Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginmuseossa juhlitaan Helsinki-päivää

Jaa

Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta Helsinki juhlii 468. syntymäpäiväänsä, ja ympäri kaupunkia järjestetään yli sata maksutonta tapahtumaa. Myös kaupunginmuseo osallistuu juhlintaan monipuolisella ohjelmalla.

Helsingin kaupunginmuseossa juhlitaan Helsinki-päivää monipuolisella ohjelmalla. Kuva: Maija Astikainen
Helsingin kaupunginmuseossa juhlitaan Helsinki-päivää monipuolisella ohjelmalla. Kuva: Maija Astikainen

Muistoja, kuvia ja ääniä Helsingistä

Museon aulassa pidettävissä muistelutilaisuuksissa tunnetut helsinkiläiset kertovat kuvien avulla omaa tarinaansa ja paljastavat itselleen merkityksellisiä paikkoja Helsingissä. Muistelijoina Jussi Raittinen ja Maria Veitola. Muistelujen kuvat ovat peräisin kaupunginmuseon valtavasta kuva-aarteesta, Helsinkikuvia.fi-palvelusta.

Miltä Helsingissä kuulosti 1900-luvun alussa? Millaisista äänistä kaupunkilaiset pitävät? Filosofian tohtori Outi Ampuja esitelmöi Helsingin ääniympäristöstä. Luento käsittelee Helsingin ääniympäristön muuttumista ja sitä, miten kaupunkilaiset ovat arvioineet kaupungin ääniympäristön laatua eri aikoina.

Ääniä Helsingistä -kuuntelukävelyt tarjoavat uuden tavan lähestyä omia tuttuja ympäristöjään kuuntelemalla. Helsinki-päivänä kävellään ja kuunnellaan Helsingin keskustaa kello 10.30 ja 18. Kuuntelukävelyllä harjoitellaan kuuntelemisen taitoa ja pohditaan yhteistä ääniympäristöä. Kuuntelukävelyn järjestää Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö, ja sen ovat suunnitelleet taiteilijat Simo ja Tuike Alitalo. Ilmoittautumiset ennakkoon osoitteeseen kuulumia@gmail.com.

Museossa kävijät voivat hengähtää Helsinki-päivän aikana Oases from HEL -ääni-, video ja tilainstallaatiossa ja uppoutua kaupungin luontokeitaisiin. Aulaan rakennetun teoksen tekijöinä ovat ääni- ja mediataiteilija Mikko H. Haapoja ja kansanmuusikko, musiikkitoimittaja Amanda Kauranne. Installaatioon osallistuu myös tanssija Gesa Piper. Omia kaupunkikeitaita voi myös tallentaa kuvina, ääninä tai karttapisteinä avoimeen karttaan.

Kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus, Ruiskumestarin talo, avaa ovensa Helsinki-päivänä kello 12–15. Ruiskumestarin talossa on keskusteluoppaita, ja piharakennuksen kamarissa luetaan 1860-luvun sanomalehtiä ruiskumestarin rouvan kanssa ja päivitellään maailman menoa.

Livemusiikkia Falkmanin pihalla

Helsingin kaupunginmuseon Falkmanin piha avautuu kesäasussaan Helsinki-päivänä. Päivän päätteeksi kello 18 kuullaan helsinkiläisen indiepop-yhtye Karinan keikka. Maaliskuussa debyyttialbuminsa julkaissut määrätietoinen kolmikko on kerännyt lyhyessä ajassa hurjan määrän ylistystä, ja muun muassa Helsingin Sanomien Ilkka Mattila kuvaili viiden tähden arviossaan Karina-albumia yhdeksi hienoimmista kotimaisista esikoisista vuosikausiin. Yhtye kiertää kesän multi-instrumentalisti Minna Koiviston vahvistamana kvartettina.

Puuhaa perheen pienimmille

Falkmanin siiven työpajatilassa askarrellaan Zacharias Topeliuksen syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi sormi- ja paperinukkeja hänen satujensa ja näytelmiensä hahmoista. Osallistujat pääsevät kokeilemaan miniatyyrisatumaiseman lavastamistakin. Satuteema jatkuu myös Falkmanin ateljeessa kaksikielisessä Topelius-satumaratonissa, jossa voi kuunnella satuja tunnista toiseen.

Perheen pienimmille on museon neljännessä kerroksessa oma keitaansa, jossa he voivat rakennella Kari Delcosin Leikkiä laatoilla -teoksen paloista monenlaisia kuvioita ja rakennelmia. Teos on lainassa EMMA:sta.

Kulttuuriympäristöä ja kaupunkikävelyitä

Helsinki-päivän aikana kuullaan kaupunginmuseon uudesta Adoptoi monumentti -toiminnasta, jossa kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuutta adoptoida muinaisjäännöskohteita ja osallistua oman kulttuuriympäristön vaalimiseen vapaaehtoistyönä. Helsingissä adoptoitaviksi kohteiksi on tarjolla esimerkiksi joitakin ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita.

Päivän aikana järjestetään myös kävelykierroksia. Sodan arki työläiskaupunginosassa -kävelyllä tutustutaan aikalaistarinoiden kautta elämänmenoon Pitkänsillan pohjoispuolella ensimmäisen maailmansodan vuosina. Keisarin Helsinki -kävely pureutuu puolestaan Helsingin pääkaupungiksi rakentumisen ensimmäiseen sataan vuoteen ja sen keskeisiin monumentteihin. Kävelyille tulee ilmoittautua ennakkoon.

Helsinki-päivän ohjelma

9.00 museo avautuu.
9.30 Helsingin ääniympäristö ennen ja nyt -luento
10.30 Ääniä Helsingistä -kävelykierros
10–16 Satumaraton ja työpajoja
13.30 Adoptoi monumentti -toiminnan esittely
14.00 Muistoja Helsingistä, Jussi Raittinen
14.00 Keisarin Helsinki -kävelykierros
14.00 Sodan arki työläiskaupunginosassa -kävelykierros
16.30 Adoptoi monumentti -toiminnan esittely
17.00 Muistoja Helsingistä, Maria Veitola
18.00 Ääniä Helsingistä -kävelykierros
18.00 Indiepop-yhtye Karina esiintyy
19.00 Museo sulkeutuu

Museon näyttelyt ovat avoinna yleisölle koko päivän. Tapahtuman yhteistyötahoja ovat Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö, Pienten Helsinki ja Helsingin kaupunginkirjasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Makkonen, tapahtumatuottaja, Helsingin kaupunginmuseo, 040 508 3025

Kuvat

Helsingin kaupunginmuseossa juhlitaan Helsinki-päivää monipuolisella ohjelmalla. Kuva: Maija Astikainen
Helsingin kaupunginmuseossa juhlitaan Helsinki-päivää monipuolisella ohjelmalla. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Talviloman vauhdikkaimmat liikuntatärpit13.2.2019 13:00:00Tiedote

Etkö keksi tekemistä talvilomalle? Pitäisikö perheelle kehittää yhteistä tekemistä, joka toisi hymyn kaikkien huulille? Eipä hätää. Kokosimme yhteen talviloman hauskimmat lasten, nuorten sekä koko perheen tapahtumat. Tule mukaan Paloheinän talviriehaan viettämään vauhdikas päivä Ryhmä Haun johdolla, tuo lapsesi mukaan EasySport-viikolle ilman ennakkoilmoittautumista tai hyppää mukaan vesiliikuntarata Wibit Aquatrackin pyörteisiin yhdessä koko perheen kanssa. Tutustu talvilomatarjontaan ja tule mukaan nauttimaan lomasta, talvesta ja yhdessäolosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme