Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Helmikuun 2023 vesitilannekatsaus: Lunta, jäätä ja happiongelmia keskimääräistä vähemmän (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Lunta ja jäätä keskimääräistä vähemmän

Lunta oli pohjalaismaakunnissa helmikuun lopussa vähemmän kuin keskimäärin tähän aikaan. Lumen vesiarvot olivat helmikuun lopulla noin 40–80 mm. Tämä on monin paikoin noin 20 mm vähemmän kuin keskimäärin tähän aikaan.

Jokijäät olivat helmikuussa keskimääräistä ohuempia, koska tammikuun puolivälin suuret virtaamat ohensivat ja sulattivat jäitä. Rannikon ja merialueen jäätilanne oli keskimääräistä helmikuuta heikompi. Selkämeri ja osin Merenkurkku oli osin jäätöntä ja kiintojäätä esiintyi ainoastaan sisäsaaristossa. Eteläisellä Perämerellä esiintyi ahtojäätä ja jää oli osin ilman lumipeitettä.

Säännösteltyjä järviä ja tekojärvien vedenpintoja laskettiin helmikuussa, jotta saadaan tilaa lumien sulamisvesille. Järvien kevätalennukset voidaan tehdä tänä keväänä tavanomaista pienempinä, jos lumimäärä ei paljoa lisäänny maaliskuussa ja jos säännöstelyluvan määräyksen sen sallivat.

Jokien virtaamat olivat helmikuussa jonkin verran ajankohdan keskimääräisiä virtaamia suurempia. Järvien vedenpinnat olivat lähellä tavanomaisia helmikuun tasoja tai jonkin verran korkeammalla. Lappajärven ja Kuortaneenjärven vedenpinnat oli helmikuun lopussa noin 20 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla.

Järvien happitilanne keskimääräistä parempi

Keskimääräistä lauhempi talvi, ohuempi jääpeite ja paikoin korkeampi vedenpinta ovat pitäneet järvien happitilanteen keskimääräistä parempana. Matalissa järvissä tai suljetuilla lahtialueilla voi tästä huolimatta ilmetä happiongelmia. Jääpeite eristää veden ilmakehästä ja matalissa järvissä hapenvajaus lopputalvella on osin luontainen ilmiö ja rajoittaa esimerkiksi runsashappisia oloja vaativien kalojen, kuten siian ja muikun esiintymistä. Pahimmillaan happitilanne on tyypillisesti maaliskuussa ennen kuin sulamisvedet alkavat parantaa tilannetta. Happamuushaittoja ei jokivesissä helmikuussa havaittu.

Pohjavedenpinnat jälleen laskussa

Pohjavedenpinnat ovat jälleen kääntyneet laskuun, kun lämpötila on helmikuun aikana pysynyt pääosin pakkasen puolella ja sadanta tullut lumena. Pintojen laskua on odotettavissa, kunnes routa sulaa ja sade- sekä sulamisvedet pääsevät imeytymään maaperään. Valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla pohjaveden pinnankorkeudet ovat pääosin ajankohdan keskiarvoissa tai hieman sen yläpuolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesitalousasiantuntija Kristiina Kastman (vko 9), puh. 0295 028 021 (säännöstely ja virtaamat)
Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh. 0295 027 671 (pohjavedet)
Ryhmäpäällikkö Vincent Westberg, puh. 0295 027 956

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

TE-palvelut siirtyvät kuntiin vuoden 2025 alusta28.3.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentti on vahvistanut eduskunnan hyväksymän lakipaketin työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisestä. Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirretään työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025 alkaen. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää työnhakijoiden nopeaa työllistymistä hyödyntämällä kuntien palvelutarjonnan kaikkia mahdollisuuksia.

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om Koppö Energia Oy:s MKB-program för framställning av syntetisk metan (Österbotten)21.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Koppö Energia Oy planerar en anläggning för tillverknng av syntetisk metan på Björnön i Kristinestad. Projektets mål är att producera kolneutral syntetisk metan (LSNG = Liquid syntethic natural gas) genom att återvinna koldioxid från rökgasströmmar i närområdet samt med vätgas som producerats av förnybar energi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme