Helsingin yliopisto

Helpotusta kasvisruokavalioon: käymisen avulla B12-vitamiinia syntyy vaikka suoraan taikinassa

Jaa

Kun viljapohjaisia materiaaleja fermentoidaan eli käytetään Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla, syntyy ihmisen terveydelle välttämätöntä B12-vitamiinia. Lisäämällä käymiseen mukaan Lactobacillus brevis -maitohappobakteeria voitaisiin myös vegaaneille taata B12-vitamiinin riittävä ja turvallinen saanti suoraan elintarvikkeesta, ilman ravinnelisiä.

B12-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi hermoston ylläpitoon ja verisolujen muodostukseen. Sitä esiintyy kuitenkin pääasiassa vain eläinperäisissä elintarvikkeissa. Vähän tai ei lainkaan eläinperäisiä tuotteita syövien täytyy sen vuoksi ottaa B12-vitamiiniä ravinnelisänä. Elintarvikkeiden täydentämiseen käytetty vitamiini tuotetaan yksinomaan teollisesti mikrobien avulla.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Chong Xie tutki B12-vitamiinin tuottamista suoraan viljapohjaisissa alustoissa Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla. Tämä emmentaljuuston valmistuksessa keskeinen bakteeri on ainoa elintarvikekäyttöön hyväksytty mikro-organismi, joka pystyy tuottamaan B12-vitamiinia.

Xie totesi väitöstutkimuksessaan, että Propionibacterium freudenreichii -bakteerin ja Lactobacillus brevis -maitohappobakteerin yhdistelmä vaikuttaa lupaavalta B12-vitamiinin tuottamiseen ilman, että tuotteen mikrobiologinen laatu heikkenee.

Syntyvän B12-vitamiinin määrään vaikuttaa suuresti lähtömateriaalin koostumus. Vehnäjauhon ja -leseiden lisäksi Xie tutki alustana 11 erilaista vilja-, pseudovilja- ja palkokasvimateriaalia.

P. freudenreichii tuotti B12-vitamiinia useimmissa materiaaleissa ravitsemuksellisesti merkittäviä määriä. Eniten B12-vitamiinia syntyi kolmen päivän fermentoinnin aikana riisileseessä ja seuraavaksi eniten tattarileseessä, Chong Xie sanoo.

__________________

Chong Xie väittelee 7.8.2020 kello 12.15 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "In situ fortification of vitamin B12 in grain materials by fermentation with Propionibacterium freudenreichii". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo, huone 4, Unioninkatu 40. Väitöstilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Chong Xie, chong.xie@helsinki.fi, puh. 044 912 0811 (englanniksi)
apulaisprofessori Kati Katina, kati.katina@helsinki.fi, puh. 050 416 0646

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

 

viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme