Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Helmi-ohjelma tuonut jo paljon hyvää Keski-Suomen luonnolle

Jaa
Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti luontokohteita vuonna 2022 erityisesti lintuvesillä, perinneympäristöissä sekä metsäisissä elinympäristöissä. Kunnostuksilla toimeenpannaan valtakunnallista Helmi-ohjelmaa, joka on yksi valtion tärkeimmistä keinoista pysäyttää luontokato. Työssä on kuitenkin päästy vasta hyvään alkuun, työnsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.
Lehmusmetsiköiden luonnonhoidossa käytetään tarvittaessa apuna järeääkin kalustoa. Kuva: Jutta Sorsa / Keski-Suomen ELY-keskus.
Lehmusmetsiköiden luonnonhoidossa käytetään tarvittaessa apuna järeääkin kalustoa. Kuva: Jutta Sorsa / Keski-Suomen ELY-keskus.

Lintuvesien kunnostustoimet jatkuvat

Vuonna 2022 Helmi-ohjelmassa tehtiin kunnostus- ja hoitotoimia neljällä lintuvesikohteella Keski-Suomessa. Lintuvesikunnostuksia jatketaan tänä vuonna samoilla kohteilla osittain uusilla toimenpiteillä, osittain jatkuvan hoidon keinoin. Lintuvesien kunnostus on usein monivaiheinen prosessi, jolloin yhden kohteen kunnostus jaksottuu usealle vuodelle tai sisältää useampana peräkkäisenä vuotena toistuvia hoitotoimia, kuten hoitokalastus ja vesikasvillisuuden niitto. Kunnostusten vaikutusten seuraamiseksi tehdään linnusto- ja muita selvityksiä.

Perinneympäristöjen kunnostuksia valmistuu ja alkaa

Perinneympäristöjä kartoitettiin Keski-Suomessa vuosina 2017–22 noin 300 kohdetta. Näistä yli puolet on jo hoidossa, mutta hoitamattomiakin kohteita riittää etenkin entisillä pientiloilla, joilla ei enää ole laiduntavia kotieläimiä. Helmi-ohjelmassa käynnistettiin vuosina 2021–22 kunnostus- tai hoitotoimia noin kymmenellä kohteella. Vuonna 2023 osa näistä valmistuu ja siirtyy maataloustukijärjestelmän piiriin. Samanaikaisesti etsitään uusia kunnostettavia kohteita ja käynnistetään uusia kunnostushankkeita. Useiden hehtaarien kokoisille kohteille pyritään järjestämään laidunnusta, pienempiä joudutaan yleensä hoitamaan ihmistyönä.

Metsäisten elinympäristöjen painopiste hoitokohteiden suunnittelussa ja toteutuksessa

Metsäisissä elinympäristöissä kokemusta luonnonhoitotöistä karttuu hyvää vauhtia. Vuonna 2022 hoitotoimia tehtiin kymmenellä eri kohteella; jalopuumetsiköissä sekä uhanalaisten lajien elinympäristöissä. Näissä pääasiallinen toimenpide oli alikasvoskuusten, paikoin myös ainespuukokoisten, kuusten vähentäminen. Kuusia vähentämällä lisättiin jalopuiden elintilaa sekä parannettiin valoa vaativien lehtolajien elinolosuhteita ja jalopuiden luontaisen uudistumisen edellytyksiä. Toteutusten kanssa rinnakkain tehdään jatkuvasti uusien kohteiden suunnittelua, ja myös joitakin uusia kohteita inventoidaan vuosittain. Tiedossa yli 50 hoidon tarpeessa olevaa kohdetta.

Pienvesi- ja rantaluontoteeman kunnostustyöt alkavat tänä vuonna

Pienvesi- ja rantaluontoteeman työt aloitettiin vuonna 2022 inventoinneilla ja kunnostussuunnittelulla. Maastokaudella inventoitiin 16 puroa ja 35 purokilometriä sekä yksittäisiä muita pienvesikohteita. Vuonna 2023 teemassa tavoitteena on kunnostaa useita purokohteita sekä ennallistaa vedenottoon käytetty lähde ja umpeenkasvanut hiekkaranta. Inventointia ja suunnittelua jatketaan kunnostustöiden ohessa tuleville vuosille. Pienvesien ja rantaluonnon kunnostuksella tuetaan ensisijaisesti pienvesien ja rantaluonnon monimuotoisuutta, joiden tila on heikentynyt esimerkiksi maankäytön muutosten ja vesirakentamisen seurauksena. Pienvesillä tarkoitetaan puroja ja noroja, lampia, lähteikköjä ja lähteitä sekä rantojen osalta esimerkiksi hiekkarantoja. Purojen luonnontilaan on vaikuttanut etenkin uiton ja peruskuivatuksen aikainen perkaus.

Soidensuojelun toteutustyöt jatkuvat

Soiden suojelua edistetään suojelemalla valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittäviä soita. Näitä ovat etenkin maakuntakaavan luonnonsuojelualueina (SL) osoitetut suot ja soidensuojelun täydennysehdotuksessa olevat suot. Soidensuojelu on maanomistajille vapaaehtoista. Vuoden 2022 tavoite oli saada suojeluun 400 ha joko hankkimalla maata kaupoilla suojelualueeksi tai perustamalla yksityisiä suojelualueita korvausta vastaan. Suoalueita saatiin suojelun piiriin 187 ha vuoden 2022 aikana tekemällä 10 kauppaa ja perustamalla 9 yksityistä luonnonsuojelualuetta. Soiden suojelun lisäksi Letot-hankkeessa selvitettiin uhanalaisimpiin suotyyppeihin kuuluvien runsasravinteisten lettosoiden esiintymistä ja suojelun ja ennallistamistarvetta Keski-Suomessa. Vuonna 2022 inventoitiin 94 suota, arviolta 470 ha, josta 7,1 ha todettiin letoksi, lettoiseksi tai lähteiseksi alueeksi. Työ jatkuu vuonna 2023.

Lisätiedot:

Ympäristöministeriön tiedote 14.2.2023: Soiden ennallistamisessa taas ennätysvuosi – Helmi-ohjelma hyvässä vauhdissa vuonna 2022 (ym.fi)

Helmi-ohjelman toimeenpano Keski-Suomessa (ymparisto.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lehmusmetsiköiden luonnonhoidossa käytetään tarvittaessa apuna järeääkin kalustoa. Kuva: Jutta Sorsa / Keski-Suomen ELY-keskus.
Lehmusmetsiköiden luonnonhoidossa käytetään tarvittaessa apuna järeääkin kalustoa. Kuva: Jutta Sorsa / Keski-Suomen ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen tulvariskit on uudelleen arvioitu15.3.2024 09:17:49 EET | Tiedote

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on arvioinut vesistöjen tulvimisesta sekä vedenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Keski-Suomen maakunnan alueella. Arvioinnin perusteella ELY-keskus ei ehdota yhtään merkittävää tulvariskialuetta. Sen sijaan on tunnistettu kaksi aluetta, joilla vesistötulvasta on arvioitu aiheutuvan yleiseltä kannalta katsoen vahingollisia seurauksia, jotka eivät kuitenkaan ole merkittäviä. Nämä alueet ovat Jyväskylän keskustaajama sekä Keuruun keskusta ympäristöineen, joita kutsutaan muiksi tulvariskialueiksi.

Keski-Suomen maanteiden päällysteiden korjauksiin käytössä ennätyksellisen suuri rahoitus11.3.2024 11:16:51 EET | Tiedote

Vuonna 2024 Keski-Suomessa on käytössä päällystetyn tieverkon korjauksiin kaikkiaan 25,9 miljoonaa euroa. Korjauksiin kohdistettu rahoitus on merkittävästi edellisiä vuosia suurempi. Keski-Suomen ELY-keskuksen päällysteiden korjauksiin käytössä olevasta rahoituksesta 14,3 miljoonaa euroa on osa eduskunnan myöntämää valtakunnallista 250 miljoonan euron korjausvelan poistoon kohdistettua lisärahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye