Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto 2017 jaettiin kahden toimijan kesken

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto jaettiin kahdelle toimijalle – ruoka-annoksia välittävälle ResQ Club Oy:lle ja tekstiilikierrätysyritys Recci:lle. Palkinnon teema oli kiertotalous. ResQ Club pyrkii vähentämään ruokahävikkiä ja Recci kehittää tekstiilien kierrätysmenetelmiä. Tuomaristo perusteli valintaansa innovatiivisuudella, kuluttajalähtöisyydellä ja kansainvälisellä kiinnostavuudella.

Ympäristöpalkinnon tunnus on uudistettu vastaamaan Helsingin kaupungin uutta ilmettä.
Ympäristöpalkinnon tunnus on uudistettu vastaamaan Helsingin kaupungin uutta ilmettä.

Tuomaristo valitsi voittajiksi ResQ Clubin ja Recci/Tekstiilipankki Oy:n, jotka ovat molemmat kuluttajalähtöisesti kiertotalouden ytimessä ja luoneet toimivan liiketoimintamallin.

Kilpailuun saatiin erinomaisia ehdokkaita. Tuomaristo halusi palkita toimijan sekä ruoka- että tekstiilialalta, sillä niiden ympäristövaikutukset ovat huomattavat ja kiertotalouspotentiaalista vasta pieni osa on hyödynnetty”, sanoo palkintoraadin puheenjohtaja Pekka Sauri.

ResQ Club on laajentunut useaan Euroopan maahan ja tuomaristo katsoi, että toiminnalla on laajentumismahdollisuuksia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tällä hetkellä palvelussa on mukana yli 1 000 ruoan tarjoajaa ja pelkästään Suomessa laajentumispotentiaali on yli kymmenkertainen.

Recci on luonut tekstiilien hyödyntämiselle monia eri tapoja ja rakentaa Suomeen kierrätysjärjestelmää tekstiileille. Tuomaristo arvosti erityisesti paitsi toiminnan monimuotoisuutta, myös uusien tekstiilin hyödyntämiskeinojen käyttöönottoa Suomessa. Tekstiilejä heitetään pois pelkästään Suomessa arviolta 70–80 miljoonaa kiloa vuosittain eli toiminnan laajentamiselle on merkittävät mahdollisuudet.

Palkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran

Tunnustukset jaettiin 6.6. Helsingin kaupungintalolla Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran järjestämän kiertotalousaiheisen seminaarin iltatilaisuudessa. Palkinnon jakoi ympäristöpalkinnon raadin puheenjohtajana toiminut Pekka Sauri.

Voittaja saa käyttöönsä Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto -tunnuksen. Ympäristöpalkinnon tunnus on uudistettu vastaamaan Helsingin kaupungin uudistunutta ilmettä.

Ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 2008 lähtien ja sen on saanut tähän mennessä kuusi helsinkiläistä toimijaa. Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto on tunnustus arvokkaasta työstä ympäristön puolesta. Palkinto myönnetään helsinkiläiselle toimijalle, mutta palkittava taho voi olla myös valtakunnallinen, jos kilpailuun ehdotetulla toiminnalla tai teolla on merkittäviä vaikutuksia Helsingissä.

Lisätietoa palkituista:

ResQ Club Oy

ResQ Clubista on nopeasti tullut laajalle levinnyt hävikkiruoan pelastaja. ResQ Clubin sovelluksen kautta ravintolat voivat myydä esimerkiksi lounastarjoilussa myymättä jääneen ruuan kätevästi take away -annoksina, kun se on vielä tuoretta. ResQ Club on jo aikaisemmin ostanut ruotsalaisen Rädda Matenin ja on nyt fuusioitumassa saksalaisen Meal Saverin kanssa. Yritykset kokevat, että paras tapa vähentää ruokahävikkiä on toimia yhdessä kilpailun sijaan. ResQ on tähän mennessä pelastanut noin 84 400 kg ruokaa palvelun kautta.

resq-club.com/

Recci/Tekstiilipankki Oy

Recci on helsinkiläinen tekstiilikierrätykseen erikoistunut yritys, joka kerää kuluttajien käytöstä poistuneita tekstiilejä, auttaa yrityksiä vanhojen mallistojen myymisessä ja ohjaa materiaalit hyödynnettäväksi jätehierarkian mukaisessa järjestyksessä. Recci on lähtenyt vapaaehtoisesti rakentamaan Suomeen keräysjärjestelmää ja ohjaamaan hyödynnettävät materiaalit eteenpäin luoden siitä samalla liiketoimintaa. Recci vastaanottaa myös rikkinäisiä ja huonokuntoisia tekstiilejä. Hyväkuntoiset tekstiilit se myy eteenpäin ja huonokuntoiset viedään Keski-Eurooppaan, missä ne edelleen käsitellään ja jalostetaan muun muassa kodinkone- ja autoteollisuuden materiaaleiksi ja eristeiksi. Polttoon päätyy vain muutama prosentti Reccin myymälöihin ja kierrätyspisteisiin tuoduista vaatteista ja asusteista. Recci tulee ennusteen mukaan kierrättämään vuoden 2017 aikana 600 000 kiloa tekstiilejä.

recci.fi

Ympäristöpalkinnon vuoden 2017 tuomaristo:

Pekka Sauri, palkintoraadin puheenjohtaja
Esa Nikunen, Helsingin ympäristöjohtaja
Jouni Keronen, toiminnanjohtaja, Climate Leadership Council
Tiina Kähö, toimitusjohtaja, Smart & Clean –säätiö
Jussi Manninen, liiketoiminta-alueen johtaja (luonnonvara- ja ympäristöratkaisut), VTT
Leena Paavilainen, johtaja (uudet liiketoimintamahdollisuudet), Luonnonvarakeskus
Laura Järvinen, kiertotalouden asiantuntija, Sitra.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Johanna Joutsiniemi, johtava tiedottaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
etunimi.sukunimi@hel.fi
Puh. 050 522 6708

Kuvat

Ympäristöpalkinnon tunnus on uudistettu vastaamaan Helsingin kaupungin uutta ilmettä.
Ympäristöpalkinnon tunnus on uudistettu vastaamaan Helsingin kaupungin uutta ilmettä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta ei puolla suunnitteluvarausta moskeijalle ja monitoimikeskukselle12.12.2017 19:24Tiedote

Kaupunkiympäristölautakunta päätti tämän päivän kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus ei varaa hakijoille aluetta moskeija- ja monitoimikeskus-hankkeen jatkoselvittämistä varten. Päätös hyväksyttiin yksimielisesti puheenjohtaja Anni Sinnemäen (vihr.) tekemän ja varapuheenjohtaja Risto Rautavan (kok.) kannattaman vastaehdotuksen mukaisesti.Lautakunta toteaa päätöksensä perustelussa, että se pitää tärkeänä, että Helsingin muslimiyhteisöjen toiminnan edellytyksistä huolehditaan osana suomalaista yhteiskuntaa sekä osana pääkaupungin roolia mm. asianmukaisten tilojen osalta. Nyt käsittelyssä olevan hankkeen laajuus ja yhä avoimena olevat kysymykset ja epävarmuustekijät, ennen kaikkea rahoituksen alkuperä sekä mahdolliset rahoituslähteiden vaikutukset eivät kuitenkaan ole lautakunnan mukaan kestävä pohja tälle toteuttamisratkaisulle.  Siksi lautakunta katsoo, että tämän hankkeen osalta ei ole etenemismahdollisuuksia. Suunnitteluvarausasiasta päättää lopullisest

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 8.12.20178.12.2017 16:24Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2017/Kymp_2017-12-08_Ylja_10_Pt/index.html Kokouksen pöytäkirja korvaa ilmestyttyään päätöstiedotteen. Pöytäkirjat löytyvät sivulta https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto-poytakirjat Jaoston seuraava kokous on 15.12. klo 15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Östersundomkommittén behandlar de inkomna utlåtandena om det nya generalplaneförslaget den 15 december8.12.2017 13:44Tiedote

Helsingfors, Vanda och Sibbo samt NTM-centralen i Nyland har gett sina utlåtanden om det nya förslaget till generalplan för Östersundom. Därutöver har man fått NTM-centralens, Forststyrelsens och markägarnas utlåtanden om Naturabedömningen i generalplaneförslaget. Östersundomkommittén behandlar utlåtandena och fattar beslut om framläggandet av planförslaget den 15 december.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme