Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors placerar bibliotek och ungdomsgård för första gången i köpcentrum - öppning i november på Degerö

Jaa

Degerö bibliotek och det nya miljöallrummet för unga öppnar sina dörrar torsdagen den 22 november. De moderna utrymmena och den förnyade verksamheten är planerad tillsammans med stadsborna. Stadens tjänster placeras i en kommersiell omgivning.

De pånyttfödda Degerö biblioteket och miljöallrummet för unga tar sina första steg i det nya köpcentret 22.11.2018
De pånyttfödda Degerö biblioteket och miljöallrummet för unga tar sina första steg i det nya köpcentret 22.11.2018

Helsingfors första bibliotek och ungdomsgård placerade i ett köpcentrum öppnas den 22 november i Degerös nya köpcentrum. I och med de nya utrymmena kristalliseras också verksamheten på basen av feedback från stadsbornas som också har varit delaktiga i utvecklingsarbetet. De nya utrymmena är delvis gemensamma för biblioteket och ungdomsgården och man kan tas sig till biblioteket via ungdomsgården. Allaktivitetssalen och terrassen kan bokas av samfund och stadsbor. Samarbetet mellan biblioteket och ungdomsgården intensifieras i och med de nya utrymmena. För inredningsplaneringen svarar Franz Design Oy.

Modern utrymmesplaneringen möjliggör nya verksamhetsformer
Biblioteket har gjorts allt trivsammare och kommer att betjäna bättre både dem som bara gör en avstickare till biblioteket och personer i olika åldrar. Barnens område har gjorts till en bekväm plats för hela familjen. Ur de aktuella temautställningarna kan de som kommer för att avhämta sina lån plocka med sig mer att låna. Även om det nya biblioteket samlingar kommer att vara snävare är böckerna både bättre tillhands och lättare tillgängliga än tidigare. Biblioteket kommer att ha meröppet under morgontimmarna och på så sätt får det nya biblioteket förlängda öppettider. Då ett nytt system med s.k. flytande samlingar tas i bruk i Helsingfors stadsbibliotek under år 2019 blir hela stadens samlingar gemensamma och material styrs till just de bibliotek där materialet är mest efterfrågat."Det nya biblioteket är en god blandning av gammalt och nytt. Från det gamla biblioteket tar vi med oss läslust, professionell serviceinställning och social gemenskap. Det nya biblioteket skapar tillsammans med ungdomsservicens tjänster en helhet som aktivt främjar läsglädje och människors möjligheter till hobbyer, delaktighet och att lära sig”, säger bibliotekets chef Anne Mankki.

Det nya miljöallrummet för unga administreras av miljöverksamhetens ungdomsarbetsenhet och det kommer att vara öppet för alla unga, ungdomsorganisationer och grupper i Helsingfors. I miljöallrummet ordnar unga miljöverksamhet ur de sina egna utgångspunkter och utrymmet erbjuder organisationer ett nytt slags perspektiv i de ungas värld. Det luftiga och ljusa utrymmet möjliggör bl.a. miljöanpassad kaféverksamhet och arrangerandet av småskaliga evenemang. I utrymmet på köpcentrets första våning finns en sal med vrån för tidsfördriv, ett loft för lågmält arbete och ett modernt kök. På andra våningen i samband med bibliotekets utrymmen finns en allaktivitetssal och en gemensam terrass som administreras av ungdomstjänsten.

Ett öppet stadsutrymme mitt i kommersiell miljö
I köpcentret kommer stadens tjänster att vara lättillgängliga i samband med andra tjänster. På samma gång får man tillgång till ett fritt stadsutrymme i en annars så kommersiell miljö. Önskemål om att inrätta ungdomsgårdar i köpcenter har framförts redan under en längre tid av bl.a. Krut - de ungas system för påverkan. Att placera biblioteket och ungdomsgården i en omgivning som kombinerar invånarutrymmen med affärscentrum har provats med framgång redan då Månsasgården öppnade år 2016. Ett utrymme som delas av en ungdomsgård och ett bibliotek, i likhet med Degerö, kommer att förverkligas också i närtjänstcentret Hertsi som reser sig i Hertonäs år 2020.

Såhär beskriver bibliotekschefen Anne Mankki det nya utrymmet :
"När man går in i biblioteket på Degerös nya köpcentrum andra våning ser man byggnadens icke-kommersiella utrymme framför sig. Infopunktens personal instruerar och hjälper. Böcker finns framme på utställningshyllor, bokhyllor och bokvagnar. Tidningsbord, klientdatorer och kopiatorn finns nära huvudentrén. Till vänster ser man allaktivitetssalen där unga har dansträning. Asahi-entusiaster väntar på sin tur utanför. En handarbetskrets samlas i mötesrummet i dag. Framför fönstret finns en sittrappa där man kan vänta på sina kompisar. I bibliotekets vinge finns en avdelning för barn och familjer. Familjens minsta kryper på golvet och mamman letar efter Tatu och Patu-böcker. Grannens pojke läser sina läxor i en hängmatta som hänger från taket. Familjens tonåring har gått ner för trapporna för att chilla i miljöallrummet för unga.”

Tjänsterna under flyttet
Avskedsfest firas fredagen den 12.10 från och med kl. 17 på Degerö bibliotek och ungdomsgård. Degerö bibliotek är stängt på grund av flyttet 15.10 – 21.11.2018. En del material har förlängda lånetider. Biblioteken i Kasberget, Hertonäs och Östra centrum betjänar under flyttet. Tilläggsinfo: helmet.fi

På ungdomsgården koncentrerar man sig efter avskedsfesten på på att flytta, ungdomarna kan hjälpa till att flytta tillsammans med ungdomsgårdens personal. Ungdomsgården är stängd 1-21.112018. Under tiden kan man besöka de närmaste ungdomsgårdarna som finns i Kasberget, Hertonäs strand och på Rävvägen. Tilläggsinfo: munstadi.fi

Tilläggsinfo:

Anne Mankki
Bibliotekschef, Degerö bibliotek
Helsingfors stad / Kultur och fritid
anne.mankki@hel.fi
050 5615320

Susanne Österlund-Toivonen
Verksamhetsledare, Miljöverksamhetens ungdomsarbetsenhet
Helsingfors stad / Kultur och fritid
susanne.osterlund-toivonen@hel.fi
050 5591762

Kati Hurme
Kommunikationsplanere, kommunikation- och marknadsföringstjänster
Helsingfors stad / Kultur och fritid
kati.hurme@hel.fi
040 6204092

Yhteyshenkilöt

Tilläggsinformation fås av:

Veikko Kunnas
partnerskapschef, kultur
Kultur och fritid, Helsingfors stad
tel. 040 3341204
veikko.kunnas@hel.fi

Markku Toivonen
partnerskapschef, ungdom
Kultur och fritid, Helsingfors stad
tel. 041 5121747
markku.toivonen@hel.fi

Taina Korell
partnerskapschef, idrott
Kultur och fritid, Helsingfors stad
tel. 040 3501898
taina.korell@hel.fi

Kuvat

De pånyttfödda Degerö biblioteket och miljöallrummet för unga tar sina första steg i det nya köpcentret 22.11.2018
De pånyttfödda Degerö biblioteket och miljöallrummet för unga tar sina första steg i det nya köpcentret 22.11.2018
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kultur- och fritidssektorn upprätthåller och förbättrar Helsingforsbornas möjligheter till psykiskt och fysiskt välbefinnande, bildning och aktivt medborgarskap, oavsett ålder samt stöder Helsingfors stads livskraft. Sektorn består av tre servicehelheter dvs. kultur, idrott och ungdom.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Objection! exhibition opens at the Helsinki City Museum23.5.2019 13:33:30 EESTTiedote

Does disagreement have enough space to live in the middle of our consensus-seeking everyday life? Why is disagreement being pushed aside even though it is the basis of political activity in a democracy? And how can a city serve as a growth platform for public disagreement? How have different forms of opposition manifested in the history of Helsinki? Helsinki City Museum's new exhibition Objection! will open on the fourth floor of the museum on 24 May 2019.

Toista mieltä! -näyttely avautuu Helsingin kaupunginmuseossa23.5.2019 13:32:55 EESTTiedote

Onko eripuralla riittävästi elintilaa keskellä konsensushakuista arkeamme? Miksi erimielisyyttä sysätään syrjään, vaikka se on poliittisen toiminnan perusta demokratiassa? Entä kuinka kaupunki voi toimia kasvualustana julkiselle erimielisyydelle? Miten erilaiset vastarinnan muodot ovat näyttäytyneet Helsingin historiassa? Helsingin kaupunginmuseon uusi Toista mieltä! -näyttely avautuu 24.5.2019 museon neljännessä kerroksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme