Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin asuntotuotanto vahvassa vauhdissa vuoden 2019 kolmannella vuosineljänneksellä

Jaa

Rakentamisen kokonaisvolyymi Helsingissä on kasvanut yhä vuoden kolmannen neljänneksen aikana uusiin huippulukemiin.

Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio
Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio

Syyskuun lopussa oli rakenteilla jopa 10 137 asuntoa uustuotantona, laajennuksina ja käyttötarkoituksen muutoksina. Helsingissä on koko vuonna tähän mennessä valmistunut 4 413 asuntoa, aloitettu 4 750 asuntoa ja myönnetty rakennuslupia 4 940 asunnolle, joten asuntorakentamisessa jatkuu edelleen voimakas vaihe.

Asuntotuotannossa vuoden kolmannella neljänneksellä valmistui 1068 asuntoa, aloitettiin 1 507 asunnon rakentaminen ja myönnettiin rakennuslupa 716 asunnolle. Asuntotuotantoluvuissa on mukana uustuotannon ja laajennusten lisäksi käyttötarkoituksen muutokset. Vaikka muualla Suomessa rakentaminen on jo hiljentymässä, Helsingissä on edelleen aloitettu ja rakenteilla ennätysmäärä asuntoja. Myönnetyissä rakennusluvissa on kuitenkin nähtävissä tasoittumista.

Asuntorakentamisessa (uustuotannossa ja laajennuksissa) rakenteilla olevien asuntojen kerrosalan määrä on kasvanut edelleen uusiin huippulukemiin. Asuinrakennusten kerrosalaa on valmistunut (94 868 k-m2) ja aloitettu (109 225 k-m2) kumpaakin yli 10 prosenttia enemmän kuin vastaavilla kolmansilla neljänneksillä keskimäärin viimeisen viiden vuoden aikana. Myönnettyjen rakennuslupien osalta kerrosala (55 804 k-m2) on puolestaan 40 prosenttia pienempi kuin viimeisen viiden vuoden aikana vastaavilla neljänneksillä keskimäärin.

Toimitilarakentamisen osalta rakenteilla olevan kerrosalan määrä on kasvanut koko vuoden. Kolmannella neljänneksellä myös myönnettyjä rakennuslupia on 20 prosenttia enemmän kuin viimeisen viiden vuoden vastaavilla kolmansilla neljänneksillä keskimäärin. Valmistuneiden toimitilojen ja aloituksien tuottama kerrosala on sen sijaan vähentynyt. Toimitilarakentamisessa aloitettiin 58 873 k-m2, myönnettiin lupia 55 980 k-m2 ja valmistui 50 820 k-m2. Kokonaisuudessaan rakenteilla on asuin-ja toimitilarakentamisen (uustuotanto ja laajennukset) kerrosalana yhteensä 1.33 miljoonaa kerrosneliömetriä.

Lisätietoa asunto- ja toimitilarakentamisesta löytyy osoitteesta: https://asuminenhelsingissa.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 09 310 25823, mari.randell (at) hel.fi

Tilastot: Jenni Väliniemi-Laurson, tutkija, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 09 310 36393, jenni.valiniemi-laurson (at) hel.fi

Kuvat

Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio
Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki mukaan Bloombergin Partnership for Healthy Cities -verkostoon – tavoitteena lisätä koululaisten turvallista ja aktiivista liikkumista13.12.2019 08:55:23 EETTiedote

Helsinki on liittynyt kansainväliseen Partnership for Healthy Cities -verkostoon, joka on sitoutunut ehkäisemään tarttumattomia sairauksia, kuten syöpää ja diabetesta, vaikuttamalla elintapoihin ja -ympäristöihin. Verkoston jäsenkaupungit valitsevat ensi vuoden ajaksi oman kehittämiskohteensa. Helsinki haluaa omassa hankkeessaan edistää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia parantamalla koulumatkaturvallisuutta, jotta yhä useampi lapsi ja nuori valitsee kävelyn tai pyöräilyn päivittäiseksi liikkumistavaksi kouluun.

Pormestari Vapaavuori osallistuu Nordic Safe Cities Summitiin – pohjoismaisille pääkaupungeille linjataan yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi11.12.2019 10:06:57 EETTiedote

Tukholmassa torstaina 12. joulukuuta järjestettävässä Nordic Safe Cities Summitissa allekirjoitetaan Capital Codes of Action -linjaus, joilla asetetaan pohjoismaisille pääkaupungeille yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi. Nordic Safe Cities -verkosto käsittää laajan joukon pohjoismaisia kaupunkeja, ja nyt järjestettävä pormestaritason kokous linjaa yhteistyötä turvallisuuden eteen entistä vahvemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme