Helsingin asukkaille kysely viheralueiden tärkeydestä ja äänimaailmasta, ensimmäiseksi vuorossa Kalasatama ja Kuninkaantammi
Kuinka miellyttäviä, häiritseviä tai palauttavia ovat metsä- tai merinäkymät? Kuinka miellyttäviä tai epämiellyttäviä ovat lasten äänet leikkipuistossa tai lintujen laulu päiväkävelyllä? Tätä kysytään maalis–toukokuussa sekä Kalasataman että Kuninkaantammen kaupunginosien asukkailta.

Virkistysalueet ja kaupunkiluonto tarjoavat käyttäjilleen monenlaisia elämyksiä. Tutkimus ja suunnittelu keskittyvät tavallisesti kaupunkialueiden visuaaliseen olemukseen, mutta silmä ei kerro maisemasta kaikkea – myös äänimaailma muodostaa tärkeän osan kokemustamme paikasta.
Tänä keväänä Helsingin yliopiston tutkijat pyrkivät ymmärtämään, kuinka kahden nopeasti kehittyvän Helsingin kaupunginosan, Kalasataman ja Kuninkaantammen, asukkaat kokevat lähiympäristönsä eri aistein.
Asukkailta kysytään verkkokyselyissä tarkemmin läheisten viheralueiden merkityksestä, arvosta ja tärkeydestä. Heitä pyydetään myös osoittamaan kartalta miellyttäviä ja epämiellyttäviä ääniä alueellaan. Vastaamalla kyselyyn asukkaat voivat auttaa luomaan arvokasta dataa terveellisten ja viehättävien kaupunkiviheralueiden suunnittelua varten.
Vapaaehtoiset voivat osallistua kyselyyn seuraavien linkkien kautta:
Kalasatama
Kuninkaantammi
Kysely on avoinna maaliskuusta toukokuuhun 2021.
Kyselyn toteuttaa Helsingin yliopisto yhteistyössä Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) ja Forum Virium Helsingin (Helsingin kaupunki) kanssa, ja se on osa eurooppalaista SMARTer Greener Cities -projektia (2020–2023).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tutkijatohtori Silviya Korpilo, silviya.korpilo@helsinki.fi, puh. 02941 57868
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki, @AgriForHelsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Työn kuormittavuus saa vanhustyöntekijät harkitsemaan työnsä lopettamista16.4.2021 11:23:17 EEST | Tiedote
Vanhustyöntekijöiden työn lopettamisaikeet ovat yleistyneet voimakkaasti Suomessa. Jo kaksi viidestä kertoo harkinneensa työnsä jättämistä. Lopettamisaikeiden syitä kartoittanut Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkimus osoittaa, että työn kuormittavuuteen on puututtava.
Evon tiedekansallispuiston selvitys etenee jouhevasti – vielä ehtii vaikuttaa!15.4.2021 16:04:08 EEST | Tiedote
Osana Evon tiedekansallispuiston valmistelutyötä alueellinen työryhmä on kuullut suuren määrän intressitahoja - keskusteluihin on osallistunut jo satoja ihmisiä. Kuulemiset ja osallistaminen ovat käynnissä kaiken aikaa, ja ryhmä on yhteydessä vielä moniin tahoihin ennen kesäkuuta, jolloin ehdotus tiedekansallispuistosta jätetään ympäristöministeriölle.
Huono-osaisilla alueilla asuvilla kohonnut riski tulla epäillyksi rikoksesta14.4.2021 09:54:31 EEST | Tiedote
Asuinalue itsessään ei kuitenkaan lisää riskiä, vaan ero selittynee niin sanotulla valikoitumisefektillä eli henkilöt, joilla on korkeampi riski rikollisuuteen, päätyvät todennäköisemmin asumaan huono-osaisimmille alueille, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Yliopisto-opiskelijoiden vaikeudet oppimisen säätelyssä ovat yhteydessä uupumuksen kokemuksiin14.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote
Milla Räisäsen väitöstutkimuksen mukaan erot yliopisto-opiskelijoiden oppimisen säätelytaidoissa ovat suuria erityisesti opintojen alkuvaiheessa.
Geenilöytö kytkee koiranpentujen vakavan epilepsian mitokondrioiden toimintahäiriöön13.4.2021 10:52:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville syy muutaman kuukauden ikäisten parsonrusselinterriereiden pentujen vaikeaan epilepsiaan ja kuolemaan. Muutos PITRM1-geenissä johtaa solun energiapumppujen, mitokondrioiden, toimintahäiriöön, jonka seurauksena jo pentujen aivoista tunnistettiin Alzheimerin taudista tuttuja beeta-amyloidikertymiä ja laajaa hermorappeumaa. Muutokset ihmisen PITRM1-geenissä aiheuttavat myös vakavan, mutta hitaasti etenevän aivosairauden.
Merkittävä rahoitus syöpätutkimukselle: periytyvää syöpäalttiutta tutkimalla uusia keinoja syövän ehkäisyyn13.4.2021 09:39:15 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston vetämässä tutkimushankkeessa selvitetään, miten perinnöllinen kasvainalttius voitaisiin tunnistaa ja syövän kehittyminen ehkäistä. Jane ja Aatos Erkon Säätiö on myöntänyt tutkimukselle 1 173 000 euron lahjoituksen.
Alkoholiteollisuus käytti Twitteriä alkoholilain lobbauksessa12.4.2021 10:48:12 EEST | Tiedote
Alkoholiteollisuus pyrki aktiivisesti vaikuttamaan Twitter-viesteillä alkoholilain muuttamiseksi lakiuudistuksen valmisteluvaiheessa. Erityisesti Panimoliitto, Sinebrychoff Oy sekä Päivittäistavarakauppa ry käyttivät Twitter-tilejään aktiiviseen lobbaukseen vuosina 2014–2017, jolloin alkoholilain uudistamishanke muutti suuntaa, ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme