Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helmets litteraturpris gick till Kari Hukkila

Dela

Claes Andersson har utsett Kari Hukkilas bok Tuhat ja yksi (Teos 2016) till vinnare av Helmets litteraturpris 2018. Priset delades 5.12 ut i centrumbiblioteket Ode.

Claes Andersson motiverar sitt val så här:

– Tuhat ja yksi (fritt översatt Tusen och en) är av många orsaker en av de bästa romaner som utkommit under de senaste åren. Den behandlar aktuella fenomen som hemlöshet, flyktingskap och internationalism, den är filosofiskt intressant och den är skriven på ett intensivt och klart sätt. På det hela taget är Tuhat ja yksi en lysande roman.

Boken förenar bl.a. en namnlös finländsk jagberättare med en person som bor i Rom och dennes papperslösa vän från Etiopien, filosoferna Ludwig Wittgenstein och Georg von Wright, samt Gustav Herling-Grudzinskin som överlevde fånglägren i Gulag.

Även bokens form är fascinerande. Kari Hukkila berättar att boken har en osynlig struktur som grundar sig på myrornas naturliga arbetssätt.

Hopp och överlevnad

Hukkila skriver att tänkandet idag ofta skjuts åt sidan. I boken likställs detta med tanken att de papperslösa skuffas ur synfältet.

– All tankeverksamhet börjar med att du gestaltar något som är främmande för dig själv. Att söka omedelbar tillfredsställelse är tankeverksamhetens absoluta motsats.

Andersson är av samma åsikt om tankeverksamheten, men han finner ändå hopp i Hukkilas verk.

– En gnista av hopp är alltid närvarande då man nämner saker vid deras rätta namn och inte skjuter dem ifrån sig. Det här är en kultiverad och modig bok som berör djupa lager av det europeiska medvetandet och också lyfter fram avigsidorna, konstaterar Andersson.

Hukkila berättar att han inte direkt velat skriva in hoppet som ett tema i boken, men att det ligger som bakgrund för alltsammans – vilket redan kan läsas ur bokens titel. Namnet Tuhat ja yksi syftar på hopp och överlevnad via berättelserna i sagosamlingen Tusen och en natt. I samlingens ramberättelse beslutar kungen att hans hustru aldrig skall vara otrogen. Därför dödar han varje ny hustru efter bröllopsnatten. Men när den påhittiga Scheherazade gifter sig med kungen börjar hon berätta sagor som alltid slutar på ett så spännande sätt att kungen nästa natt vill höra hur det går.

För Scheherazade hör berättelse och överlevnad ihop. I boken Tuhat ja yksi gäller det framför allt för den papperslösa att överleva, men samma frågor angår även bokens övriga personer.

På senare år har det pratats mycket om hur folket – och världen – har delats upp i olika läger och hur mänskor sluter in sig i sina egna bubblor. De uppfattningar som motiverar uteslutning av någon befolkningsgrupp är villfarelser. Ingen befolkningsgrupp har en specifik egenart, utan det handlar om historiska föreställningar. De konstrueras alltid under särskilda omständigheter, för ett särskilt ändamål som ofta kan ifrågasättas. Det är en fråga om politik, inte om kultur eller ras.

– Bibliotekets princip är den motsatta. Biblioteket stänger inte ut någon, utan under samma tak finns alla språk, all slags litteratur, alla tidevarv. I dessa tider är det en betydelsefull gärning att grunda ett nytt bibliotek.

Helmets litteraturpris lyfter fram framtidens klassiker

Syftet med Helmets litteraturpris är att lyfta fram framtidens klassiker och påminna om att kvalitetslitteraturen håller för tidens tand. Samtidigt vill vi slå ett slag för olika och mera marginella litterära röster.

Vinnaren får motta ett gyllene bibliotekskort och en prissumma på 1 000 euro.

Helmet är ett biblioteksnätverk för de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Till nätverket hör Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda stadsbibliotek.

Kontaktpersoner: 

Katri Vänttinen
chef för bibliotekstjänsterna
Helsingfors stadsbibliotek
tfn 040 554 8861
e-post: katri.vanttinen@hel.fi


Iina Soininen 
webbredaktör, Helmet.fi
tfn 09 3108 5523 
e-post: iina.soininen@hel.fi 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum