Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginmuseo sai kunniamaininnan Vuoden eurooppalainen museo -kilpailussa

Jaa

Helsingin kaupunginmuseo sai kunniamaininnan (Special Commendation) kansainvälisessä European Museum of the Year -kilpailussa. Tuomariston perusteluissa mainitaan, että kaupunginmuseo on lämmin, helposti lähestyttävä museo, jossa yhteistoiminta kaupunkilaisten kanssa on otettu tärkeäksi periaatteeksi. Tuomariston mukaan kaupunginmuseo on innovatiivinen oppimisympäristö, joka käy jatkuvaa vuoropuhelua nostalgian ja vaikeiden aiheiden välillä sekä osoittaa että museokävijällä voi olla monta roolia, ja että yhteiset kokemukset – kuten rakkaus kaupunkiin – voivat yhdistää erilaisia ihmisiä.

Helsingin kaupunginmuseo sai kunniamaininnan (Special Commendation) kansainvälisessä European Museum of the Year -kilpailussa. Kuva: Maija Astikainen
Helsingin kaupunginmuseo sai kunniamaininnan (Special Commendation) kansainvälisessä European Museum of the Year -kilpailussa. Kuva: Maija Astikainen

Vuoden eurooppalaisen museon tittelistä kilpaili kova neljänkymmenen museon joukko kahdestakymmenestäkahdesta maasta. Suomesta mukana finaalissa olivat myös museokeskus Vapriikki sekä Tampereen Lenin-museo. Vapriikille myönnettiin kunniamaininta (Special Commendation for Sustainability). Pääpalkinto meni Lontoon Designmuseolle ja Kenneth Hudson -palkinto Viron kansallismuseolle Tarttoon. Palkinnot jaettiin 12.5.2018 Varsovassa. 

Kaksi vuotta sitten avautuneelle kaupunginmuseolle on satanut palkintoja. Vuonna 2017 museo sai Suomen Vuoden museon arvonimen, Museums + Heritage Awards -kisan kansainvälisen sarjan pääpalkinnon, Quality Innovation Award -kisan julkisen sektorin palveluinnovaatioiden sarjan voiton sekä liudan muita tunnustuksia.

– Olen erittäin iloinen tästä tunnustuksesta kovatasoisessa kisassa. Se kertoo siitä, että museon innovatiivinen, perinteisiä rooleja ja tekemisen tapaa ravisteleva ote nähdään erityisenä myös eurooppalaisella museokentällä. On hienoa, että kaupunkilaisia yhdistävät kokemukset ja rakkaus kaupunkiin nousi yhdeksi kriteeriksi perusteluissa. Suuresti ilahduttaa myös se, että Helsinki ja suomalaiset museot kaiken kaikkiaan saivat kilpailussa ansaittua huomiota. Menestyksemme kannustaa varmasti myös muita museoita kyseenalaistamaan, kokeilemaan ja uusiutumaan, sanoo museonjohtaja Tiina Merisalo Helsingin kaupunginmuseosta.

Helsingin kaupunginmuseo avautui Senaatintorin kulmalla Torikortteleissa 13.5.2016. Nyt kahden aukiolovuoden tultua täyteen jo yli 770 000 kaupunkilaista ja turistia on vieraillut museossa. Museoon on löytänyt myös monenlaisia uusia käyttäjiä: piipahtajia, rauhallista työskentelypaikkaa kaipaavia ja uudenlaisten kokemusten etsijöitä.

Kaupunginmuseo on suunniteltu kokonaiselämykseksi, jossa helsinkiläinen kaupunkilaisarki näkyy paitsi näyttelyissä, myös aulassa, kokoustiloissa, kaupassa ja vessoissa. Tällä hetkellä museossa voi vierailla Helsingin valitut palat -näyttelyssä, Lasten kaupungissa ja virtuaalielämys Aikakoneessa, sekä Helsingin klubikulttuuria 30 vuoden ajalta esittelevässä Helsinki Clubbing -näyttelyssä.

Tuomariston perustelut:

Special Commendation
#EMYA2018

Helsingin kaupunginmuseo – Helsinki City Museum, Helsinki, Finland
The museum has taken the principle of co-production to its heart, working closely with its communities to understand which histories are important to them and what they want from public spaces. The new museum is welcoming, warm and easy to approach. It provides an innovative informal learning environment with constant interaction between celebratory, nostalgic and difficult histories, showing that a person can play many different roles and different people can be connected by one experience – for example, by love of a city.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museonjohtaja Tiina Merisalo, tiina.merisalo@hel.fi, 050 376 1934
Viestintäasiantuntija Mirella Lampela, mirella.lampela@hel.fi, 050 402 5519

Kuvat

Helsingin kaupunginmuseo sai kunniamaininnan (Special Commendation) kansainvälisessä European Museum of the Year -kilpailussa. Kuva: Maija Astikainen
Helsingin kaupunginmuseo sai kunniamaininnan (Special Commendation) kansainvälisessä European Museum of the Year -kilpailussa. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Tuomariston mukaan yhteiset kokemukset – kuten rakkaus kaupunkiin – voivat yhdistää erilaisia ihmisiä. Kuva: Maija Astikainen
Tuomariston mukaan yhteiset kokemukset – kuten rakkaus kaupunkiin – voivat yhdistää erilaisia ihmisiä. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme