Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors fick ett nytt ungdomsråd – 150 000 euro delades ut vid ungdomarnas deltagande budgetering

Dela

Röstningsprocenten i ungdomsrådsvalet var 38,1 procent. Ungdomarnas gemensamma aktiviteter på olika håll i Helsingfors fick 150 000 euro genom ungdomarnas program för gemensam budgetering.

Foto: Mila Eremina
Foto: Mila Eremina

Helsingfors firade ungas möjligheter att påverka på den traditionella KrutGalan på Tiivistämo i Södervik onsdagen den 8 december. Under evenemanget publicerades resultaten för valet av Helsingfors ungdomsråd. Sammanlagt 74 unga hade ställt upp från olika håll i Helsingfors och till ungdomsrådet valdes 30 medlemmar för en tvåårsperiod 2022–2023. Det nya ungdomsrådet inleder sin mandatperiod den 1 januari 2022.

Antalet röstberättigade ungdomar uppgick till 28 538 och sammanlagt lämnades 10 799 röster. Valdeltagandet var 38,1 procent medan det i det föregående valet 2019 var 35,4 procent. Flest röster gavs i östra Helsingfors, Gårdsbacka och Nordsjö.

Länk till ungdomsrådets sammansättning finns i slutet av meddelandet.

Coronavirusets påverkan återspeglas i resultaten för deltagande budgetering

Under kvällen delades ut 150 000 euro från ungdomarnas deltagande budgetering, det vill säga KrutBudgeten, till objekt som unga hade valt. Beloppet delades lika mellan östra, västra och norra ungdomsarbetet. KrutBudgeten används 2022 till exempel för Laajasalon kesäparkki (sommarverksamhet i Degerö) i östra området för ungdomsarbetet, Kesän urheilutapahtuma nuorille (ett idrottsevenemang för unga på sommaren) i västra området och Koulun päättäjäistapahtuma (ett evenemang vid skolavslutning) och Sateenkaareva festari (en regnbågsfestival) i norra området.

”I röstningsresultaten framhävdes det gemensamma aktiviteter och gemensamt tidsfördriv, såsom utflykter och evenemang mer än tidigare. Till exempel i förhandlingarna för KrutBudgeten i östra området berättade unga att sådana situationer är viktiga för dem, där det är enkelt att träffa och bekanta sig med nya människor. Den långa coronatidens påverkan syns alltså på ett tydligt sätt i resultaten för deltagande budgetering”, säger ungdomsdirektör Mikko Vatka.

I de olika faserna av ungdomarnas deltagande budgetering deltog sammanlagt cirka 14 000 unga under 2021. År 2020 deltog 10 000 unga i processen.

Ungas möjligheter att påverka utvecklas under den aktuella stadsstrategiperioden

Krut-systemet som inleddes 2011 med pilotprojekt genomförda av ungdomsarbetet och skolorna fyllde tio år i år. Under de tio åren har ungas möjligheter att påverka blivit mångsidigare och förstärkts på ett betydligt sätt i staden.

”Under den innevarande strategiperioden förnyas ungas möjligheter att påverka, exempelvis genom att förstärka engagemang och gemensam ledning av stadens alla sektorer. I fortsättningen fäster man alltmer uppmärksamhet vid att förstärka barns och ungas deltagande i vardagen samt följer man upp hur ungas erfarenheter av deltagande utvecklas,” säger Mikko Vatka.

Se det nya ungdomsrådets sammanställning och KrutBudgetens alla resultat här.

Kontakter

Tilläggsinformation fås av:

Mikko Vatka
ungdomsdirektör
mikko.vatka@hel.fi
p. 040 679 1606

Kati Hurme
kommunikationsplanerare
kati.hurme@hel.fi
Puh. 040 620 4092

Bilder

Foto: Mila Eremina
Foto: Mila Eremina
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Bröyerismens återkomst – den bortglömda diktdansen åter på scenen18.8.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

I år är det 125 år sedan danskonstnären Martta Bröyer föddes. Jubileet till ära har Helsingfors stadsmuseum i samarbete med festivalen Runokuu producerat ett diktdansverk inspirerat av Bröyer, som har sitt uruppförandet vid Sprutmästarens gård lördagen den 27 augusti 2022. Fredagen den 26 augusti ordnas en öppen publikverkstad i Villa Hagasund, där de som vill kan testa på poesidans. I september arrangeras specialguidningar tillägnade till Martta Bröyer i Sprutmästarens gård.

Bröyerismin paluu – unohdettu runotanssi jälleen näyttämölle18.8.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna tulee 125 vuotta tanssitaiteilija Martta Bröyerin syntymästä. Juhlan kunniaksi Helsingin kaupunginmuseo on tuottanut yhteistyössä Runokuu-festivaalin kanssa Bröyerin innoittaman runotanssiteoksen, joka saa ensiesityksensä Ruiskumestarin talon pihalla lauantaina 27.8.2022. Perjantaina 26.8. Hakasalmen huvilassa pidetään avoin yleisötyöpaja, jossa halukkaat saavat kokeilla runotanssia. Lisäksi Ruiskumestarin talossa järjestetään Martta Bröyerille omistettuja erikoisopastuksia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum