Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Helsingin Diakonissalaitoksen toimintakertomus 2017. Helsingin Diakonissalaitos vahvistaa toimintaansa Suomen kasvukeskuksissa - työ laajeni uusiin kaupunkeihin

Jaa

TIEDOTE 9.4.2018. Vuonna 2017 Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) toiminnan keskiössä oli diakoniatyön rahoituksen turvaaminen liiketuloksia parantamalla ja konsernin tulevaisuuden varmistaminen toimintaa uudistamalla. Samaa strategista linjausta toteutetaan myös kuluvana vuonna.

Helsingin Diakonissalaitos (HDL)
Helsingin Diakonissalaitos (HDL)

”Vuosi 2017 oli meille monien uudistusten, toimintamme arvioinnin ja kehittämisen aikaa. Mutta ennen kaikkea se oli meille myös merkittävä juhlavuosi. Jo 150 vuoden ajan Diakonissalaitoksella on kerätty tietotaitoa erityistä tukea tarvitsevien ihmisten auttamiseksi. Vahvuutemme on yhteisöllisyydessä, jossa yksilöiden tarpeet tulevat huomioiduiksi”, konsernin toimitusjohtaja Olli Holmström toteaa.

Yhteistyössä muiden kanssa

Kertomusvuonna HDL:n toiminta laajeni uusiin kaupunkeihin. Nuorten palvelu Vamos aloitti Oulussa yhteistyössä Oulun Diakonissalaitoksen säätiön kanssa ja huumehoito Tampereella yhdessä Pirkanmaan Sininauhan Abnoy Oy:n kanssa. Näiden lisäksi HDL toimii myös Espoossa, Helsingissä, Karjalohjalla, Kauniaisissa, Lahdessa, Kuopiossa ja Turussa sekä vuoden 2018 alusta myös Rovaniemellä. Kansainvälinen toiminta keskittyi Kosovoon, Moldovaan, Namibiaan ja Romaniaan.

”Meillä on pitkä kokemus toimimisesta kaupunkiympäristöissä ja olemme oppineet ymmärtämään sen synnyttämiä haasteita ja ratkaisemaan niitä yhdessä kumppaneidemme kanssa. Kasvutavoitteemme sekä vastikkeettomassa diakoniatyössä että sote-liiketoiminnassa perustuvat laajenemiseen juuri kumppanuuksien avulla”, sanoo Holmström.

Esimerkkinä hän mainitsee Helsingin kaupungin, Helsingin seurakuntien ja HDL:n järjestämän liikkuvalle väestölle suunnatun hätämajoituksen, jota kuluneena talvena toteutettiin yhteistyössä suunnitellusti.

Rohkeaa diakoniaa

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan sekä vastikkeettomana diakonisena toimintana että liiketoiminnaksi määriteltynä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantona.

Säätiön diakonista toimintaa rahoitetaan oman toiminnan tuotoilla sekä hanke- ja toiminta-avustuksilla. Toimintaa avusti kaikkiaan 15 rahoittajaa yhteensä 6,5 miljoonalla eurolla. Kehittämisen painopisteitä olivat nuorten syrjäytymisen ehkäisy, työllisyys, kansainvälinen suojelu ja integraatio sekä kansalaistoiminta. Suurimmat rahoittajat olivat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, Euroopan sosiaalirahasto ja Helsingin kaupunki. Säätiön oman toiminnan tuotoilla rahoitettiin diakonista toimintaa yli kolmella miljoonalla eurolla.

”Viime vuonna olemme panostaneet yli miljoona euroa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa toteutettava Vamos-palvelu toimii jo seitsemällä paikkakunnalla. Tulevaisuuden haasteenamme on ratkaista se, miten monikanavaisella rahoitusmallilla toteutetut palvelut pystytään tuottamaan kestävästi ja pitkäjänteisesti. Tässä varainhankinnan rooli korostuu nykyisestään”, Holmström sanoo. 

”Vastuullisuus on osa kaikkea toimintaamme. Taloudellinen vastuu tarkoittaa tarkkaa taloudenpitoa ja tehokasta toimintaa kaikissa konsernin osissa. Kannattavuus mahdollistaa työmme jatkuvuuden. Toivon, että esimerkiksi osuuteemme Terveystalosta tuottaa jatkossa osinkoja, joilla voimme entistä paremmin toteuttaa perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta”, summaa toimintavuotta Holmström.

Toiminnan tulos 2017

- Varsinaisen toiminnan tuotot olivat 99,3 miljoonaa ja tulos 3,5 miljoonaa euroa alijäämäinen (tuotot 147,5 miljoonaa ja tulos 4,3 miljoonaa euroa alijäämäinen vuonna 2016).

- Konsernin tilikauden tulos oli 86,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen Diacor-Terveystalo-kaupasta johtuen (2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen vuonna 2016). Kauppa tuotti noin 10 % osakkuuden Terveystalosta. Pörssilistauksen yhteydessä kotiutetuilla myyntivoitoilla maksettiin konsernin lainoja.

- Konsernitaseen loppusumma oli 273,6 miljoonaa euroa (186,6 miljoonaa euroa vuonna 2016).

-Konsernin omavaraisuusaste oli 89 % vuoden 2017 lopussa (66 % vuonna 2016).

Tutustu Helsingin Diakonissalaitoksen toimintakertomukseen 2017 verkossa

Helsingin Diakonissalaitoksen vuosikatsaus 2017

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: 

Olli Holmström, toimitusjohtaja
olli.holmstrom@hdl.fi
p. 050 483 6313

Alisa Yli-Villamo, talousjohtaja
alisa.yli-villamo@hdl.fi
p. 050 466 2861

Kuvat

Helsingin Diakonissalaitos (HDL)
Helsingin Diakonissalaitos (HDL)
Lataa
Olli Holmström. Kuvaaja: Pertti Nisonen.
Olli Holmström. Kuvaaja: Pertti Nisonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Autamme niitä ihmisiä, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään. Tuotamme yhdessä tytäryrityksemme Diakonissalaitoksen Hoivan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaittemme arkea. Työmme tavoitteena on, että jokaisella on mahdollisuus arvokkaaseen elämään. Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee yli tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta. ​​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

”Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ansaitsevat muutakin kuin kylmiä roiskeläppiä” – Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät kampanjan26.3.2018 06:30Tiedote

Nuorten eriarvoistuminen näkyy siinä, miten ja mitä he syövät. Kun yhdellä on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä opiskelijaruokaa, kokeilla uusia ravintoloita ja ruokakulttuureja, toinen seisoo leipäjonossa tai nauttii yksin kotona kylmän einespizzan. Siksi Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät lahjoituskampanjan, jonka tavoitteena on tuoda koulu- ja työelämän ulkopuolelle jääneet nuoret yhteisen pöydän ja hyvän ruoan ääreen.

Helsingin Diakonissalaitokselta yhteisön tukea paperittomille22.3.2018 07:30Tiedote

TIEDOTE 22.3.2018. Helsingin Diakonissalaitoksen uusi hanke tekee etsivää työtä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten parissa ja tarjoaa heille toimettomuuden sijaan yhteisöllistä toimintaa ja yhteisön tukea. Samalla kun rakennetaan ihmisiin luottamuksellista yhteistyösuhdetta, tarjotaan psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta ja oikea tietoa siitä, mitä ilman oleskelulupaa Suomeen jääminen tarkoittaa, minkälaisia seurauksia sillä voi olla ja millaisia vaihtoehtoja heillä on.

Vamoksen mediayksikkö tuo nuorten äänen kuuluville20.3.2018 07:00Tiedote

Liian usein nuorten asioista puhuvat muut kuin nuoret itse. Näin on etenkin silloin, kun on kyseessä paljon tukea tarvitsevat nuoret. Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten Vamos perustaa kevään ajaksi mediayksikön, jonka tehtävänä on kertoa sosiaalisessa mediassa videon, valokuvan ja tekstin välityksellä nuorten tarinoita heidän elämästään, niin opiskelu- ja työkuvioista, vaikeuksien voittamisesta kuin tulevaisuuden haaveistakin. Tavoitteena on tuoda nuorten oma ääni esiin ja siten lisätä heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme