuntomarkkinakatsaus: Laskua myyntimäärissä, mutta kauppoja solmittiin vauhdikkaasti ja hinnat melko vakaita

Jaa

Vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät laskivat heinäkuussa keväästä ja alkukesästä jonkin verran. Pitkällä seitsemän vuoden aikavälillä asuntokauppoja taottiin silti tammi–heinäkuussa toiseksi eniten vuoden 2021 huippulukujen jälkeen. Omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat lyhenivät selvästi koko Suomessa. Asuntojen hinnat pysyttelivät edelleen pääasiassa korkealla tasolla, ja loma-asunnoissa kauppa kävi kuukausitasolla tarkasteltuna vilkkaasti.

Asuntokaupan määrän vaihtelu tammi–heinäkuun aikajaksolla vuodesta 2015 heinäkuun loppuun 2022.
Asuntokaupan määrän vaihtelu tammi–heinäkuun aikajaksolla vuodesta 2015 heinäkuun loppuun 2022.

”Asuntokauppa on jatkanut rauhoittumistaan korona-ajan korkeista kauppamääristä. Kauppaa tehdään edelleen kuitenkin hyvällä sykkeellä. Uudehkoista omakotitaloista on jopa pulaa markkinoilla, mikä näkyykin omakotitalojen lyhentyneinä myyntiaikoina. Ja pienten asuntojen kauppa on myös piristymässä varsinkin yliopistopaikkakunnilla, kun opiskelijat palaavat lähiopintojen pariin,” kommentoi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

Vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät kokonaisuutena laskivat keväästä ja alkukesästä jonkin verran. Vanhoja asuntoja myytiin heinäkuussa yhteensä 4 689 kappaletta ja uusia 363 kappaletta. Edellisen huippuvuoden 2021 heinäkuuhun verrattuna myyntimäärät vanhoissa ja uusissa asunnoissa laskivat -21 %. Vuosien 2015–2022 tarkastelujaksoon verrattuna asuntokauppoja taottiin silti tammi–heinäkuussa toiseksi eniten, vuoden 2021 huippulukujen jälkeen.

Vanhojen asuntojen myyntimäärät olivat -17,4 % alhaisemmat kuin vuosi sitten heinäkuussa. Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin heinäkuussa 2 255 kappaletta, omakotitaloja 1 213 kappaletta ja rivitaloja 1 221 kappaletta.

Uudistuotannon myyntimäärien maaliskuussa alkanut lasku näkyi selvästi heinäkuussa. Kuukausitasolla viime vuoden heinäkuuhun verrattuna laskua kerrostaloissa oli -51,6 %, rivitaloissa -40,7 % ja omakotitaloissa -38,9 %. Tammi–heinäkuussa suurin pudotus on ollut uusien kerrostaloasuntojen myynnissä, joka laski -38,6 % pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Rivitaloissa pudotusta oli -21,8 % ja omakotitaloissa -22,8 % tammi–heinäkuun aikajaksolla viiden vuoden keskiarvoon nähden.

Kuukausitasolla kaikkien kohteiden myyntimäärien trendi on koko alkuvuoden noudattanut vuoden 2021 myyntimäärien kehitystä, sekä 15 suurimmissa kaupungeissa että muualla Suomessa.

Asuntokaupan volyymi vanhoissa asunnoissa oli heinäkuussa -14,2 % alle viiden vuoden pitkäaikaisen keskiarvon, mutta tammi–heinäkuuta tarkastellessa 4,1 % yli pitkäaikaisen keskiarvon. Etenkin vanhojen kerrostalojen myyntimäärät ovat kasvaneet ja olivat tammi–heinäkuussa 7,4 % yli viiden vuoden keskiarvon.

Kaupunkivertailussa vanhojen asuntojen heinäkuun myyntimäärät olivat Lahdessa hieman suuremmat (3,3 %) kuin vuotta aikaisemmin, muissa kaupungeissa myyntimäärät jäivät -7,9–26,6 % alhaisemmalle tasolle vuoden takaisista huippulukemista (-7,9 % Tampereella ja -26,6 % Helsingissä).

Suurimmissa kaupungeissa vanhojen asuntojen myyntivolyymi oli tammi–heinäkuussa pääosin yli viiden vuoden keskiarvon. Eniten kasvua on ollut Oulussa (16,3 %) ja Jyväskylässä (13 %).

Myyntiajat omakotitaloissa lyhentyivät selvästi koko maassa

Omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat ovat lyhentyneet kevään ja alkukesän aikana sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa alkuvuoden noin 120 päivästä heinäkuun myyntikohteiden 72 päivään (pääkaupunkiseutu) ja 86 päivään (muu Suomi).

Kerrostalojen myyntiajoissa ei ole suurta trendiä havaittavissa, joskin muualla Suomessa myyntiajat ovat lyhentyneet 7 päivällä alkuvuoteen verrattuna. Taustalla voi myös olla DIAS-järjestelmän suosion lisääntyminen ja sen kauppaprosessia nopeuttava vaikutus.

Hinnat edelleen pääasiassa korkealla tasolla 

Pääkaupunkiseudulla hintaindeksi pysytteli heinäkuussa pääosin 2021 tasolla vaikka toukokuun huippupisteistä on tultu hieman alas lähelle helmi–maaliskuun hintatasoa. Muissa suurissa kaupungeissa hintataso pysyi kolmen vuoden tarkastelujaksolla katsottuna korkealla tasolla.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset hinnat laskivat hienoisesti toukokuun huipputasosta, ja olivat heinäkuussa keskimäärin 2,4 % alle vuoden takaisesta tasosta ja 0,4 % alle alkuvuoden tasosta. Keskimääräinen neliöhinta pk-seudulla oli 5 281 €. Oulussa nähtiin vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräisissä hinnoissa hieman voimakkaampaa kuukausikohtaista laskua (-6,5 %), muissa isoissa kaupungeissa maltillisempaa laskua. Poikkeusta edusti Turku, jossa keskimääräiset hinnat kääntyivät pieneen nousuun.

Vapaa-ajan asuntojen kauppa alkuvuoteen nähden vilkasta

Heinäkuussa taottiin loma-asuntojen kauppoja kuukausittain tarkasteltuna selvästi enemmän kuin tammi–toukokuussa, vaikkakin myyntimäärät jäivät kesäkuun luvuista. Vuoteen 2021 huippulukuihin katsoen loma-asuntojen kauppa supistui tammi–heinäkuussa -30,4 % ja viiden vuoden aikaväliin verrattuna -10 %.

Mökkikauppojen keskihinta tammi–heinäkuussa on ollut 128 000 euroa, kun se esimerkiksi vielä vuonna 2019 oli 110 000 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asuntokaupan määrän vaihtelu tammi–heinäkuun aikajaksolla vuodesta 2015 heinäkuun loppuun 2022.
Asuntokaupan määrän vaihtelu tammi–heinäkuun aikajaksolla vuodesta 2015 heinäkuun loppuun 2022.
Lataa
Vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehitys pääkaupunkiseudulla sekä muissa suurissa kaupungeissa Suomessa vuodesta 2019 heinäkuun loppuun 2022.
Vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehitys pääkaupunkiseudulla sekä muissa suurissa kaupungeissa Suomessa vuodesta 2019 heinäkuun loppuun 2022.
Lataa
Loma-asuntojen myyntimäärien kehitys vuodesta 2018 heinäkuun loppuun 2022.
Loma-asuntojen myyntimäärien kehitys vuodesta 2018 heinäkuun loppuun 2022.
Lataa
Vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa vuodesta 2020 heinäkuun loppuun 2022.
Vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa vuodesta 2020 heinäkuun loppuun 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.kiinteistonvalitysala.fi

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry edustaa noin 3 500 suomalaista kiinteistönvälitysalan toimijaa. Liitto edistää asiantuntevaa ja luotettavaa kiinteistönvälitystä sekä ylläpitää alalle keskeistä huolellisen toiminnan ohjetta Hyvästä välitystavasta. Liiton jäseniä ovat Aktia Kiinteistönvälitys, Retta Group, Kiinteistömaailma, RE/MAX Suomi, OP Koti, Sp-Koti ja Suomen Kiinteistönvälittäjät ry (SKVL).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Elokuun 2022 asuntomarkkinakatsaus: Rauhoittumista myyntimäärissä ja hinnoissa, myyntiajat hieman pidemmät9.9.2022 06:56:00 EEST | Tiedote

Vanhojen asuntojen myyntimäärät laskivat elokuussa jonkin verran ennätyksiä rik-koneen huippuvuoden 2021 elokuusta. Uusissa asunnoissa myyntimäärien lasku oli merkittävä. Pitkällä viiden vuoden aikavälillä myyntimäärät kokonaisuudessaan lähestyivät vuoden 2018 tasoa. Asuntojen myyntiaikojen lyheneminen taittui koko maassa. Myös hinnoissa oli laskua, mutta se oli maltillista. Loma-asunnoissa kauppa rauhoittui sekä edellisvuoteen että alkukesään verrattuna.

Kesäkuun 2022 markkinakatsaus: asuntokauppa tasautumassa lähelle pitkän aikavälin tasoa huippuvuoden 2021 jälkeen12.7.2022 16:07:45 EEST | Tiedote

Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat huhti–kesäkuussa palautuneet lähemmäs viiden vuoden pitkäaikaista keskiarvoa, kertoo juuri julkaistu KVKL Hintaseurantapalvelun markkinakatsaus. Uudiskohteiden kauppa on edelleen hidastunut viimeisten vuosien huipputasoista, mikä näkyykin nyt puolet pienempinä kauppamäärinä pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden. Hinnat vanhoissa kerrostaloissa ovat kakkoskvartaalilla olleet hieman nousussa alkuvuoteen verrattuna sekä pk-seudulla että muissa isoissa kaupungeissa.

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppa yhä vilkasta, uudiskohteista pulaa13.4.2022 09:05:12 EEST | Tiedote

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään Hintaseurantapalveluun kirjautui ensimmäisellä kvartaalilla 18 179 myytyä asuntoa. Luku on yhä 13 prosenttia korkeampi kuin pandemiaa edeltänyt taso vuonna 2019, vaikka jääkin viime vuoden huippuluvuista. Erityisesti suurissa kaupungeissa asuntokauppaluvut ovat palanneet viime vuotta edeltäneille tasoille. Vanhoja asuntoja myydään suhteessa paljon, koska uudisasuntoja on valmistunut vuoden alussa myyntiin aiempaa vähemmän. Loma-asuntojen hinnannousu jatkuu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme