Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulosbudjetti 2018 toteuttaa uutta kaupunkistrategiaa

Jaa

Helsinkiläisten kielitaitoa monipuolistetaan, varhaiskasvatuksen maksuttomuutta edistetään ja perusopetuksen jälkeen kaikille taataan opiskelupaikka lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. Lasten ja nuorten määrän kasvaessa toimiala rekrytoi lisää opettajia ja muita työntekijöitä.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen tulosbudjetin 2018 mukaan toimialan tulot ovat 56 miljoonaa euroa ja menot 1,1 miljardia euroa. Vuoden 2018 talousarvio toteuttaa uutta kaupunkistrategiaa, ja takaa laadukkaan kasvatuksen ja koulutuksen lapsille ja nuorille, joiden määrä kasvaa Helsingissä merkittävästi.

Vuonna 2018 toimialan palvelujen ensisijaisina käyttäjinä olevien helsinkiläisten 1-15 -vuotiaiden lasten ja nuorten määrä kasvaa noin 1700 lapsella ja nuorella. Lisäksi yli 18-vuotiaiden ja muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien helsinkiläisten määrä kasvaa. Kasvaviin koulutustarpeisiin vaikuttaa myös se, että helsinkiläisistä 25−29-vuotiaista noin 20 000 on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Lasten ja nuorten määrän kasvaessa toimiala rekrytoi lisää opettajia ja muita työntekijöitä.

”Toimialan tulosbudjetti vuodelle 2018 näyttää hyvältä. Jo vuonna 2018 pystymme käynnistämään monia Helsingin strategian toimenpiteitä: vieraiden kielten opetus alkaa jo ensimmäiseltä luokalta ja helsinkiläisten kielitaitoa monipuolistetaan monin eri tavoin, toteutamme maksuttoman varhaiskasvatuksen 5-vuotiaasta alkaen, takaamme koulutustakuun perusopetuksen päättäville, ja jatkamme avoimen ammattiopiston, osaamiskeskuksen ja ohjaamon sekä monikulttuuristen ohjaajien toimintaa. Toimialamme on keskeisessä roolissa nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä ja hyvinvoinnin edistämisessä”, iloitsee toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Helsinki – maailman vaikuttavin paikka oppia

Kasvatuksen ja koulutuksen sisällöt ovat merkittävä osa kaupunkistrategiaa. Toimialalla aloitettiin jo keväällä 2017 yhteisissä työpajoissa toimialan strategiatyö, jonka tuloksena kiteytyi toimialalle visio ”Helsinki – maailman vaikuttavin paikka oppia”.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala toteuttaa vuonna 2018 kaupunkistrategiaa muun muassa seuraavilta osin:

Helsingissä toteutuu koulutustakuu: perusopetuksen jälkeen kaikki saavat opiskelupaikan lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta.

Helsinkiläisten kielitaitoa monipuolistetaan: ensimmäisen vieraan kielen opetus aloitetaan kaupungissa jo ensimmäiseltä luokalta syksystä 2018 lähtien ja kielikylpy- ja kielirikasteista opetusta ja kasvatusta lisätään. Lisäksi kiinan ja englannin kielen opetusta lisätään. Kaupunki huolehtii myös riittävästä lasten suomi tai ruotsi toisena kielenä -opetuksesta.

Helsingissä säilytetään subjektiivinen päivähoito-oikeus ja varhaiskasvatuksen henkilöstön mitoitus nykyisellä tasolla. Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta edistetään siten, että se on maksutonta viiden vuoden iästä alkaen vähintään neljä tuntia päivässä syksystä 2018 alkaen.

Osaamiskeskuksen ja avoimen ammattiopiston toimintamalleja jatketaan ja kehitetään.

Helsingissä laaditaan maahanmuuttajien osaamistason kohottamiseksi maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma, joka ulottuu varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Lisäksi monikulttuuristen ohjaajien toimintaa jatketaan.

Myllypuroon ammattikorkeakoulu Metropolian yhteyteen muodostetaan kansainvälisesti kiinnostava rakennusalan ja hoiva-alan kampus, jossa koulutetaan ammattikorkeakoulutason ja toisen asteen ammattilaisia yhdessä kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Mäkelänrinteen opiskelun, urheilun ja asumisen yhdistävää Urhea-kampuksen rakentamista edistetään.

Lisätietoa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulosbudjetista 2018:

lautakunnan päätös 12.12.2017
tulosbudjetti 2018 (lautakunnan päätöksen liite) 

Lisätietoja: toimialajohtaja Liisa Pohjolainen, puh. 09 310 86200, liisa.pohjolainen@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelevat:

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi
(lomalla 2.-10.1.)

tiedottaja Raili Tanhuanpää
puh. 09 310 86239, 050 590 1223, raili.tanhuanpaa@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa pääkaupungin marraskuussa – mukana yli 100 tapahtumaa16.10.2018 13:00Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen Helsinki Education Week järjestetään 5.–9.11. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viikon aikana eri puolilla Helsinkiä järjestetään yli 100 oppimiseen liittyvää tapahtumaa. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme