Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingille useita huippusijoja älykaupunkien vertailuissa 2018

Jaa

Helsinki on maailman paras kaupunki digitaalisille liikkumisen palveluille sekä Euroopan älykaupunkimatkailun ykkönen.

(Kuva: Jussi Hellsten)
(Kuva: Jussi Hellsten)

Älykkäällä kaupungilla tarkoitetaan kaupunkia, joissa digitaaliset palvelut tekevät elämästä sujuvaa ja ilmastoystävällistä. Älykaupunkeja vertaillaan maailmanlaajuisesti erilaisissa listauksissa, joissa Helsinki on noussut tänä vuonna kärkisijoille.

1. Paras älyturismissa. Helsinki ja Lyon voittivat ykkössijan European Capital of Smart Tourism -kilpailussa, jossa kaupunkeja arvioitiin saavutettavuudessa, matkailun kestävässä kehittämisessä, digitaalisaation hyödyntämisessä matkailupalveluissa, kulttuuriperinnössä ja matkailutarjonnan innovatiivisuudessa.

2. Parhaat liikkumisen digipalvelut. Helsinki voitti ykkössijan maailman parhaana kaupunkina liikkumisen digitaalisille palveluille eli Mobility-as-a-Service (MaaS) -palveluille. Whimin kaltaiset digipalvelut vähentävät yksityisautoilua ja tarjoavat kaupunkilaisille joustavan tavan liikkua. Helsinki edistää vahvasti näitä tavoitteita, minkä ansiosta se nostettiin Juniper Researchin tutkimuksessa ykkössijalle.

3. Paras paikka ulkomaisille investoinneille. Financial Timesin vertailussa Helsinki-Uusimaa oli keskikokoisista Euroopan alueista paras paikka ulkomaisille investoinneille. Erityistä huomiota Helsinki sai Fiksun Kalasataman älykaupunginosan pilotointi- ja kokeilualustamahdollisuuksista.

4. Toiseksi paras kaupunki startupeille. Helsinki sijoittui maailman toiseksi parhaaksi kaupungiksi startupeille Valuerin tutkimuksessa. Arviossa nostettiin esiin Helsingin älykaupunkikehitys, sen luomat liiketoimintamahdollisuukset sekä yhteistyöverkosto.

5. Viidenneksi paras älykaupunkihallinnossa. Maailmanlaajuisessa Smart City Governments Top 50 -vertailussa Helsinki oli viides. Raportissa kehutaan ilmasto- ja älykaupunkikehityksen mallialuetta Kalasatamaa sekä yhteisöllisyyttä, jonka ansiosta kolmasosa alueen asukkaista on mukana alueen kehittämisessä.

6. Paras älykaupunginosa Kalasatama. Helsingin Kalasataman älykäs kaupunginosa voitti kansainvälisessä KNX Award -kilpailussa kiinteistöautomaatiosarjan ykköspalkinnon.

7. Maailman yhteisöllisin startup-ekosysteemi. Startup Genome palkitsi Helsingin yhteisöllisimpänä ekosysteeminä huhtikuussa. Taakse jäivät esimerkiksi Silicon Valley ja Lontoo. Helsingin uusia vahvuuksia olivat muun muassa tekoäly ja robotiikka.

8. Ykkönen älykaupunkien yhteisöllisyydessä. IESE Business Schoolin Cities in Motion Indexissä Helsinki säilytti ensimmäisen sijansa yhteisöllisyyttä mittaavassa osiossa.


“Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Menestys useissa vertailuissa kertoo, että kuljemme oikeaan suuntaan. Digitalisaation hyödyntäminen on Helsingille merkittävä menestystekijä. Se tuo kaupunkilaisille parempia palveluja, tukee ilmastotavoitteita ja luo yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Helsingin älykaupunkimenestys on syntynyt kaupungin tiiviissä yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja asukkaiden kanssa. Tärkeää roolia näyttelevät esimerkiksi kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki, Helsinki Marketing, Smart & Clean -säätiö, Uudenmaan liitto ja Helsinki Business Hub. Forum Virium on innovaatiokumppaneiden kanssa tehnyt uraauurtavaa työtä muun muassa kaupungin datan avaamisessa, Fiksun Kalasataman yhteiskehittämisessä ja älyliikenteen piloteissa.

“Avoin data, innovatiivisuus ja uusien palvelujen kehittäminen kokeilemalla ovat Helsingin menestyksen avaintekijöitä. Niiden ansiosta Helsinki on haluttu yhteistyökumppani monissa yhteisissä hankkeissa koko Euroopassa”, sanoo Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Mika Malin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja-Leena Rinkineva
Elinkeinojohtaja, Helsingin kaupunki
Puh. 050 559 9183
S-posti: marja-leena.rinkineva@hel.fi

Mika Malin
Toimitusjohtaja, Forum Virium Helsinki
Puh. 040 668 5599
S-posti: mika.malin@forumvirium.fi

Kuvat

(Kuva: Jussi Hellsten)
(Kuva: Jussi Hellsten)
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ilmastonmuutos on helsinkiläisten suurin huolenaihe22.3.2019 10:41:54 EETTiedote

Uuden turvallisuustutkimuksen mukaan kaksi kolmannesta helsinkiläisistä on huolestunut ilmastonmuutoksesta. Heidän osuutensa on kasvanut selvästi kolmen vuoden takaiseen vastaavaan tutkimukseen nähden. Sen sijaan esimerkiksi terrorismi huolestuttaa vastaajia nyt vähemmän. Vieraskieliset helsinkiläiset ovat kantaväestöä enemmän huolissaan terrori-iskuista, sodista ja konflikteista sekä taloustilanteestaan.

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme