Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli nuorten aloitteita

Jaa

Helsinkiläiset 13–17-vuotiaat nuoret tekivät alkuvuoden aikana ennätykselliset 55 aloitetta. Tammi–kesäkuun välillä jätetyt aloitteet koskivat muun muassa nuorten vaikuttamismahdollisuuksien kehittämistä, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia sekä koulunkäyntiä. Myös liikenne ja ilmastonmuutos olivat useamman aloitteen aiheena.

Aloitekäsittelyn aikana Helsingin nuorisoneuvoston jäsenillä Vivian Ljungqvistilla, Jim Koskisella ja Max TalviOjalla oli läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Nuorten aloiteoikeuden tavoitteena on kannustaa nuorten osallistumista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Samalla aloitteet tuovat kaupungin eri toimialoille tietoa nuorten toiveista ja tavoitteista.

Nuorten aloitteet ja aloitevastaukset 1.1.–30.6.2019

Nuorten aloitteita koskevassa lausunnossaan Helsingin nuorisoneuvosto toteaa aloitejärjestelmän ottaneen edistysaskeleita. Vastaukset ovat selkiytyneet ja ne sisältävät enemmän konkreettisia toimia ja perusteita.

Yli puolet aloitteista oli tehty nuorisoneuvoston jäsenten toimesta. Nuorisoneuvosto toteaakin lausunnossaan, että järjestelmää tulisi kehittää edelleen ja markkinoida niin, että muutkin helsinkiläisnuoret aktivoituisivat tekemään aloitteita.

Helsingin nuorisoneuvoston lausunto

Lisäksi kaupunginvaltuusto käsitteli kunnan asukkaiden tammi–kesäkuun aikana tekemiä aloitteita. Näistä kaksi koski kaupunkiympäristön toimialaa ja yhdessä ehdotettiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille suunnatun HLBTQ-korttelitalon perustamista Helsinkiin.

Kunnan asukkaiden aloitteet ja aloitevastaukset 1.1.–30.6.2019 

Hoplaxskolanin Lokkalantien yksikköön laaja peruskorjaus

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Hoplaxskolanin perusparannuksen ja laajennuksen päivitetyn hankesuunnitelman. Suunnitelma koskee koulun Munkkiniemessä sijaitsevaa Lokkalantien (Locklaisvägen) yksikköä, jossa järjestetään ala-asteen opetusta.

Lokkalantien yksikön rakennus on valmistunut vuonna 1952 arkkitehti Lasse Björkin suunnittelemana. Rakennus ei vastaa kooltaan ja varustukseltaan koulun nykyvaatimuksia vaan on laajan teknisen ja toiminnallisen perusparannuksen tarpeessa.

Hankesuunnitelman mukaan rakennukseen tehdään talotekniikan ja rakennusosien peruskorjaus, jossa parannetaan sisäilmaolosuhteita ja energiatehokkuutta. Lisäksi vanhan paviljonkirakennuksen tilalle rakennetaan laajennusosa, jossa on ajanmukaiset ja mitoitukseltaan sopivat keittiö- ja ruokailutilat sekä uusi joustava oppimisympäristö.

Perusparannuksen ja laajennuksen valmistuttua rakennukseen mahtuu 270 perusopetuksen ja 24 esiopetuksen oppilasta nykyisen 203 oppilaan sijaan. Hankkeen rakentamiskustannukset ovat 14 000 000 euroa. Rakentamisen on tarkoitus alkaa tammikuussa 2021 ja valmistua kesäkuussa 2022.

Valtuusto korotti kaupungin omavelkaista takausta Apotti-potilastietojärjestelmän kehittämiseen

Kaupunginvaltuusto päätti korottaa kaupungin omavelkaisen takauksen määrää Oy Apotti Ab:lle 19 721 000 eurolla osana yhtiön yhteensä noin 54,9 miljoonan euron suuruista rahoitusjärjestelyä.

Arvio kustannuksista on kasvanut alkuperäisestä suunnitelmasta, jolloin myös lainavakuuksien tarve on kasvanut. Taattavien lainojen uusi yhteismäärä on enintään 101 721 000 euroa. Takauksen voimassaoloaika on rajoitettu enintään vuoden 2028 loppuun saakka.

Päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että kaikki muut Oy Apotti Ab:n omistajat (Vantaan, Kauniaisten ja Keravan kaupungit, Kirkkonummen ja Tuusulan kunnat sekä Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä) tekevät omalta osaltaan vastaavat, määrällisesti omien omistussuhteidensa mukaiset päätökset Apotin lainojen omavelkaisesta takaamisesta.

Kaikki kaupunginvaltuuston kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedote-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginvaltuuston pöytäkirjat ovat luettavissa täältä

Johanna Snellman
Viestintäasiantuntija
P. 040 843 09 15
johanna.snellman@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

G20-maiden johtavat kaupungit kokoontuvat – kutsutuista tarkkailijakaupungeista Helsinki Pohjoismaiden ainoa edustaja30.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Urban20 (U20) -verkosto kokoaa yhteen G20-maiden keskeisten kaupunkien lisäksi valittuja muita kaupunkeja ympäri maailmaa. Helsinki on ainoa pohjoismainen kaupunki vuonna 2018 Buenos Airesissa perustetussa verkostossa. Pormestari Jan Vapaavuori osallistuu keskiviikkona 30. syyskuuta alkavaan Saudi-Arabian Riadin isännöimään U20-huippukokoukseen, joka tänä vuonna järjestetään virtuaalisesti. Vapaavuori käyttää kolmipäiväisen tapahtuman aikana puheenvuoron pormestarien huippukokouksen päättävän tapaamisen lisäksi Maailman talousfoorumin sivutapahtumassa.

Helsinki jatkaa näkyvään huumekauppaan ja päihteidenkäyttöön liittyvien akuuttien ongelmien ratkaisemista entistä laajemmalla viranomais- ja järjestöyhteistyöllä30.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Pormestari Jan Vapaavuori kutsui koolle laaja-alaisen keskustelutilaisuuden Helsingin alueella tapahtuvan näkyvän huumekaupan ja päihteiden käytön aiheuttamiin turvallisuusongelmiin liittyen. Tavoitteena on auttaa käyttäjiä ja hillitä käytöstä ympäristölle aiheutuvia haittoja kehittämällä ja jalkauttamalla alkuvuodesta luotua uutta toimintamallia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme