Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginmuseo teki jälleen kävijäennätyksen

Jaa

Helsingin kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluvissa museoissa kävi vuonna 2017 yhteensä 433 969 museovierasta. Suurimman kävijämäärän, 362 631, keräsi Senaatintorin kulmalla sijaitseva Helsingin kaupunginmuseo. Kulunut vuosi oli museolle jo toinen kaikkien aikojen ennätysvuosi peräkkäin.

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Julius Konttinen
Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Julius Konttinen

Helsingin kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluvissa museoissa – Helsingin kaupunginmuseossa, Hakasalmen huvilassa, Työväenasuntomuseossa, Ruiskumestarin talossa ja Ratikkamuseossa – jatkettiin vuonna 2017 ennätystehtailua. Kaikkien Helsingin kaupunginmuseoon kuuluvien museoiden yhteenlaskettu kävijämäärä vuodelta 2017 oli 433 969. Kokonaiskävijämäärä kasvoi lähes kymmeneksellä vuodesta 2016, jolloin taas tuplattiin aiemman ennätysvuoden 2010 kävijämäärä.

Senaatintorin kulmalla sijaitseva Helsingin kaupunginmuseo keräsi vuoden loppuun mennessä 362 631 kävijää. Toinen aukiolovuosi 2017 toi lähes 50 000 kävijän lisäyksen avajaisvuoden kävijämäärään nähden. Tällä hetkellä kaupunginmuseossa voi vierailla Helsingin valitut palat -näyttelyssä, Lasten kaupungissa, virtuaalielämys Aikakoneessa sekä Helsexinki-näyttelyssä, joka on esillä 28.1.2018 asti. Museon sisäpihoilla hohtavat 10.1.2018 asti Alexander Reichsteinin sekä Willem Heefferin ja Jussi Karjalaisen valoteokset. 

Kävijämäärillä juhli myös huhtikuun lopulla 2017 avattu Helsinkikuvia.fi-palvelu, jossa tällä hetkellä yli 48 000 valokuvaa museon kokoelmista on kenen tahansa käytettävissä maksutta. Kaupunginmuseo oli ensimmäinen suomalainen museo, joka avasi koko digitoidun valokuvakokoelmansa korkearesoluutioisena vapaaseen käyttöön.Vuodenvaihteeseen mennessä palvelu saavutti lähes 300 000 käyntiä.

Hienon vuoden kruunasivat museon saavuttamat merkittävät palkinnot. Kaupunginmuseo valittiin vuonna 2017 sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -kilpailun kansainvälisen sarjan voittajaksi. Lisäksi museo on yksi European Museum of the Year -kisan finalisteista. Palkinnot jaetaan toukokuussa 2018 Varsovassa. Museo voitti myös Quality Innovation Award -kisan julkisen sektorin palveluinnovaatioiden sarjan ensimmäisenä museona koskaan.

Suuren osan vuodesta kiinni olleessa Hakasalmen huvilassa kävi vuoden 2017 aikana 22 044 kävijää. Loppuvuoden tapaus huvilassa on ollut 100 ja rapiat -valokuvanäyttely, joka koostuu seitsemän satavuotiaan helsinkiläisen haastatteluista ja valokuvataiteilija Vesa Tynin koostamista näyttävistä muotokuvakollaaseista. Sadan vuoden aikana tapahtuneita suuria yhteiskunnallisia muutoksia tarkastellaan myös kotialbumikuvien ja muiden vanhojen valokuvien kautta. Näyttely on auki 25.3.2018 asti.

Kruununhaan kivitalojen kätköissä sijaitseva piskuinen Ruiskumestarin talo avattiin pitkän kiinniolon jälkeen kesällä 2017. Kantakaupungin vanhimman puutalon ilmapiiriä kävi aistimassa vuodenvaihteeseen mennessä 10 260 vierasta. Etenkin joulukausi sai väen liikkeelle – talo on monelle joulunajan vakiokohde. Ruiskumestarin talo on auki 7.1.2018 asti ja sulkeutuu sen jälkeen kevään ajaksi.

Linnanmäen kainalossa sijaitsevan Työväenasuntomuseon kävijämäärä oli 6 308. Museo on auki keväästä syksyyn. Töölössä kulttuuritehdas Korjaamolla toimiva Ratikkamuseo puolestaan keräsi 32 726 museovierasta. Kaikkiin Helsingin kaupunginmuseon museoihin on aina vapaa pääsy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

museonjohtaja Tiina Merisalo, 050 376 1934 tai tiina.merisalo@hel.fi

viestintäasiantuntija Reeta Holma, 050 545 5533 tai reeta.holma@hel.fi

Kuvat

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Julius Konttinen
Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla. Kuva: Julius Konttinen
Lataa
Hakasalmen huvilan 100 ja rapiat -näyttelyssä kerrotaan seitsemän satavuotiaan elämästä. Kuva: Vesa Tyni
Hakasalmen huvilan 100 ja rapiat -näyttelyssä kerrotaan seitsemän satavuotiaan elämästä. Kuva: Vesa Tyni
Lataa
Ruiskumestarin talo on sisustettu 1860-70-luvun pikkuvirkamiesperheen kodiksi. Kuva: Maija Astikainen
Ruiskumestarin talo on sisustettu 1860-70-luvun pikkuvirkamiesperheen kodiksi. Kuva: Maija Astikainen
Lataa
Helsexinki-näyttely on esillä 28.1.2018 asti. Kuva: Maija Astikainen
Helsexinki-näyttely on esillä 28.1.2018 asti. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuorten tuottamassa Signaali Goes Live -tapahtumassa keskustellaan somesta – keskustakirjasto Oodissa järjestettävä tapahtuma lähetetään livenä YouTubessa18.1.2019 09:18Tiedote

Signaali Goes Live on toimitus- ja tuotantoyhteisö Signaalimedian nuorten suunnittelema ja tuottama tapahtumasarja. Ensimmäinen neljästä tapahtumasta järjestetään lauantaina 26.1.2019 keskustakirjasto Oodissa. Tapahtuman teemana on sosiaalinen media ja sen moninaiset ilmiöt. Tapahtumassa vierailevat mm. tubettaja PakolaiShow ja somevaikuttaja Sami Kieksi ja se huipentuu helsinkiläisyhtye Vanillan livekeikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme