Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Hellejakson seurauksena sinilevähavainnot lisääntyneet Kaakkois-Suomessa

Jaa
Sinilevähavainnot ja levämäärät Kaakkois-Suomen järvien vakiohavaintopaikoilla ovat edelleen pysyneet vähäisinä. Sen sijaan yleisöhavaintoja on juhannusviikonlopun aikana ja sen jälkeen tullut useita sekä Pohjois-Kymenlaakson että varsinkin Etelä-Karjalan alueen järviltä. Lappeenrannan Haapajärvellä on sinilevää runsaasti veteen sekoittuneena kuten viime viikollakin. Rannikolla levätilanne on toistaiseksi rauhallinen.
Pien-Saimaalta on tehty yleisöhavaintoja sinilevistä, mutta Sunisenselän vesi näytti vielä kirkkaalta.
Pien-Saimaalta on tehty yleisöhavaintoja sinilevistä, mutta Sunisenselän vesi näytti vielä kirkkaalta.

Sinilevätilanne järvissä ja rannikolla

Sinilevähavaintoja ei Kaakkois-Suomen järvien vakiohavaintopaikoilta ole kuin Lappeenrannan Haapajärveltä, jossa levää on edelleen runsaasti. Sen sijaan vesi.fi -palveluun tulleiden yleisöhavaintojen mukaan sinilevää on havaittu jo useassa kohteessa, erityisesti Etelä-Karjalan järvillä. Helteiden vielä jatkuessa on mahdollista, että havaintoja sinilevän runsastumisesta jo näin keskikesällä tulee lisää ja tämänhetkistä useammalta järvialueelta - myös hyväkuntoisilta ja vedenlaadultaan moitteettomilta järviltä. Yleisöhavainnot ovat oleellisia, sillä viikottaisia vakiohavaintopaikkoja Kaakkois-Suomen sisävesillä on suhteellisen vähän.

Itäisen Suomenlahden rannikolla levätilanne on vielä rauhallinen eikä alkuviikon tietojen perusteella ole sinilevää havaittu merkittäviä määriä Pyhtää-Kotka-Hamina-Virolahti -saaristoalueella. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämän TARKKA-palvelun satelliittikuvien perusteella levämäärät avomerellä ovat kuitenkin lisääntyneet ja kuvista tehtyjen pintalevätulkintojen perusteella on mahdollista, että sinilevää on paikoin kertynyt pinnalle esimerkiksi Haapasaaren eteläpuoleisella avomerialueella. Läntisellä Suomenlahdella ja Viron rannikon tuntumassa myös itäisellä Suomenlahdella pintaesiintymät ovat mahdollisia.

Kaakkois-Suomen järvissä veden lämpötilat ovat kivunneet yli kahdenkymmenen asteen. Lämpötilat vaihtelevat  20–25 asteen välillä. Suomenlahden rannikkoalueella pintaveden lämpötilat olivat myös lähes 20 asteen tuntumassa.

Sinilevätilanne voi kuitenkin nopeastikin muuttua ja vaihdella esimerkiksi eri puolilla järveä. Vesimassassa sekoittuneena oleva levä voi ajautua ja kasaantua rantaan tuulenpuuskissa aallokon mukana. Paikallisesti sinilevätilanne voi siis vaihdella saman päivänkin aikana.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä. 

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä, yleensä viherlevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa. 

Satelliitti havainnot TARKKA-kartoilla

Rannikon, avomerialueen ja joidenkin järvien sinilevätilannetta voi katsoa Suomen ympäristökeskuksen TARKKA kaukokartoituspalvelusta. Jos haluat tarkastella vaikkapa Suomenlahden levätilannetta satelliittien avulla, palvelu löytyy Suomen ympäristökeskuksen Avoin tietosivustolta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296


Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Kuvat

Pien-Saimaalta on tehty yleisöhavaintoja sinilevistä, mutta Sunisenselän vesi näytti vielä kirkkaalta.
Pien-Saimaalta on tehty yleisöhavaintoja sinilevistä, mutta Sunisenselän vesi näytti vielä kirkkaalta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ehdottaa kahden alueen nimeämistä merkittäviksi tulvariskialueiksi19.3.2024 09:41:34 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut arviot vesistöalueiden ja merenrannikon tulvariskeistä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella. ELY-keskus ehdottaa merkittäviksi tulvariskialueiksi Kymijoen alaosaa sekä Haminan ja Kotkan rannikkoaluetta. Ehdotukset merkittäviksi tulvariskialueiksi ovat kuultavana 15.3.–17.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye