Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingfors stadsorkester spelar lunchkonserter på stadens bibliotek i höst

Dela

I höst spelas det kammarmusik på Helsingfors bibliotek när biblioteksturnén Orkestern kommer till ditt bibliotek, som stadsorkestern och stadsbiblioteken har ordnat tillsammans, startar den 1 september. Under turnén får man höra konserter såväl på alla 37 lokala bibliotek i Helsingfors som i bokbussarna.

Bild: Maarit Kytöharju
Bild: Maarit Kytöharju

Den första konserten hålls tisdagen den 1 september på biblioteket i Vallgård. Den sista kon-serten under turnén hålls torsdagen den 22 oktober på Drumsö bibliotek. Konserterna ord-nas varje vardag vid lunchtid under perioden 1.9–22.10 på något av Helsingfors stads biblio-tek. Lunchkonserterna är cirka en halv timme långa kammarmusikhälsningar. Helsingfors stadsorkesters musiker finns således på plats i olika mindre besättningar för kammarmusik.

Arrangemanget är det första samarbetet av den här storleksordningen mellan Helsingfors stadsorkester och stadsbiblioteken. Turnén gör högklassiga kammarmusikkonserter tillgäng-liga för helsingforsborna i stor utsträckning. Det är fritt tillträde till konserterna, liksom alltid till evenemangen på Helsingfors stadsbibliotek.

”När stadsorkesterns intendent Aleksi Malmberg ringde upp mig i slutet på våren och före-slog att orkesterns musiker gör en biblioteksturné kändes det som en födelsedagspresent för stadsbiblioteket, som öppnade sitt första bibliotek på hösten för 160 år sedan. På födel-sedagen den här hösten känns det särskilt fint att få musik till alla våra bibliotek. Jag förvän-tar mig att såväl musikerna som bibliotekens kunder får uppleva många gripande och unika konserter”, säger Katri Vänttinen, direktör för Helsingfors bibliotekstjänster.

”Nästan fyrtio bibliotek runt om i staden är även med internationella mått mätt ett betydande nätverk som Helsingfors får vara stolt över. Jag är väldigt glad över att Helsingfors stadsor-kester och stadsbibliotek under denna exceptionella höst tillsammans kan bjuda på dagliga musikstunder nära stadsborna. Det berättar mycket om talkoandan i Helsingfors”, säger Helsingfors stadsorkesters intendent Aleksi Malmberg.

Närmare information om konsertprogrammet publiceras i slutet av augusti på webbplatsen Helmet.fi. Tidtabellen för turnén finns att läsa på webbplatsen www.helmet.fi/biblioteksturne.

Under konserterna följer vi THL:s och UKM:s anvisningar om anordnade av offentliga eve-nemang. Under konserterna beaktar vi säkerhetsavstånden och på biblioteken finns det möj-ligheter att tvätta händerna och att använda handsprit.

Nyckelord

Kontakter

Katri Vänttinen, direktör för bibliotekstjänsterna
Helsingfors stadsbibliotek
040 5548861, katri.vanttinen@hel.fi

Marjo Haatainen, kommunikationsexpert
Kontaktperson för Helsingfors stadsbiblioteks kommunikation
050 3828150, marjo.haatainen@hel.fi

Aleksi Malmberg, intendent
Helsingfors stadsorkester
050 302 1669, aleksi.malmberg@hel.fi

Marja Istala Kumpunen, kommunikations- och marknadsföringschef
Helsingfors stadsorkester
050 555 3551, marja.istalakumpunen@hel.fi

Bilder

Bild: Maarit Kytöharju
Bild: Maarit Kytöharju
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum