Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki ajaa kansallista linjausta kesän suurtapahtumien suhteen

Jaa

Helsingin kaupunki arvioi jatkuvasti koronakriisin pitkäaikaisempia vaikutuksia eri aloilla. Tilanne on ollut tapahtumasektorille pysäyttävä, eikä poikkeustilan kestoa pystytä tarkasti määrittelemään. Tapahtumajärjestäjien kesäkautta koskevan tuotantotilanteen selkiyttämiseksi kaupunki on lähestynyt valtioneuvostoa pyynnöllä tehdä kansallinen linjaus kesän suurtapahtumien suhteen mahdollisimman pian.

Suuret yleisötilaisuudet voivat olla keskeinen koronavirustartuntojen uuden leviämisen alusta. Helsingissä esimerkiksi yli 5 000 hengen tapahtumia on kesäkaudella kolmisenkymmentä.

Valtioneuvoston tämänhetkiset linjaukset ulottuvat 13. toukokuuta asti. Jotta asiakkaat, esiintyjät ja tapahtumien tuottajat sekä alihankkijat ja kumppanit saavat työrauhan, on tärkeää kyetä tekemään linjaus elokuun loppuun asti.

”Tapahtumat ovat Helsingille paitsi taloudellisesti myös henkisesti merkittävä asia. Tapahtuma-ala työllistää paljon nuoria ja ruokkii isoa palvelu- ja tuotantosektoria. Tapahtumat tuovat asiakkaita hotelleihin, ravintoloihin ja paikallisiin palveluihin. Suhtaudumme tapahtumiin intohimolla, mutta vielä tärkeämpää on ihmisten terveys ja turvallisuus. Tapahtuma-alaa koko maassa helpottaisi tässä vaikeassa tilanteessa olennaisesti, jos sillä olisi parempi näkyvyys tulevan kesän suhteen”, pormestari Jan Vapaavuori toteaa.

Helsingillä on tartuntatautilain 58 §:n mukaisesti mahdollisuus tehdä linjaus ja sitä seuraavia päätöksiä myös itsenäisesti. Helsinki on kuitenkin kriisin alusta alkaen seurannut valtioneuvoston linjauksia ja pidättäytynyt lain sille suomista omista linjauksista. Helsinki toivoo tapahtumalinjauksissa sujuvaa yhteistyötä valtioneuvoston kanssa.

Tapahtumien talousvaikutukset merkittäviä Helsingissä

Kesän suurten yleisötapahtumien talousvaikutuksia Helsingille ei ole arvioitu kokonaisuutena. Tapahtumamäärien vaihtelun vuoksi vaikutuksissa on myös vuosittaisia eroja.

Vuonna 2017 tehtiin arvio seitsemän suurimman kesätapahtuman, Helsinki-päivän, Helsinki Priden, Tuska Festivalin, Flow Festivalin, Helsinki Cupin ja Rock the Beach -konsertin, talousvaikutuksista, jotka olivat noin 50 miljoonaa euroa. Tämän pohjalta voidaan arvioida, että Helsingin kesäkauden kaikkien suurten yleisötapahtumien talousvaikutus ylittää 100 miljoonan euron rajan. Lisäksi Olympiastadionin remontin valmistuminen ja siellä järjestettävät konsertit voivat nostaa vaikutusta kymmenillä miljoonilla.

Huomionarvoista tapahtumien alueellisissa talousvaikutuksissa on se, että erityisesti Helsingissä vaikutus myös pysyy kunnan talousalueella. Pienemmissä kaupungeissa tapahtumien liikevaihto tapahtuu kunnassa, mutta siirtyy sieltä suurelta osin esiintyjien, alihankkijoiden, tapahtuman työntekijöiden ja kumppanien kotipaikkakunnille.

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäjohtaja Liisa Kivelä, Helsingin kaupunki, puh. +358 400 308 484, s-posti: liisa.kivela@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hallituksen koronatukipaketti tervetullut – tulevat vuodet Helsingin taloudelle suuri haaste5.6.2020 10:34:22 EESTTiedote

Koronakriisin vaikutukset Helsingin talouteen ovat mittavat, eikä laskun loppusummaa tiedä vielä kukaan. Viimeisimpien arvioiden mukaan Helsingille koronasta aiheutuvat menolisäykset ja tulomenetykset ovat tänä vuonna yli 600 miljoonaa euroa. Talouden raju pysähdys supistaa erityisesti Helsingin verotuloja, samalla kun epidemia kasvattaa kaupungin menoja. Kriisi heikentää kuntien jo entuudestaan heikkoa taloutta, ja hallituksen kunnille suuntaama 1,4 miljardin euron tukipaketti kattaa syntyvät alijäämät vain osittain.

Helsingin toimitilastrategia päätöksentekovaiheeseen – lyhyen aikavälin talouden optimoinnista kohti pitkäaikaista kestävyyttä4.6.2020 15:07:29 EESTTiedote

Helsingin ensimmäinen toimitilastrategia esitellään kaupunginhallitukselle 8. kesäkuuta. Jatkossa kaupungin mittavaa kiinteistöomaisuutta hallitaan ja hoidetaan tähdäten rakennusten pitkäaikaiseen kestävyyteen. Tämä tarkoittaa, että toimitilat tulee suunnitella ja rakentaa niin, että ne kestävät aikaa ja pystyvät palvelemaan erilaisia käyttäjiä.

Helsinki tarjoaa tapahtumajärjestäjille lisäohjeistusta ja neuvontaa koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa4.6.2020 11:25:36 EESTTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on aiheuttanut tarpeen täsmentää Helsingin kaupungin ohjeistusta tapahtumajärjestämisestä. Lisäohjeet on nyt julkistettu ja otettu käyttöön. Poikkeustilanteeseen liittyvien ohjeiden (THL ja OKM 14.5.2020) lisäksi tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia siitä, että kaikki tarpeelliset luvat, ilmoitukset ja muut järjestelyt on hoidettu hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista.

Valtio päätti lisätalousarviossaan investoida uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon3.6.2020 14:11:47 EESTTiedote

Alustavat selvitykset arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista ja toimintamallista on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja museosäätiöiden kesken. Vuoden 2017 lopulla alkaneen suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyisten museoiden toiminta ja kehittäminen. Museoilla on merkittävät kokoelmat, mutta niiden toimintaedellytykset ja tilat eivät vastaa tavoitteeseen kunnianhimoisesta näyttelytoiminnasta, yleisötyöstä tai alan kehittämisestä. Helsingin kaupungin lähtökohtana uudelle museolle on alusta saakka ollut korkea, kansainvälinen taso.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme