Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto: Maakunta- ja sote-uudistusta ei tule hyväksyä

Jaa

Helsingin kaupunginvaltuusto totesi ylimääräisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa 4. huhtikuuta, että eduskunnan käsiteltävänä olevaa maakunta- ja sote-uudistusta koskevaa ehdotuskokonaisuutta ei tule hyväksyä.

Helsingin kaupunginvaltuusto. Kuva: Pertti Nisonen
Helsingin kaupunginvaltuusto. Kuva: Pertti Nisonen

Lausunnollaan Helsingin kaupunki otti selkeästi kantaa uudistuskokonaisuuteen nyt, kun tämä on ensi kertaa mahdollista ehdotuskokonaisuuden edettyä eduskuntakäsittelyyn.

Valtuusto arvioi lausunnossaan maakunta- ja sote-uudistusta kokonaisuutena ja kiinnitti huomiota muun muassa lainsäädännön riskeihin, maakuntien perustamiseen ja niiden tehtäviin, pelastustoimen järjestämiseen, taloudellisiin vaikutuksiin sekä kasvupalveluiden järjestämiseen.

Uudistuksen tavoitteet terveys- ja hyvinvointierojen kaventumisesta, palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta ja kustannusten kasvun hillitsemisestä eivät Helsingin näkemyksen mukaan tule toteutumaan.

Valtuuston mukaan uudistuksen vaikutukset Helsingin kaupungin talouteen ovat merkittävät. Uudistus muun muassa heikentää kaupungin verotulokertymän kasvua ja investointikykyä sekä lisää kaupungin riippuvaisuutta valtionrahoituksesta. Sote-uudistus aiheuttaa lisäksi kaupungin ja muiden kuntien tulevien vuosien talouteen poikkeuksellista epävarmuutta. Uudistuksen myötä kaupungin kunnallisverokertymästä poistuisi noin kaksi kolmannesta.

Helsingin metropolialue, pääkaupunkiseutu ja Helsinki, ovat valtuuston mukaan erittäin merkityksellisiä koko maan taloudelle. Uudistus heikentää maan tärkeimmän alueen kilpailukykyä suhteessa kansainvälisiin kilpailijoihin ja vaikuttaa tätä kautta koko Suomen kehitykseen.

Pormestari Vapaavuori: ”Tasapaksu hallintomalli unohtaa kaupunkien kasvavan merkityksen sekä alueiden väliset erot”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (Kok.) korosti omassa puheenvuorossaan kaupunkien erityisiä vahvuuksia, mutta myös kaupungeille spesifien haasteiden hoitamisen tärkeyttä. Suomalaisten kaupunkien ja erityisesti pääkaupungin pärjääminen globaalissa kilpailussa on koko maan kriittinen menestystekijä.

”Nykyjärjestelmämme, jossa kaupungeilla ja kunnilla on laaja toimivalta ja tehtävät, on laajasti ymmärrettynä osa maamme kilpailukyvyn ja menestyksen perustaa. Tämä on myös se suunta, mihin maailmalla ollaan menossa. Kaupunkien merkitys korostuu kaupungistumisen myötä. Samalla maailma monimutkaistuu. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokonaisvaltainen politiikka edellyttää kokonaisuuksien ymmärtämistä, tuloksekas toiminta laajan keinoarsenaalin koordinoitua käyttöä”, pormestari Vapaavuori perusteli.

Pormestarin mukaan menestyvien kaupunkien elinkeinopolitiikasta ei voi erottaa kaavoitusta ja tonttipolitiikkaa, tytäryhtiöiden omistajaohjausta tai vaikkapa koulutukseen liittyviä kysymyksiä. Vastaavasti vaikuttava terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä kaupunkisuunnittelun, elinkeinopolitiikan, sosiaali- ja terveyspolitiikan, työllisyyspalvelujen ja koulutuksen välillä, erityisesti isoissa kaupungeissa.

”Maakuntauudistus vie kehitystä päinvastaiseen suuntaan pirstoessaan tehtäviä ja vastuita useamman hallinnontason hoidettavaksi pois kaupunkien omista käsistä. Vireillä oleva uudistus kurkottaa menneisyyteen, ei tulevaisuuteen”, pormestari sanoi.

Pormestari painotti julkisen keskustelun maan historian suurimmasta hallintouudistuksesta olleen kovin ohutta. Sen vaikutukset ovat huomattavasti laajemmat ja peruuttamattomammat kun yleisesti mielletään.

”Sote- ja maakuntauudistuksessa kyse ei ole ”liian pienistä askelista oikeaan suuntaan”, vaan isosta harppauksesta pääosin huonompaan suuntaan. Toteuttamiseen liittyy enemmän riskejä kuin toteuttamatta jättämiseen.
Tulevaisuuden kannalta kaikkein ongelmallisinta on, että hallituksen tarjoama ratkaisu sementoi Suomeen uuden hallintorakenteen, josta on selkeästi enemmän haittaa kuin hyötyä”, pormestari sanoi. 

Apulaispormestari Vesikansa: ”Meidän pääkritiikkimme on ohitettu"

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (Vihr.) kävi läpi puheenvuorossaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen vaikutuksia Helsingin palveluihin. Vesikansa käsitteli puheessaan uudistuksen ongelmakohtia sekä erityisesti rahoituksen riittävyyttä ja palveluiden pirstaloitumista.

”Helsinki on kertonut kantansa ongelmiin lukuisissa vaiheissa. Hallitus on prässännyt ja pakittanut vähän väliä vaihtuvilla kannoilla, mutta erityisesti meidän pääkritiikkimme on ohitettu”, apulaispormestari Vesikansa sanoi.

Puheessaan Vesikansa puhui Helsingissä ja muualla Suomessa tehdystä kehitystyöstä. Vesikansa myös huomautti, että nykyisessä järjestelmässä on saavutettu huomattavaa edistystä niin muualla maassa kuin Helsingissäkin.

“Kun me ja monet muut olemme tuoneet esiin integraation puuttumista ja järjestelmän sirpailoitumista, on hallituksella ollut tarjota kovin vähän konkretiaa. Koska tämä on elintärkeää järjestelmän toimivuudelle, on selvää, että järjestelmää yritetään pitää kasassa keinolla millä tahansa, eikä purukumia ja teippiä säästellä. Todellisuudessa tämä tarkoittaa merkittävää määrä byrokratian lisäämistä. Jotta palvelut toimisivat, ihmisille tarvitaan ohjausta ja tukea palvelulabyrintissä toimimiseen. Tarvitaan valtava määrä sen ohjaamista, mitä tietoa yritysten pitää tuottaa ja miten niiden pitää toimia. Kaikki tämä lisää vaatimuksia myös markkinoille tuloon ja voi itseasiassa estää esimerkiksi pienten yritysten pääsyn markkinoille. Byrokratia ei ole ilmaista ja sen hinta on pois itse palvelusta”, apulaispormestari Vesikansa sanoi.

Lisätietoja:

Kaupunginvaltuusto keskusteli kokouksessaan maakunta- ja sote-uudistuksesta noin viisi tuntia. Valtuutettu Pekka Puskan (Kesk.) esittämä ja Sampo Terhon (Sin.) kannattama hylkäysesitys kaatui äänestyksessä luvuin 82-3.

Helsingin kaupunginvaltuuston lausunto löytyy kokonaisuudessaan täältä. Valtuuston kokouksen päätöstiedote 4.4. kokouksesta on täällä. Kaikki Helsingin kaupunginvaltuuston päätöstiedotteet löytyvät hel.fi-sivuilta.

Pormestari Jan Vapaavuoren sekä sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansan puheet ovat ohessa liitteenä.

Valtuuston äänestyskartat ja muuta tietoa valtuuston kokouksesta julkaistaan kokousta seuraavana päivänä Helsinki-kanavalla videotallenteen yhteydessä osoitteessa www.helsinkikanava.fi.

Maisa Hopeakunnas
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia
Puh. 040 509 5410
maisa.hopeakunnas@hel.fi

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
Puh. 050 5933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestari Jan Vapaavuori
Poliittinen erityisavustaja Lotta Backlund, puh. 040 5313076, lotta.backlund (at) hel.fi
Poliittinen erityisavustaja Laura Åvall, puh. 050 3617511, laura.avall (at) hel.fi

Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa
Poliittinen erityisavustaja Heikki Sairanen, puh. 045 3579212, heikki.sairanen (at) hel.fi

Kuvat

Helsingin kaupunginvaltuusto. Kuva: Pertti Nisonen
Helsingin kaupunginvaltuusto. Kuva: Pertti Nisonen
Lataa
Pormestari Jan Vapaavuori. Kuva: Pertti Nisonen
Pormestari Jan Vapaavuori. Kuva: Pertti Nisonen
Lataa
Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa. Kuva: Pertti Nisonen
Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa. Kuva: Pertti Nisonen
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kotikaupunkina Helsinki -ohjelman raportti kaupunginvaltuustossa8.5.2019 21:53:47 EESTTiedote

Helsingin asuntorakentaminen oli vuoden vaihteessa 2018–2019 ennätyksellä tasolla ja samanaikaisesti oli rakenteilla jopa 10 000 asuntoa. Vuotta aikaisemmin oltiin noin 7 000 asunnon tasolla. Yhteensä viime vuonna alkoi 7 943 asunnon rakentaminen ja rakennuslupia myönnettiin 7 109 asunnon rakentamiseen. Vuonna 2019 asuntotuotantotavoite on 7000 asuntoa, joka on 1 000 asuntoa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme