Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin ääniympäristöä parannetaan liikennemelua torjumalla

Jaa

Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelma vuosille 2018–2022 on valmistunut. Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto päättää suunnitelman hyväksymisestä perjantaina 18.5. Toimintasuunnitelmassa on toimenpiteitä erityisesti liikennemelun vähentämiseksi ja pitkän aikavälin tavoitteet meluntorjunnalle. Suunnitelman taustalla on vuonna 2017 valmistunut EU:n ympäristömeludirektiivin mukainen Helsingin meluselvitys.

Kuva: Jussi Hellsten.
Kuva: Jussi Hellsten.

Melun aiheuttamien ongelmien torjunnassa ennaltaehkäisy on ensisijainen keino. Siinä maankäytön ja liikenteen suunnittelu ovat avainasemassa. Lisäksi tarvitaan melutasojen alentamiseen liittyviä toimia, kuten melua vaimentavia katupäällysteitä, nopeusrajoitusten alentamista ja nastarenkaiden käytön vähentämistä. Kiinteistökohtaiset ratkaisut ovat tärkeitä etenkin vilkasliikenteisten väylien varsilla. Meluesteitä tarvitaan meluisimmissa kohteissa, joissa muut toimet eivät tehoa riittävästi.

”Monilla melua pienentävillä toimenpiteillä on myönteisiä vaikutuksia myös ilmanlaatuun, ilmastoon ja liikenneturvallisuuteen”, korostaa ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Päivi Kippo-Edlund.

Helsingissä on tavoitteena suojata ensisijaisesti voimakkaan melun alueilla asuvia, kohdistaa torjuntatoimet alueille, joilla altistujia on paljon sekä suojata asukkaita varmistamalla, että asuntojen sisämelutasot pysyvät alle ohjearvojen. Lisäksi tavoitteena on säilyttää suhteellisen hiljaisia alueita virkistyskäyttöön ja alentaa melutasoja asuntojen lisäksi muissa herkissä kohteissa, kuten päiväkodeissa ja kouluissa. Näiden toteuttamiseen tarvitaan monenlaisia keinoja ja meluntorjunnan huomioon ottamista alueidenkäytön suunnittelussa.

Toimintasuunnitelma keskittyy pää- ja kokoojakatujen liikenteeseen sekä raitio- ja metroliikenteeseen. Lisäksi osa toimenpiteistä liittyy maanteiden meluntorjuntaan, josta vastaa pääosin Liikennevirasto. Uutena teemana on otettu mukaan kalustoon ja työtapoihin liittyvät meluntorjuntatoimet. Meluntorjunnan toimenpiteet (yhteensä 53 kpl) jakautuvat kolmeen teemakokonaisuuteen: suunnitteluun ja ohjaukseen, melulähteeseen vaikuttamiseen sekä rakenteelliseen meluntorjuntaan.

Asukkaat mukana valmistelussa

Meluntorjunnan toimintasuunnitelmaa valmisteltiin vuorovaikutteisesti kaupunkilaisten kanssa. Teemaa esiteltiin tapahtumissa, uutiskirjeessä ja työpajoissa. Toukokuussa 2017 toteutettiin asukaskysely kaupungin ääniympäristöstä ja melun kokemisesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 850 asukasta, ja vastausten pohjalta painotettiin merkittävimpiä toimenpiteitä sekä otettiin mukaan uusia meluntorjuntakokonaisuuksia, kuten rakentamisen ja jakeluliikenteen meluhaittojen vähentäminen.

Asukkailta pyydettiin kommentteja toimenpide-ehdotuksiin syksyllä 2017. Vastaajien mukaan tehokkaimmin meluhaittoja vähennetään maankäytön ja liikenteen suunnittelun keinoin. Seuraavaksi tärkeimmiksi toimiksi nähtiin hiljaisten alueiden virkistyskäytön edistäminen sekä joukkoliikenteen kehittäminen. Näitä teemoja korostettiin meluntorjunnan toimintasuunnitelman sisällössä ja toimenpiteissä.

Valmisteluun osallistuneita kaupunkilaisia huolestutti kaupungin tiivistyminen ja kasvu ja niistä mahdollisesti aiheutuvat meluhaitat. Tiivistymisen pelätään hävittävän kaupungin rauhallisia viheralueita. Suuri osa valmisteluun osallistuneista kaupunkilaisista painotti liikkumisen päästöjen vähentämistä.

Helsingin meluntorjunnan toimintasuunnitelma

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöjohtaja
Esa Nikunen
p. 09 310 32000, esa.nikunen@hel.fi

Ympäristötarkastaja
Jenni Kuja-Aro
p. 09 310 32008, jenni.kuja-aro@hel.fi

Kuvat

Kuva: Jussi Hellsten.
Kuva: Jussi Hellsten.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme