Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors stadsbibliotek producerar mångsidiga evenemang för nätet

Dela

Helsingfors stadsbibliotek har börjat strömma direktsändningar på Helsingforskanalen sedan biblioteken stängde i mars. På detta sätt görs direktsändningar många gånger i veckan och till och med flera gånger om dagen. På förmiddagarna ligger tonvikten på innehåll för barn och barnfamiljer medan eftermiddagarna vigs åt bland annat författarbesök och aktuella diskussioner.

Helsingfors stadsbibliotek producerar mångsidiga evenemang för nätet
Helsingfors stadsbibliotek producerar mångsidiga evenemang för nätet

Direktsändningarna spelas in och efter sändningarna kan man titta på dem på Helsingforskanalen på helsinkikanava.fi. Tiotals videoinspelningar från Helsingfors stadsbibliotek finns redan samlade på Helsingforskanalen. Datumen för kommande strömmar kan ses på på helmet.fi/bibliotekethelsingforslive. Det är främst på centrumbiblioteket Ode som de strömmade direktsändningarna görs men videor spelas även in på andra bibliotek i Helsingfors.

"Jag är verkligen stolt över bibliotekspersonalen kompetens och smidighet under dessa undantagsförhållanden. Omedelbart efter beslutet att stänga biblioteken började man på biblioteken satsa mer på distanstjänster och digitala tjänster. På bara ett par dagar lyckades man också organisera både innehållsmässigt och tekniskt strömningar om litteratur”, säger Katri Vänttinen som är direktör för bibliotekstjänsterna på Helsingfors stadsbibliotek.

Själva programmet i bibliotekets strömningar utgör ett intressant urval av bibliotekens mångsidiga evenemang. Under våren kommer de allra främsta konstnärerna, författare som Sofi Oksanen och Emmi-Liia Sjöholm och filmregissören Dome Karukoski att intervjuas. Till maj planeras en månad med poeter. Då blir gästerna poeter och andra författare till litteratur med låg cirkulation. Det bjuds också på musik. Musikern Samuli Putro blir intervjuad, rapparen Laineen Kasperi och F uppträder på scenen i Odes Maija-sal. Nästan varje veckodag strömmas sagostunder och rimstunder för barn. Det görs innehåll för alla åldersgrupper och på flera olika språk. För närvarande erbjuder Helsingforskanalen innehåll inte bara finska utan även på svenska och på engelska. På kommande är också bland annat en tvåspråkig sagolektion på finska och estniska.

Övergången till en period med undantagsförhållanden innebar att biblioteken stängde och på grund av detta annullerades även evenemangen. Bland bibliotekspersonalen kände man oro för hur författare och övriga scenkonstnärer och kulturarbetare ska klara situationen. Många av dem har förlorat både jobbmöjligheter och inkomster mitt i krisen. Syftet med Helsingfors stadsbiblioteks strömningar är inte bara att ge invånarna glädje eller att vara dem till nytta. Avsikten är även att visa solidaritet gentemot författarna och dem som arbetar inom konst och kultur. Själva produktionen är koncentrerad till Ode, men personal från många andra bibliotek är också involverad. Produktionerna har till sitt förfogande en liten evenemangsbudget och alla gäster får ett arvode för sitt uppträdande.

”Produktionens höga innehållsmässiga och tekniska kvalitet är ett bevis på bibliotekspersonalens oerhört mångsidiga kompetens”, säger Niina Holm, informatiker på Ode som koordinerar strömningen.

Nyckelord

Kontakter

Informatiker Niina Holm
Helsingfors stadsbibliotek / Centrumbiblioteket Ode
040 1925181, niina.holm@hel.fi

Biblioteksdirektör Katri Vänttinen
Helsingfors stadsbibliotek
040 5548861, katri.vanttinen@hel.fi

Kommunikationsexpert Marjo Haatainen
Helsingfors stad/ Kultur och fritid / Kommunikations och marknadsföringstjänster
050 3828150, marjo.haatainen@hel.fi

Bilder

Helsingfors stadsbibliotek producerar mångsidiga evenemang för nätet
Helsingfors stadsbibliotek producerar mångsidiga evenemang för nätet
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum