Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginkirjaston kirjoituskilpailu ratkesi

Jaa

Helsingin kaupunginkirjaston järjestämän kirjoituskilpailun voittajat on valittu. Nuorten sarjan voitti 17-vuotias Aada Puukki Uudestakaupungista. Aikuisten sarjan voittajaksi valittiin 39-vuotias Matti Reinikka Helsingistä.

Aikuisten sarjan tuomaristo. Vasemmalta Mathias Rosenlund, Samu Eeve, Siina Tiuraniemi, Toni Tuominen ja Niina Holm. Kuvasta puuttuu Tuulikki Kuurne.
Aikuisten sarjan tuomaristo. Vasemmalta Mathias Rosenlund, Samu Eeve, Siina Tiuraniemi, Toni Tuominen ja Niina Holm. Kuvasta puuttuu Tuulikki Kuurne.

Toivon teema inspiroi lähes 300 kirjoittajaa. Kilpailuun saapui tekstejä eri-ikäisiltä kirjoittajilta ympäri Suomen. Valtaosa kirjoittajista osallistui suomenkielisellä tekstillä, mutta joukossa oli myös englanniksi tai ruotsiksi kirjoittavia.

Moni kirjoittaja lähestyi toivon teemaa pandemiatilanteen kautta. Myös sotakokemukset nousivat esiin.

Aikuisten sarjan tuomariston mukaan kilpailun taso oli kirjava, mutta laadukkaitakin tekstejä löytyi koko joukko. Voittajakolmikon karsinta herätti raatilaisissa tunteita.

”Oli kiinnostavaa saada läpileikkaus suomalaisten korona-arjesta. Olisimme kaivanneet teksteihin enemmän tarinankerronnallisia elementtejä, irtiottoja ja mielikuvituksen lentoa. Mutta voihan olla, ettei ihmisten mieleen nyt mahdu juuri muuta kuin pandemia”, Helsingin kaupunginkirjaston henkilökunnasta koottu tuomaristo sanoo.

Koronaa käsiteltiin myös nuorten lähettämissä teksteissä. Nuorten sarjan tuomariston mukaan taso oli hyvä, mutta finalistit erottuivat joukosta selvästi.

Voittajat palkitaan kirjakaupan lahjakortein. Parhaat tekstit julkaistaan pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-verkkosivuilla.

VOITTAJAT

Nuorten sarja (12-20 -vuotiaat):

1. Aada Puukki: Sky so bright
Runo soljuu ja loistaa. Hyvää kieltä ja mahtavia kielikuvia.
2. Aaria Sitomaniemi: Toivoa
Mielikuvituksellinen ja sujuva teksti tempaa mukaansa ja herättää kiinnostuksen Ylvan tarinan jatkosta.
3. Sinianna Paukkunen: Toivo
Sinianna Paukkusen runo näyttää hienosti, kuinka paljon toivoa löytyy ihan arjessakin. Toivo kulkee rinnalla aamusta iltaan, töihin ja kotiin, ja seuraa vierellä pilviä ja uutta kasvua.

KUNNIAMAININNAT:

Minna Ursin: Toivon siemenet
Lämmin teksti löytää toivon symbolit: kevään ja uuden syntymisen.

Ida Jauhiainen: Ehkä vielä joku päivä
Ytimekäs hyvän mielen runo saa hymyilemään.

Nuorten sarjan tuomariston muodostivat Katri-Elina Heikkinen, Janne Mikkonen, Iri Myller, Asta Pahkakangas, Anna Söderström.

Aikuisten sarja:

1. Matti Reinikka: Toivontuojat planeetta Pohs-VT:ltä
Absurdi, lämminhenkinen scifitarina yllättää. Novelli erottui edukseen sisällöltään ja tyyliltään.
2. Christopher Ryan: Toivo
Sukupolvet ja kulttuurit kohtaavat hallitussa ja kauniskielisessä novellissa.
3. Elli Valtonen: Kanipäivä
Särmikäs ja tuoreesti kerrottu tarina eläinlääkärin koettelemuksista kaniapokalypsin äärellä.

Aikuisten sarjan raatiin kuuluivat Niina Holm, Mathias Rosenlund, Samu Eeve, Siina Tiuraniemi, Toni Tuominen ja Tuulikki Kuurne.

Kuva: Hanna Hopea

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina Holm
informaatikko
Keskustakirjasto Oodi
Helsingin kaupunginkirjasto
puh. 040 1925181
niina.holm@hel.fi

Kuvat

Aikuisten sarjan tuomaristo. Vasemmalta Mathias Rosenlund, Samu Eeve, Siina Tiuraniemi, Toni Tuominen ja Niina Holm. Kuvasta puuttuu Tuulikki Kuurne.
Aikuisten sarjan tuomaristo. Vasemmalta Mathias Rosenlund, Samu Eeve, Siina Tiuraniemi, Toni Tuominen ja Niina Holm. Kuvasta puuttuu Tuulikki Kuurne.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Dunkla rum, saknad efter vänner och ljusglimtar – coronatiden sedd med unga fotografers ögon på utställningen Fr – for real31.3.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Hur ser undantagstiden ut när fotograferna är ungdomar? Hurdana stunder bevaras i kamerans eller telefonens minne? Kulturcentret Stoa samlade en grupp 13–17-åringar för att fotografera glimtar ur vardagen. Man bjöd även in fotokonstnären Nora Sayyad, som organiserade ungdomarnas fotografier till en onlineutställning. Den virtuella fotoutställningen öppnas på Stoas webbplats 31.3.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme