Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaoston päätökset

Jaa

Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto kokoontui maanantaina 28. toukokuuta 2018.

Elinkeinojaosto hyväksyi vastaehdotusten mukaisesti kaupunginkanslian elinkeino-osaston laatiman ehdotuksen Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan painopisteiksi vuosille 2018–2021.

Kaupunkistrategiaan perustuen elinkeinopolitiikan kolmeksi painopisteeksi on määritelty seuraavat: kansainvälisesti houkutteleva Helsinki, osaavan työvoiman kaupunki sekä alusta uudelle ja kasvavalle liiketoiminnalle. Kukin painopiste sisältää yhteensä 14 toimenpidekokonaisuutta, joita kaupunki toteuttaa strategiakauden aikana. Painopisteitä tarkistetaan tarvittaessa kauden edetessä.

Keskiössä kansainvälinen vetovoima, osaava työvoima sekä uusi ja kasvava liiketoiminta

Helsingin elinkeinopolitiikan painopisteiden toteuttaminen on koko kaupungin yhteinen tehtävä.

Kansainvälisesti vetovoimaisen kaupungin kehittämiseen liittyy olennaisesti matkailun kestävän kasvun takaaminen ja mahdollisten lieveilmiöiden ennaltaehkäisy.

Osaavan työvoiman saannin turvaamiseksi tavoitteena on muun muassa poistaa esteitä, jotka muodostavat yrityksissä esteitä kasvulle. Erityisesti nuorten ja toisen polven maahanmuuttajien potentiaali pyritään saamaan nykyistä paremmin käyttöön.

Helsingin toimiminen alustana innovaatioille ja kasvavalle liiketoiminnalle on painopisteistä pitkäjänteisin. Strategiakauden aikana vuoteen 2021 mennessä pyritään luomaan vahva pohja, joka osaltaan mahdollistaa Helsingin tavoitteen olla Euroopan paras alusta uudelle liiketoiminnalle vuoteen 2025 mennessä.

Varsinaisten elinkeinopoliittisten painopisteiden ja toimenpiteiden ohella Helsingin elinvoimaan vaikuttavat ratkaisevasti esimerkiksi koulutukseen, asumiseen, liikenteeseen, ympäristöön, kulttuuriin ja turvallisuuteen liittyvät toimenpiteet.

Kaupunkistrategiassa asetettu tavoite, jonka mukaan Helsinki on maailman toimivin kaupunki, on myös elinkeinopolitiikan vaikuttavuuden kannalta keskeinen.

Myös kaupungin kotouttamisohjelman periaatteet hyväksyttiin

Elinkeinopolitiikan painopisteiden lisäksi elinkeinojaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin kotouttamisohjelman vuoteen 2021 asti ulottuvat periaatteet vastaehdotusten mukaisesti. Ohjelmaa on valmisteltu kaupunginkanslian elinkeino-osaston maahanmuutto- ja työllisyysasiat -yksikön sekä toimialojen ja sidosryhmien yhteistyönä.

Helsingin väestönkasvu, työikäisten määrän kasvu ja koko kaupungin elinvoimaisuus perustuvat vahvasti maahanmuuttoon. Tämän huomioiden kotouttamisohjelma on rakentunut seuraavien neljän teeman ympärille: Helsinki on osaavan työvoiman kaupunki, maailman vaikuttavin paikka oppia, avoin ja osallistava sekä eriarvoistumista ehkäisevä kaupunki.

Ohjelman tavoitteena on, että ulkomaalaistaustaiset helsinkiläiset pääsevät osaamistaan, koulutustaan ja kykyjään vastaaviin tehtäviin. Samalla kaupunki näyttää työnantajana esimerkkiä osaavan työvoiman turvaamisessa muun muassa rekrytointitavoitteella. Työperusteista maahanmuuttoa ja sen osuutta kokonaismaahanmuutosta kasvatetaan muun muassa tarjoamalla korkeatasoisia palveluja.

Kotouttamisohjelman toimenpiteillä edistetään myös hyviä väestösuhteita ja tuetaan helsinkiläisten yhdenvertaisuutta. Helsingin alueiden ja väestöryhmien välistä eriytymistä vähennetään kohdentamalla palveluja sekä panostamalla nuorten syrjäytymistä ehkäiseviin toimenpiteisiin.

Kotouttamisohjelman osana on maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma, joka ulottuu varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Helsingin innovaatiorahastosta rahoitusta kolmelle hankkeelle 

Elinkeinojaosto päätti myöntää innovaatiorahastosta yhteensä noin 458 000 euroa jakautuen kolmelle eri hankkeelle. Helsingin yliopiston, Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osaston Urban Sense: Avoin 5G innovaatioalusta -hankkeelle myönnettiin 258 000 euroa. Helsingin Markkinointi Oy:n hallinnoimalle Plug in Helsinki -hankkeelle sekä The Shortcut: Monimuotoisuus kasvun moottorina -hankkeelle myönnettiin molemmille 100 000 euroa. Rahoitus on vuodelle 2018.

Tässä haussa yhteensä kymmenen hanketta haki innovaatiorahaston rahoitusta, mutta seitsemän hankkeista ei vastannut riittävän vahvasti rahaston tarkoitusta.

Elinkeinojaosto käsittelee hankehakemuksia neljä kertaa vuodessa, seuraavan kerran 24. syyskuuta. Viimeistään 3. elokuuta tulleet hakemukset ehtivät syyskuun käsittelyyn. 


Lisäksi elinkeinojaosto kuuli tilannekatsauksen ammatillisen koulutuksen ja työllisyydenhoidon yhteistyöstä Helsingissä.

Päätöstiedote on luettavissa elinkeinojaoston sivuilta.

Elinkeinojaoston seuraava kokous on maanantaina 11. kesäkuuta 2018.

Syyskaudella 2018 elinkeinojaosto kokoontuu kuudesti: 27. elokuuta, 24. syyskuuta, 8. lokakuuta, 29. lokakuuta, 19. marraskuuta ja 10. joulukuuta.


Taustatietoa

Elinkeinojaosto on strateginen, laajoja linjauksia määrittelevä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa. Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Jan Vapaavuori.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Itävaara
viestintäkoordinaattori
Helsingin kaupunginkanslia
Talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. 050 547 5706
S-posti: laura.itavaara@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ilmastonmuutos on helsinkiläisten suurin huolenaihe22.3.2019 10:41:54 EETTiedote

Uuden turvallisuustutkimuksen mukaan kaksi kolmannesta helsinkiläisistä on huolestunut ilmastonmuutoksesta. Heidän osuutensa on kasvanut selvästi kolmen vuoden takaiseen vastaavaan tutkimukseen nähden. Sen sijaan esimerkiksi terrorismi huolestuttaa vastaajia nyt vähemmän. Vieraskieliset helsinkiläiset ovat kantaväestöä enemmän huolissaan terrori-iskuista, sodista ja konflikteista sekä taloustilanteestaan.

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme