Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors satsar på att förbättra seniorernas välbefinnande – HelsingforsMission ska samordna kulturkompisverksamheten

Dela

Helsingfors vill enligt sin strategi upprätthålla och förbättra de äldres verksamhetsmöjligheter och välbefinnande. En serviceform har varit kulturkompisverksamhet, till följd av vilken de äldre i synnerhet har hittat en kompis för kulturevenemang. Till följd av coronaviruspandemin återupplivas kulturkompisverksamheten som minskat genom att skaffa tjänsten från HelsingforsMission, som har mer än 20 års erfarenhet av att organisera volontärverksamhet effektivt. I framtiden samarbetar staden med organisationen.

Bild: HelsingforsMission
Bild: HelsingforsMission

Under 2022 utredde Helsingfors stads kultur- och fritidssektor möjligheterna till att utveckla verksamhetsmodellen för kulturkompisverksamheten som en del av en större förnyelse av sin volontärverksamhet. Som ett resultat av utredningen kommer samordningen av kulturkompisverksamheten att skaffas från HelsingforsMissionfrån och med början av 2023. HelsingforsMission har en lång historia av att tillhandahålla volontärverksamhet samt massor av kompetens och möjligheter när det gäller att utveckla verksamheten. I framtiden fokuserar kulturkompisverksamheten på de äldre Helsingforsborna.

– Att förbättra verksamhetsförutsättningarna för de äldre är ett gemensamt fokusområde för stadens olika sektorer när det gäller att främja välbefinnande och hälsa. Kulturkompisverksamheten stöder i synnerhet de äldres mobilitet, och efter den utdragna coronatiden finns det ett tydligt behov att återuppliva verksamheten. Som en stark och väletablerad aktör inom branschen har HelsingforsMission de bästa möjliga resurserna för att upprätthålla och utveckla kulturkompisverksamheten. Genom att allokera resurser är det säkert också möjligt att öka verksamhetsvolymen, säger Veikko Kunnas, chef för kulturfrämjande inom Helsingfors stads kultur- och fritidssektor.

– Den nya verksamhetsmodellen minskar också överlappande verksamhet mellan staden och HelsingforsMission och ger möjlighet att utveckla nya samarbetsmodeller i framtiden, tillägger Kunnas.

HelsingforsMission är ivrig att organisera kulturkompisverksamhet som partner till staden.

– HelsingforsMission ser fram emot denna nya möjlighet. Vi syftar till att etablera kulturkompisverksamheten snabbt som en permanent verksamhetsform, som ger seniorerna mycket efterlängtad variation, möten och kulturupplevelser. Målet för 2023 är att genomföra 1 300 kulturkompisevenemang. Vår långa erfarenhet av att samordna professionell volontärverksamhet hjälper till i detta, konstaterar Tuula Colliander, verksamhetsledare för HelsingforsMission.

Volontärer och kulturaktörer spelar en betydande roll i kompisarbetet

Staden har samordnat volontärbaserad kulturkompisverksamhet sedan 2013. I denna verksamhet följer en frivillig kulturkompis med en senior till evenemang i vilka senioren annars kanske inte skulle delta. Kulturkompisen kan också vara en vän till grupper eller ta med sig kulturupplevelser till exempelvis servicecenter.  

– Kulturkompisverksamheten upprätthåller också volontärens aktivitet och funktionsförmåga. Samtidigt förbättras tillgången till kulturtjänster. Vi hoppas att volontärerna som är med i kompisverksamheten samt kulturaktörerna kommer att fortsätta sitt värdefulla arbete också med den nya aktören, konstaterar Veikko Kunnas.

HelsingforsMission hoppas att kulturkompisarna som redan har varit med i verksamheten fortsätter att utveckla och genomföra kompisverksamheten med organisationen. – Vi för samman kulturkompisarna och erbjuder dem ytterligare utbildning, rekreation och stöd. Så här kan de fortsätta sitt värdefulla volontärarbete så flexibelt som möjligt, säger Tuula Colliander.

Staden kommer att delta i verksamhetsplaneringen också i framtiden, följa upp genomförandet och utvecklingen av kulturkompisverksamheten samt förvalta åtaganden som gjorts med kulturaktörerna. Upphandlingen genomfördes som ett omvänt anbudsförfarande, där det enda urvalskriteriet var kvalitetsfaktorer. Ett avtal i fyra år har tecknats med HelsingforsMission.

Kontakter

Veikko Kunnas
Chef för kulturfrämjande
Helsingfors stad, kultur- och fritidssektorn
tfn 040 334 1204, veikko.kunnas(at)hel.fi

Tiina Nurmenniemi
utvecklingsexpert
Helsingfors stad, kultur- och fritidssektorn
tfn 040 704 7325, tiina.nurmenniemi(at)hel.fi

Tuula Colliander
verksamhetsledare
HelsingforsMission
tfn 040 575 3626, tuula.colliander(at)helsinkimissio.fi

Kari Lankinen
chef för seniortjänsterna
HelsingforsMission
tfn 045 858 4367, kari.lankinen(at)helsinkimissio.fi

Bilder

Bild: HelsingforsMission
Bild: HelsingforsMission
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Savoy JAZZFestissa legendat Dave Holland ja Kurt Rosenwinkel sekä nousevat tähdet Samara Joy ja Chien Chien Lu27.1.2023 12:05:53 EET | Tiedote

Maaliskuisessa Savoy JAZZFestissa kuullaan kitaristi Kurt Rosenwinkelin kaksiosainen erikoiskonsertti. Muita esiintyjänimiä ovat mm. basisti Dave Holland, pianisti Gerald Clayton, laulaja Samara Joy sekä vibrafonisti Chien Chien Lu. Maaliskuussa viidennettä kertaa järjestettävän festivaalin ohjelma on uuden taiteellisen johtajan Kaisa Mäensivun käsialaa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum