Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin asuntotuotanto vahvassa vauhdissa vuoden 2019 kolmannella vuosineljänneksellä

Jaa

Rakentamisen kokonaisvolyymi Helsingissä on kasvanut yhä vuoden kolmannen neljänneksen aikana uusiin huippulukemiin.

Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio
Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio

Syyskuun lopussa oli rakenteilla jopa 10 137 asuntoa uustuotantona, laajennuksina ja käyttötarkoituksen muutoksina. Helsingissä on koko vuonna tähän mennessä valmistunut 4 413 asuntoa, aloitettu 4 750 asuntoa ja myönnetty rakennuslupia 4 940 asunnolle, joten asuntorakentamisessa jatkuu edelleen voimakas vaihe.

Asuntotuotannossa vuoden kolmannella neljänneksellä valmistui 1068 asuntoa, aloitettiin 1 507 asunnon rakentaminen ja myönnettiin rakennuslupa 716 asunnolle. Asuntotuotantoluvuissa on mukana uustuotannon ja laajennusten lisäksi käyttötarkoituksen muutokset. Vaikka muualla Suomessa rakentaminen on jo hiljentymässä, Helsingissä on edelleen aloitettu ja rakenteilla ennätysmäärä asuntoja. Myönnetyissä rakennusluvissa on kuitenkin nähtävissä tasoittumista.

Asuntorakentamisessa (uustuotannossa ja laajennuksissa) rakenteilla olevien asuntojen kerrosalan määrä on kasvanut edelleen uusiin huippulukemiin. Asuinrakennusten kerrosalaa on valmistunut (94 868 k-m2) ja aloitettu (109 225 k-m2) kumpaakin yli 10 prosenttia enemmän kuin vastaavilla kolmansilla neljänneksillä keskimäärin viimeisen viiden vuoden aikana. Myönnettyjen rakennuslupien osalta kerrosala (55 804 k-m2) on puolestaan 40 prosenttia pienempi kuin viimeisen viiden vuoden aikana vastaavilla neljänneksillä keskimäärin.

Toimitilarakentamisen osalta rakenteilla olevan kerrosalan määrä on kasvanut koko vuoden. Kolmannella neljänneksellä myös myönnettyjä rakennuslupia on 20 prosenttia enemmän kuin viimeisen viiden vuoden vastaavilla kolmansilla neljänneksillä keskimäärin. Valmistuneiden toimitilojen ja aloituksien tuottama kerrosala on sen sijaan vähentynyt. Toimitilarakentamisessa aloitettiin 58 873 k-m2, myönnettiin lupia 55 980 k-m2 ja valmistui 50 820 k-m2. Kokonaisuudessaan rakenteilla on asuin-ja toimitilarakentamisen (uustuotanto ja laajennukset) kerrosalana yhteensä 1.33 miljoonaa kerrosneliömetriä.

Lisätietoa asunto- ja toimitilarakentamisesta löytyy osoitteesta: https://asuminenhelsingissa.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 09 310 25823, mari.randell (at) hel.fi

Tilastot: Jenni Väliniemi-Laurson, tutkija, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 09 310 36393, jenni.valiniemi-laurson (at) hel.fi

Kuvat

Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio
Verkkosaaren eteläosan rakentamista Kalasatamassa toukokuussa 2019. Kuva: Tero Pajukallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Valtuusto hyväksyi periaatepäätöksen sote- ja maakuntalausunnosta23.9.2020 23:43:27 EESTTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.9. kokouksessa periaatepäätöksen lausunnoksi sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti ja käsiteltiin muun muassa Tennispalatsin tontin vuokrausperiaatteiden muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme