Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors bibliotek är tillgängliga även under julen

Dela

Biblioteket erbjuder möjlighet till ett fridfullt julfirande. I år hålls fem bibliotek öppna i Helsingfors under julhelgen. På Berghälls och Rickhardsgatans bibliotek är personalen på plats på julafton. Degerö, Drumsö och Viks bibliotek kan användas för självbetjäning på helgdagarna.

Berghälls bibliotek är öppet på julafton. Foto: Helsingfors stad
Berghälls bibliotek är öppet på julafton. Foto: Helsingfors stad

Berghälls bibliotek var 2018 det första biblioteket i Helsingfors att hålla öppet på julafton. Bibliotekschef Erna Marttila berättar att väldigt många kunder har tackat för idéen och öppethållning på julen har man definitivt velat fortsätta efter förra årets coronapaus.

Inget julstök i biblioteket

Biblioteket erbjuder en fridfull lokal och alternativa aktiviteter för julen, och det är roligt att komma till biblioteket även när det egna hemmet känns ensamt, trångt och tråkigt.

På Berghälls bibliotek finns inget speciellt julprogram på grund av den rådande coronasituationen. Enligt Erna Marttila är majoriteten av besökarna på julafton sådana som regelbundet besöker biblioteket.

– På julen kan man ha tid för att läsa en bok eller en serie, titta på en god film eller spela ett brädspel tillsammans med familjen eller vänner. Alla dessa kan lånas från biblioteket. Om det finns snö kan man dessutom låna exempelvis en pulka för julhelgen, påminner Erna Marttila.

Även på Rickhardsgatans bibliotek är julgästerna oftast bekanta biblioteksanvändare.

– Folk kommer och lånar böcker eller använder dator som vanligt, men en del kunder kommer enkom för att känna bibliotekets stämning på julen, säger bibliotekschef Mari Heino.

Till självbetjäningsbibliotek med bibliotekskortet

Viks grundrenoverade bibliotek som öppnades i oktober är för första gången öppet för självbetjäning på juldagen och annandag jul. Då finns ingen personal på plats men lokalerna övervakas tekniskt.

Enligt bibliotekschef Anki Mölläri har i synnerhet unga välkomnat möjligheten att använda biblioteket självständigt.

– Vi i Vik har goda erfarenheter av självbetjäning. Det är utmärkt att unga har hittat platsen. För några seniorer har det varit lite svårt att logga in vid dörren men det är inte svårt att komma in till biblioteket. Bara bibliotekskortets streckkod och en fyrsiffrig PIN-kod krävs. Under julhelgen kan man gärna hämta spel, filmer och läsning, påminner Mölläri.

På julafton är personalen på plats på Berghälls och Rickhardsgatans bibliotek kl. 10–16. Degerö biblioteks självbetjäningstid på julafton är kl. 10–18, det vill säga bibliotekets dörr öppnas med bibliotekskortet och PIN-koden. På juldagen och annandag jul kan Degerö och Viks bibliotek användas självständigt kl. 10–18 och Drumsö bibliotek kl. 12–18.

Nyckelord

Kontakter

Bibliotekschef Erna Marttila
Helsingfors stadsbibliotek/Berghälls bibliotek
040 3349 629, erna.marttila@hel.fi

bibliotekschef Mari Heino
Helsingfors stadsbibliotek/Rickhardsgatans bibliotek
040 3349 621, mari.heino@hel.fi

bibliotekschef Anki Mölläri
Helsingfors stadsbibliotek/Viks bibliotek
040 3349 634, anki.mollari@hel.fi

Bilder

Berghälls bibliotek är öppet på julafton. Foto: Helsingfors stad
Berghälls bibliotek är öppet på julafton. Foto: Helsingfors stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 21.6.202221.6.2022 18:52:24 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 21.6. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Lautakunta hyväksyi mm. Oulunkylän jäähallin peruskorjauksen ja huoltorakennuksen perusparantamisen hankesuunnitelman, ja kannattaa lainan myöntämistä KOY Namika Areenalle liikuntahallin rakentamiseksi Pakilaan. Lautakunta hyväksyi myös HAM taidemuseon säätiöittämiseen liittyvän esityksen, jos säätiöittämiseen tarvittava lisärahoitus osoitetaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nykyisen talousarvion ulkopuolelta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum