Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitukselta määräraha nuorten kesätyöpaikkoihin

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi lähes miljoonan euron määrärahan käytettäväksi nuorten kesätyöntekijöiden palkkaamiseen. Määrärahalla voi palkata Siisti kesä -hankkeeseen noin 325 nuorta, joiden työsuhteet kestävät kolmesta viikosta kahteen kuukauteen.

Kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelutoimi tulee kesän aikana huolehtimaan yhteisten virkistysalueiden, leirintäpaikkojen ja ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidosta ja siisteydestä. Toimialalle voidaan palkata kesätöihin 198 nuorta yhteensä 480 420 euron määrärahalla. Rakentamispalvelu Stara puolestaan palkkaa noin 127 nuorta yhteensä 453 496 euron määrärahalla. Stara huolehtii puistojen ja virkistysmetsien siivouksesta ja puhtaanapidosta sekä muiden yleisten viheralueiden, katujen ja puistojen siisteydestä ja hoitotöistä.

Määrärahoja kohdennetaan lisähenkilöstön palkkakustannuksiin, työntekijöiden suojavaatetukseen ja kuljetuskustannuksiin sekä välttämättömään turvakoulutukseen.

Kielikoulutuksen kehittämisestä myönteinen lausunto

Kaupunginhallitus puoltaa kielikoulutuksen kehittämistä muun muassa siten, että sekä A1-kielen että A2-kielen opetusta varhennetaan. Helsingissä A1-kielen varhentaminen ja sen opiskelun aloittaminen ensimmäiseltä luokalta alkaen toteutuu jo kuluvana vuoden syksyllä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt kunnilta lausuntoja professori Riitta Pyykön selvitystyötä varten nykyisen kielivarannon tilasta ja tasosta. Selvitykseen sisältyvät arviot koulutusjärjestelmän tuottaman kielivarannon karttumisesta, maahanmuuton aiheuttamista tarpeista kielikoulutuksessa ja maahanmuuton vaikutuksista kielivarantoon. Myös arvio työelämän, kansainvälisen yhteistyön sekä kulttuuri- ja sivistystarpeiden kannalta keskeisistä kielivarantoon ja kielitaitoon vaikuttavista tulevaisuuden tarpeista sisältyy professori Pyykön selvitykseen.

Lausunnossaan Helsinki kannattaa selvittelijän ehdotusta, jonka mukaan myös varhaiskasvatuksen vieraiden kielten opiskelua vahvistetaan. Kaupunki näkee, että kielen oppiminen on sitä tehokkaampaa, mitä aiemmin se alkaa. Helsinki suhtautuu myönteisesti myös ehdotukseen suullisen kielitaidon kokeen liittämisestä ylioppilastutkintoon osaksi vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeita.

Kansainväliset tutkinto-ohjelmat ja kansainväliset koulut nähdään tärkeinä ja niiden kehittämisen ja lisäämisen rinnalla on tärkeää, että äidinkieli kuuluu perusopetukseen erillisenä oppimääränä. Oman äidinkielen merkitys on kaiken oppimisen, identiteetin kehittymisen ja muun kasvun ja kehityksen kannalta ensiarvoisen tärkeä.

Lukiouudistuksen aikataulu arveluttaa

Toinen opetus- ja kulttuuriministeriölle annettava lausunto koskee esitystä lukiolain luonnoksesta sekä ylioppilastutkinnon järjestämislain muuttamisesta. Helsingin kaupunginhallitus näkee, että uudistuksen aikataulu on tarpeettoman tiukka. Lukioiden tuntijakokokeilu aloitettiin syksyllä 2017 ja sen tulokset ovat nähtävissä vasta vuoteen 2020 mennessä. Lukiokoulutuksen muutokset vaikuttavat vuosikymmeniä ja siksi uudistaminen täytyy suunnitella pitkäjänteisesti.

Lausunnossaan kaupunginhallitus toteaa kannattavansa sitä, että oppimisen tuki tarjotaan lainsäädännöllä kaikille lukiolaisille. Kannatettavana ehdotuksena kaupunginhallitus näkee myös mahdollisuuden uusia ylioppilaskokeita rajattomasti, mutta kuitenkin siten, että uusintakokeet järjestetään siinä lukiossa, missä opiskelija on suorittanut ylioppilastutkinnon.

Kaupunginhallituksen 26.2.2018 pidetyn kokouksen kaikki päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteesta.

Kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran aamukoulukokouksessa 1.3.2018.

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme