Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors stad delade ut gratis menstruationsprodukter på hösten 2022 – erfarenheterna var goda

Dela
Helsingfors stad genomförde ett tre månader långt pilotförsök med utdelning av gratis menstruationsprodukter i fyra stadsdrivna läroanstalter, det vill säga i den finska grundskolan Hiidenkiven peruskoulu (årskurserna 6–9), det finska gymnasiet Sibelius-lukio, Tölö gymnasium och det finska yrkesinstitutet Stadin ammattiopistos enhet vid Filpusvägen. Försöket gick under namnet ”Gratis mens”.

Bakgrunden till försöket är fostrans- och utbildningsnämndens beslut att starta ett försök med att dela ut gratis menstruationsskydd inom den grundläggande utbildningen och utbildningarna på andra stadiet. Fostrans- och utbildningsnämndens beslut har sin grund i stadsfullmäktiges fullmäktigemotion.

Sammanlagt 753 elever och studerande från de fyra läroanstalterna anmälde sig till försöket. Deltagarnas erfarenheter av mensfattigdom kartlades med en enkät i början av försöket. Menstruationsprodukter delades ut en gång i månaden i läroanstalterna. Deltagarna gavs möjligheten välja ett paket med tamponger, bindor, tamponger och bindor eller en menskopp för hela den tid försöket varade. I slutet av försöket kartlades deltagarnas erfarenheter med en enkät. Cirka hälften av deltagarna besvarade enkäterna.

Enkäterna indikerar att mensfattigdom som stör studierna förekommer i viss mån i läroanstalterna i Helsingfors. De gratis menstruationsprodukter som delades ut underlättade det för deltagarna att delta i studierna.

Av dem som svarade på enkäterna hade 18 procent avstått från att köpa menstruationsprodukter för att de inte hade råd och 8 procent uppgav att de inte hade kunnat gå till läroanstalten, eftersom de inte hade tillgång till menstruationsprodukter. Att menstruationsprodukter kostar orsakade också bekymmer och stress.

De elever och studerande som svarade på försökets enkäter samt läroanstalternas personal upplevde att försöket normaliserade uppfattningen om menstruation och väckte debatt kring menstruation och mensfattigdom. Att få gratis menstruationsprodukter i större omfattning ansågs vara viktigt.

Mer information: Marjo Kyllönen, direktör för utvecklingstjänster, fostrans- och utbildningssektorn, Helsingfors stad,  tfn 09 310 86208, marjo.kyllonen@hel.fi

Fostrans- och utbildningsnämdens beslut (på finska)

Stadsfullmäktiges fullmäktigemotion (på finska)

Nyckelord

Kontakter

Mervi Kopomaa-Weymarn
tfn 040 3344628
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, den finska yrkesutbildningen och den fria bildningen i Helsingfors. Sektorn består av fyra servicehelheter: småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasie- och yreksutbildning och fritt bildningsarbete samt svenska tjänster. Till sektorn hör dessutom förvaltningsenheter.

Följ Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 21.3.202317.3.2023 12:31:54 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 21. maaliskuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan esityslistalla on muun muassa yhteenveto toimialan vuoden 2022 talousarvion toteutumisesta ja tilinpäätöksestä sekä toimialan vuoden 2022 toimintakertomus. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum