Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Helmi-elinympäristöohjelman maastotyöt ovat alkaneet Lapissa perinnebiotoopeilla ja lintuvesillä

Jaa
Lapin ELY-keskus jatkaa inventointeja, hoidon ja kunnostuksen suunnittelua sekä hoidon järjestämistä. Helmi-ohjelmassa inventoidaan arvokkaita elinympäristöjä, jotta säilyneet kohteet löydetään ja niille voidaan suunnitella kunnostusta ja hoitoa. Lapin ELY-keskus etsii myös tekijöitä kohteiden kunnostukseen ja hoitoon. Toimenpiteisiin voi saada uutta luonnonsuojelulain mukaista tukea, jota haetaan alueellisesta ELY-keskuksesta.
Lammas syö koivunlehtiä puusta. Kuva Kristiina Hoikka, Lapin ELY-keskus.
Lammas syö koivunlehtiä puusta. Kuva Kristiina Hoikka, Lapin ELY-keskus.

Elinympäristöjen tila Suomessa on yleisesti heikentynyt viime vuosikymmenien aikana. Lintuvesien ja perinnebiotooppien inventointi, kunnostaminen ja hoito ovat välttämättömiä toimenpiteitä heikentymisen pysäyttämiseksi ja lajiston turvaamiseksi. Näin voidaan turvata uhanalaistuneitten elinympäristöjen laatua ja vahvistaa niitä käyttäville lajeille tärkeiden alueiden verkostoa.

Perinteisten hoitotapojen synnyttämät elinympäristöt

Perinnebiotooppeja inventoidaan lähes kaikissa Lapin kunnissa. Kunnostukset ja laidunnus ovat alkaneet Utsjoen Pappilan niityillä, Pelkosenniemen Keminsaarilla ja Kairalassa, Rovaniemen Viirin kylällä sekä Simossa Pahnilan museolla ja Vihtarinojansuun merenrantaniityllä. Kunnostustöihin ja laidunnukseen etsitään tekijöitä Tornion Kainuunkylän saarille, Kittilän Karjanrantaan, Rovaniemen Koivusaareen ja Keminmaan kirkoille.

Perinnebiotooppi-inventoinnissa päivitetään tiedot kohteiden rajoista, hoito- ja laidunnushistoriasta sekä alueen nykyisestä käytöstä, joista maanomistajalla tai kohteen hoitajalla on arvokasta tietoa. Maanomistaja voi olla paikalla inventointien aikana. Inventointi ei velvoita maaomistajaa sitoutumaan alueen hoitoon. Tietoja voidaan hyödyntää ympäristösopimuksien hakemisessa tai alueiden suunnittelussa ja kehittämisessä.

Perinteisten hoitotapojen väistyttyä niiden myötä syntyneet ympäristöt, niityt ja laitumet, ovat harvinaistuneet nopeasti. Samalla on kadonnut suuria alueita monille lajeille tärkeitä elinympäristöjä, mikä johtaa lajien uhanalaistumiseen. Perinnebiotoopit säilyvät avoimina ja ylläpitävät monipuolista lajistoa vain säännöllisen laidunnuksen ja niiton ansioista. Kasvillisuus pysyy matalana, kun maisemaa hoidetaan. Samalla säilyvät maiseman historia, siihen liittyvät muistot ja perinteiset hoitotavat.

Lintuvedet ja -kosteikot ovat arvokkaita pesimäalueita ja levähdys- ja ruokailupaikkoja

Lintuvesien kunnostukset aloitetaan suunnittelulla. Tänä vuonna ei tehdä varsinaisia kunnostustoimenpiteitä. Kunnostussuunnitelmia tehdään kesän aikana ainakin Ylitorniolla, Muoniossa ja Pellossa. Hoitotoimenpiteiden ja raivausten suunnittelu on käynnistynyt Pajukari-Uksei-Alkunkarinlahden Natura-alueella Ylitorniolla. Kainuunkylän saarilla Ylitorniolla suunnitellaan linnuille arvokkaiden alueiden raivauksia. Muonionjärvi-Utkujoen Natura-alueella suunnitellaan tulvaniittyjen hoitoa Rukomasaareen. Pellonjärvellä suunnitellaan rantojen raivauksia.

Lintuvesillä kohteen nykytila ja pesimä- ja muuttolinnuston laskennat ovat tärkeitä pohjatietoja kunnostusten ja hoidon suunnittelussa. Tänä kesänä vesi- ja kosteikkolintuselvityksiä tehdään viidellä Natura-alueella Ylitornion, Muonion ja Inarin kunnissa. Lisäksi käydään tarkastamassa useita järviä mahdollisten hoitotarpeiden havaitsemiseksi ja järvien nykytilan selvittämiseksi.

Uhanalaisia ja taantuneita vesi- ja rantalintukantoja voidaan vahvistaa kunnostamalla. Toimenpiteinä ovat esimerkiksi vesistöjen sekä niitty- ja luhtarantojen kunnostus kuten myös jatkuva hoito laiduntamalla tai niittämällä. Tämän lisäksi voidaan raivata lintusaaria ja poistaa linnustolle haitallisia vieraslajeja kuten supikoiraa ja minkkiä. Lisäksi linnuille voidaan luoda pesimäpaikkoja.

Helmi-ohjelmassa on työtä tehtäväksi ja kohteita löydettäväksi

Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen Helmi-ohjelmasta vuoteen 2030 saakka. Ohjelmassa on 40 toimenpidettä perinnebiotooppien, soiden, metsien, lintuvesien ja kosteikkojen ennallistamisen, kunnostuksen, hoidon ja suojelun vauhdittamiseksi. Toimenpiteiden toteuttamisesta ovat vastuussa ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö. Yksityiset voivat hakea luonnonsuojelulain mukaista tukea alueellisesta ELY-keskuksesta ja hankehaku kunnille ja järjestöille aukeaa syksyllä. Kaikki toimet perustuvat maanomistajan vapaaehtoisuuteen.

Jos olet lähivuosina kiinnostunut toteuttamaan perinnebiotooppien kunnostus- tai hoitotoimia, kuten puuston tai pensaikon raivauksia, aitojen pystyttämistä, niittoja tai laidunnusta ole yhteydessä alueelliseen ELY-keskukseesi. Haemme yhteistyökumppaneiksi maanomistajia, yrityksiä, yhdistyksiä ja laiduneläinten omistajia. Kohteiden laiduntajiksi etsitään nautoja, lampaita ja hevosia. Eläinten omistajat voivat ilmoittaa eläimensä myös suoraan Laidunpankki-palveluun tarjoamaan laidunnuspalveluja (www.laidunpankki.fi).

Ilmoita meille perinnebiotooppeja, jotka ovat olleet perinteisessä hoidossa, niitettynä tai laidunnettuna eikä niiden tilaa ole muutettu istutuksin, maanmuokkauksin, lannoittamalla tai muilla rehevöittävillä tavoilla.

Seuraa Lapin ELY-keskuksen twitteriä @Lapin_ELY, Instagramia @lapinelykeskus ja #HelmiOhjelma -asiasanaa, ja pysyt kärryillä missä Helmi-ohjelmassa mennään myös eri puolilla Suomea.

Hyvää Helmi-kesää!

Helmi-ohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa heikentyneiden elinympäristöjen tilaa. Lähes puolet Suomen luontotyypeistä ja 12 prosenttia Suomen lajeista on uhanalaisia. Suurin syy tähän on elinympäristöjen väheneminen ja laadullinen heikkeneminen. Luonnon köyhtymisen pysäyttäminen edellyttää nopeita ja kattavia toimia. Helmi-ohjelmassa teemme konkreettisia suojelu- ja hoitotöitä luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Lapin ELY-keskuksesta:


Lintuvedet ja kosteikot, Pihla Penttilä, 0295 037 102
Helmi-ohjelma, perinnebiotoopit, Kristiina Hoikka, 0295 037 014
Kunta-Helmi ja perinnebiotoopit, Marjut Kokko, 0295 037 380


Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Lammas syö koivunlehtiä puusta. Kuva Kristiina Hoikka, Lapin ELY-keskus.
Lammas syö koivunlehtiä puusta. Kuva Kristiina Hoikka, Lapin ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kylmä sää hidastaa tulvakauden alkua Lapissa19.4.2024 14:05:59 EEST | Tiedote

Lapissa valmistaudutaan hiljalleen kevään tulvakauteen. Lumen sulanta käynnistyi Lapin alueella viime viikolla, mutta kuluvana viikkona sulaminen on hiipunut kylmän sääjakson seurauksena. Sään ennustetaan pysyvän kylmänä kuun loppuun asti. Vesistöjen virtaamien arvioidaan kääntyvän nousuun toukokuun puoliväliin mennessä. Sään lämmetessä jokien jäät heikkenevät nopeasti, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye