Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitoksen toimintakertomus 2017. Helsingin Diakonissalaitos vahvistaa toimintaansa Suomen kasvukeskuksissa - työ laajeni uusiin kaupunkeihin

Jaa

TIEDOTE 9.4.2018. Vuonna 2017 Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) toiminnan keskiössä oli diakoniatyön rahoituksen turvaaminen liiketuloksia parantamalla ja konsernin tulevaisuuden varmistaminen toimintaa uudistamalla. Samaa strategista linjausta toteutetaan myös kuluvana vuonna.

Helsingin Diakonissalaitos (HDL)
Helsingin Diakonissalaitos (HDL)

”Vuosi 2017 oli meille monien uudistusten, toimintamme arvioinnin ja kehittämisen aikaa. Mutta ennen kaikkea se oli meille myös merkittävä juhlavuosi. Jo 150 vuoden ajan Diakonissalaitoksella on kerätty tietotaitoa erityistä tukea tarvitsevien ihmisten auttamiseksi. Vahvuutemme on yhteisöllisyydessä, jossa yksilöiden tarpeet tulevat huomioiduiksi”, konsernin toimitusjohtaja Olli Holmström toteaa.

Yhteistyössä muiden kanssa

Kertomusvuonna HDL:n toiminta laajeni uusiin kaupunkeihin. Nuorten palvelu Vamos aloitti Oulussa yhteistyössä Oulun Diakonissalaitoksen säätiön kanssa ja huumehoito Tampereella yhdessä Pirkanmaan Sininauhan Abnoy Oy:n kanssa. Näiden lisäksi HDL toimii myös Espoossa, Helsingissä, Karjalohjalla, Kauniaisissa, Lahdessa, Kuopiossa ja Turussa sekä vuoden 2018 alusta myös Rovaniemellä. Kansainvälinen toiminta keskittyi Kosovoon, Moldovaan, Namibiaan ja Romaniaan.

”Meillä on pitkä kokemus toimimisesta kaupunkiympäristöissä ja olemme oppineet ymmärtämään sen synnyttämiä haasteita ja ratkaisemaan niitä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Kasvutavoitteemme sekä vastikkeettomassa diakoniatyössä että sote-liiketoiminnassa perustuvat laajenemiseen juuri kumppanuuksien avulla”, sanoo Holmström.

Esimerkkinä hän mainitsee Helsingin kaupungin, Helsingin seurakuntien ja HDL:n järjestämän liikkuvalle väestölle suunnatun hätämajoituksen, jota kuluneena talvena toteutettiin yhteistyössä suunnitellusti.

Rohkeaa diakoniaa

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan sekä vastikkeettomana diakonisena toimintana että liiketoiminnaksi määriteltynä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantona.

Säätiön diakonista toimintaa rahoitetaan oman toiminnan tuotoilla sekä hanke- ja toiminta-avustuksilla. Toimintaa avusti kaikkiaan 15 rahoittajaa yhteensä 6,5 miljoonalla eurolla. Kehittämisen painopisteitä olivat nuorten syrjäytymisen ehkäisy, työllisyys, kansainvälinen suojelu ja integraatio sekä kansalaistoiminta. Suurimmat rahoittajat olivat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, Euroopan sosiaalirahasto ja Helsingin kaupunki. Säätiön oman toiminnan tuotoilla rahoitettiin diakonista toimintaa yli kolmella miljoonalla eurolla.

”Viime vuonna olemme panostaneet yli miljoona euroa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa toteutettava Vamos-palvelu toimii jo seitsemällä paikkakunnalla. Tulevaisuuden haasteenamme on ratkaista se, miten monikanavaisella rahoitusmallilla toteutetut palvelut pystytään tuottamaan kestävästi ja pitkäjänteisesti. Tässä varainhankinnan rooli korostuu nykyisestään”, Holmström sanoo. 

”Vastuullisuus on osa kaikkea toimintaamme. Taloudellinen vastuu tarkoittaa tarkkaa taloudenpitoa ja tehokasta toimintaa kaikissa konsernin osissa. Kannattavuus mahdollistaa työmme jatkuvuuden. Toivon, että esimerkiksi osuuteemme Terveystalosta tuottaa jatkossa osinkoja, joilla voimme entistä paremmin toteuttaa perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta”, summaa toimintavuotta Holmström.

Toiminnan tulos 2017

- Varsinaisen toiminnan tuotot olivat 99,3 miljoonaa ja tulos 3,5 miljoonaa euroa alijäämäinen (tuotot 147,5 miljoonaa ja tulos 4,3 miljoonaa euroa alijäämäinen vuonna 2016).

- Konsernin tilikauden tulos oli 86,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen Diacor-Terveystalo-kaupasta johtuen (2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen vuonna 2016). Kauppa tuotti noin 10 % osakkuuden Terveystalosta. Pörssilistauksen yhteydessä kotiutetuilla myyntivoitoilla maksettiin konsernin lainoja.

- Konsernitaseen loppusumma oli 273,6 miljoonaa euroa (186,6 miljoonaa euroa vuonna 2016).

-Konsernin omavaraisuusaste oli 89 % vuoden 2017 lopussa (66 % vuonna 2016).

Tutustu Helsingin Diakonissalaitoksen toimintakertomukseen 2017 verkossa

Helsingin Diakonissalaitoksen vuosikatsaus 2017

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: 

Olli Holmström, toimitusjohtaja
olli.holmstrom@hdl.fi
p. 050 483 6313

Alisa Yli-Villamo, talousjohtaja
alisa.yli-villamo@hdl.fi
p. 050 466 2861

Kuvat

Helsingin Diakonissalaitos (HDL)
Helsingin Diakonissalaitos (HDL)
Lataa
Olli Holmström. Kuvaaja: Pertti Nisonen.
Olli Holmström. Kuvaaja: Pertti Nisonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Autamme niitä ihmisiä, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään. Tuotamme yhdessä tytäryrityksemme Diakonissalaitoksen Hoivan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaittemme arkea. Työmme tavoitteena on, että jokaisella on mahdollisuus arvokkaaseen elämään. Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee yli tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta. ​​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitos haluaa vaihtoehtoja kerjäämiselle – kerjääminen on työ, jonka moni vaihtaisi26.9.2018 06:01Tiedote

Helsingin Diakonissalaitos on toiminut vuosikymmenen EU:n liikkuvan väestön keskuudessa. Työ pääosin bulgarialaisten ja romanialaisten romanien parissa on edennyt ja laajentunut, mutta romanien heikko asema on edelleen yksi Euroopan suurimmista ihmisoikeusongelmista. Työn painopiste on siirtynyt hätäavusta kestävämpiin ratkaisuihin, kuten toimeentuloedellytysten luomiseen. Tavoitteena on, että ihmisen ei tarvitse hankkia elantoaan kerjäämällä.

KUTSU: Ihmisoikeuksista on kyse – Hirundo 10 vuotta -juhlaseminaari18.9.2018 12:19Kutsu

KUTSU KE 26.9. KLO 12-15.30 Keskiviikkona 26.9. juhlitaan Helsingin Diakonissalaitoksen 10-vuotista toimintaa EU:n liikkuvan väestön parissa. Juhlaseminaarin teema on ihmisoikeudet, joita tarkastellaan eri näkökulmista ja kulttuureista käsin. Aiheesta kuullaan lyhyitä puheenvuoroja sekä Suomesta että maailmalta. Aika: Keskiviikko 26.9. klo 12-15.30 Paikka: Helsingin Diakonissalaitos, Suomen Diakoniaopiston auditorio, Alppikatu 2, 00530 Helsinki Seminaarissa mukana muun muassa: Anca Enache, kehittämispäällikkö (HDL), Henna Huttu, neuvotteleva virkamies (STM, Romaniasiain neuvottelukunta), Anca Nica, unit coordinator (Roma Women and Participation, E-Romnja Association), Marja Pentikäinen, toimialajohtaja (HDL), Cristina Rat, PhD (Babes-Bolyai University), Sanna Vesikansa, apulaispormestari (Helsingin kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi), Katri Viinikka, tasa-arvoasioiden suurlähettiläs (UM, Ihmisoikeuspolitiikan yksikkö) Videotervehdykset: Heidi Hautala, parlamentin jäsen (Euroopan parla

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme