Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin ensimmäiset ostoskeskukseen sijoittuvat kirjasto ja nuorisotila avataan marraskuussa Laajasalossa

Jaa

Laajasalon kirjasto ja uusi Nuorten ympäristötila avaavat ovensa torstaina 22.11. Modernit tilat ja uudistuvat toiminnot on suunniteltu kaupunkilaisia osallistaen. Kaupungin palvelut tuovat vapaata kaupunkitilaa kaupalliseen ympäristöön.

Helsingin ensimmäiset ostoskeskukseen sijoittuvat kirjasto ja nuorisotila avataan 22.11. Laajasalon uuteen ostoskeskukseen. Uusien tilojen myötä myös toimintoja kirkastetaan asiakkailta kerätyn palautteen ja osallistamisen perusteella. Uudet tilat ovat osittain kirjaston ja nuorisotilan yhteiset; nuorisotilan kautta on käynti kirjastoon.  Yhteinen monitoimitila ja terassi ovat varattavissa myös yhteisöjen ja kaupunkilaisten käyttöön. Yhteiset tilat tiivistävät entisestään kirjaston ja nuorisopalvelujen yhteistyötä. Uusien tilojen sisustussuunnittelusta vastaa Franz Design Oy.

Moderni tilasuunnittelu mahdollistaa uudenlaisia toimintoja

Kirjastosta on tilasuunnittelun avulla tehty entistä viihtyisämpi ja se palvelee entistä paremmin sekä pistäytyjien että eri ikäisten oleskelijoiden tarpeita. Lastenalueesta on tehty viihtyisä perhealue, jossa vanhemmatkin viihtyvät ja ajankohtaisista teemanäyttelyistä varausten noutajatkin poimivat helposti lisää lainattavaa. Vaikka aineistokokoelma tulee olemaan uudessa kirjastossa pienempi, kirjat ovat paremmin esillä ja saavutettavissa. Omatoimikäyttö aamun ensimmäisinä tunteina pidentää kirjaston aukioloaikoja ja vuonna 2019 käyttöön otettava kellutusjärjestelmä tekee koko kaupungin aineistokokoelmasta yhteisen ja ohjaa kuhunkin kirjastoon juuri sitä aineistoa, mitä siellä eniten lainataan. ”Uusi kirjasto on maukas sekoitus vanhaa ja uutta. Vanhasta kirjastosta tuomme uuteen tilaan lukuinnon, ammattitaitoisen palvelun ja yhteisöllisyyden. Uusi kirjasto, yhdessä nuorisopalvelujen tilojen ja palvelujen kanssa muodostaa kokonaisuuden, joka entistä aktiivisemmin edistää lukuiloa sekä ihmisten mahdollisuutta harrastaa, osallistua ja oppia,” sanoo kirjaston johtaja Anne Mankki.

Uutta Nuorten ympäristötilaa hallinnoi Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö ja se on avoin kaikille helsinkiläisille nuorille, nuorten järjestöille ja ryhmille. Tilassa tullaan järjestämään nuorten näköistä ja nuorten itsensä toteuttamaa ympäristötoimintaa ja samalla tila tarjoaa myös järjestöille uudenlaisen näköalan nuorten maailmaan. Avoin ja valoisa tila mahdollistaa muun muassa ympäristöarvot huomioivan kahvilatoiminnan sekä pienimuotoisten tapahtumien järjestämisen. Kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevasta tilasta löytyy sali, jossa on pienempiä nurkkauksia ajan viettoon, parvi hiljaisempaa työskentelyä varten sekä moderni keittiö. Toisessa kerroksessa kirjaston tilojen yhteydessä sijaitsevat nuorisopalvelujen hallinnoima monitoimitila sekä yhteinen terassi.

Vapaa kaupunkitila kaupallisen ympäristön keskellä

Ostoskeskuksessa kaupungin palvelut ovet helposti saavutettavissa muiden palvelujen yhteydessä ja tuovat samalla vapaata kaupunkitilaa muutoin kaupalliseen ympäristöön. Nuorisotilojen siirtymistä kauppakeskuksiin on toivottu mm. helsinkiläisten nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruudin kautta jo pidempään. Kirjaston ja nuorisotilan sijoittamista asukastilaa ja liikekeskusta yhdistävään ympäristöön on kokeiltu onnistuneesti jo v. 2016 avatussa Maunula-talossa ja Laajasalon tilan kaltainen, kirjaston ja nuorisotilan osittain yhteinen tila valmistuu myös keväällä 2020 Herttoniemessä avautuvaan lähipalvelukeskus Hertsiin. Lähikirjastojen sekä nuorisotilojen verkostoa kehitetään ja uudistetaan aktiivisesti ja pitkäjänteisesti.

Kirjastonjohtaja Anne Mankki kuvailee uutta tilaa seuraavasti:
”Kun astuu sisään Laajasalon uuden ostoskeskuksen toisessa kerroksessa sijaitsevaan kirjastoon, silmien edessä avautuu ostarin ei-kaupallinen tila. Infopisteen henkilökunta opastaa ja neuvoo. Kirjoja on esillä näyttelyhyllyissä, kirjahyllyissä ja esittelytelineissä. Lehtienlukupöydät, asiakastietokoneet ja kopiokone sijaitsevat pääsisäänkäynnin lähistöllä. Vasemmalla näkyy monitoimisali, jossa nuorilla on tanssitreenit. Asahi-liikunnan harrastajat vaihtavat kuulumisia odottaessaan monitoimisali-vuoroaan. Kokoustilassa kokoontuu tänään käsityöpiiri. Ikkunan edessä on istumaportaikko, johon voi istahtaa odottamaan kavereita. Kirjaston siivessä on lasten ja perheiden osasto. Perheen pienin konttaa lattialla ja äiti etsii kuopukselle Tatuja ja Patuja. Katosta roikkuu riippukeinu, jossa naapurin koululainen lueskelee läksyjä. Perheen teini on mennyt rappusia alas nuorten ympäristötilaan hengailemaan.”

Palvelut muuton aikana

Laajasalon kirjastossa ja nuorisotalolla vietetään läksiäisiä perjantaina 12.10. klo 17 alkaen. Laajasalon kirjasto on suljettu 15.10. -21.11. Osalla aineistosta on pidennyt laina-ajat. Lähimmät palvelevat kirjastot muuton aikana ovat Roihuvuoressa, Herttoniemessä ja Itäkeskuksessa. Lisätietoa: helmet.fi

Nuorisotalolla läksiäisten jälkeen keskitytään muuttoon, mutta nuoret voivat tulla tekemään muuttoa yhdessä henkilökunnan kanssa. Nuorisotalo on suljettu muuton ajan 1.–21.11.2018. Lähimmät palvelevat nuorisotalot muuton aikana ovat Roihuvuoressa, Herttoniemenrannassa ja Kettutiellä. Lisätietoa: munstadi.fi.

Lisätiedot:

Anne Mankki
Kirjastonjohtaja, Laajasalon kirjasto
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
anne.mankki@hel.fi
050 5615320

Susanne Österlund-Toivonen
Toiminnanjohtaja, Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
susanne.osterlund-toivonen@hel.fi
050 5591762

Kati Hurme
Viestintäsuunnittelija, viestintä- ja markkinointipalvelut
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
kati.hurme@hel.fi
040 6204092

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Objection! exhibition opens at the Helsinki City Museum23.5.2019 13:33:30 EESTTiedote

Does disagreement have enough space to live in the middle of our consensus-seeking everyday life? Why is disagreement being pushed aside even though it is the basis of political activity in a democracy? And how can a city serve as a growth platform for public disagreement? How have different forms of opposition manifested in the history of Helsinki? Helsinki City Museum's new exhibition Objection! will open on the fourth floor of the museum on 24 May 2019.

Toista mieltä! -näyttely avautuu Helsingin kaupunginmuseossa23.5.2019 13:32:55 EESTTiedote

Onko eripuralla riittävästi elintilaa keskellä konsensushakuista arkeamme? Miksi erimielisyyttä sysätään syrjään, vaikka se on poliittisen toiminnan perusta demokratiassa? Entä kuinka kaupunki voi toimia kasvualustana julkiselle erimielisyydelle? Miten erilaiset vastarinnan muodot ovat näyttäytyneet Helsingin historiassa? Helsingin kaupunginmuseon uusi Toista mieltä! -näyttely avautuu 24.5.2019 museon neljännessä kerroksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme