Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto panostavat yhdessä Itämeren suojeluun jatkamalla professuuria vuosille 2021−2026

Jaa

Itämeren suojelun taloustieteen lahjoitusprofessuuri on jo vakiintunut yhteistyömuoto kaupungin ja Helsingin yliopiston välillä. Helsingin kaupunki on vuodesta 2011 tukenut Helsingin yliopiston Itämeren tutkimustyötä lahjoitusprofessuurilla. Professuurin keskeisinä painoalueina ovat vesiensuojelun kustannustehokkuus, sininen talous sekä ekosysteemipalvelut ja hyvinvointivaikutukset.

Professori Kari Hyytiäinen, kuva: Helsingin yliopisto, Veikko Somerpuro
Professori Kari Hyytiäinen, kuva: Helsingin yliopisto, Veikko Somerpuro

Länk till version på svenska

Link to version in English

Helsingin kaupungille ilmastonäkökulma ja luonnonsuojelu ovat tärkeitä. Kaupunki on muun muassa aikaistanut hiilineutraalisuuden tavoitetta vuoteen 2030, minkä lisäksi uusi kaupunkistrategia korostaa myös vastuuta Itämerestä ja sen tilasta.


− Itämeren suojelun ja luonnonsuojelun lisäksi Itämeren suojelun taloustieteen professuuri ilmentää myös muita Helsingille tärkeitä tavoitteita. Aktiivinen yhteistyö korkeakoulujen ja tiedeyhteisöjen kanssa on meille keskeinen prioriteetti ja Helsingin yliopisto on tietysti yksi tärkeä strateginen kumppanimme. Vilkas ja kansainvälistä arvostusta nauttiva tiedeyhteisö Helsingissä lisää innovatiivisuutta ja luo uutta yrittäjyyttä, tuo kaupungille näkyvyyttä ja houkuttelee tänne kansainvälisiä osaajia, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.


Helsingin kaupungilla on halu johtaa kaupunkia tiedolla ja päätöksenteossa halutaan nojata parhaaseen riippumattomaan tutkijaosaamiseen. Ilmastovastuu ja luonnonsuojelu luovat Helsingissä mahdollisuuksia innovaatioihin ja uuteen liiketoimintaan. Helsingille sinisen talouden edistäminen kestävästi ja samalla huomioiden herkkä ja arvokas meriympäristö on tärkeää. Sininen talous pohjaa meriympäristöä hyödyntäviin elinkeinoihin, kuten rannikkoturismiin, laivaliikenteeseen ja kalastukseen.


Itämeri-toimenpideohjelma yhteistyön selkärankana

Helsingin kaupungilla Itämeri-yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa koordinoi Itämerihaaste. Sen vastuulla on Helsingin Itämeri-toimenpideohjelman lisäksi sidosryhmätyö Itämeren suojelun parissa toimivien organisaatioiden kanssa. Tiivis yhteistyö Itämerihaasteen ja Helsingin yliopiston välillä on mahdollistanut muun muassa tutkimustiedon ja osaamisen hyödyntämisen kaupungilla, koulutus- ja opetusyhteistyön sekä yhteisen Kaupunkiympäristön seminaarisarjan, jossa nostetaan esiin ajankohtaisia vesiensuojeluun liittyviä teemoja.


Kari Hyytiäinen aloitti Itämeren suojelun taloustieteen professorina lokakuussa 2013. Professuuri on tuottanut runsaasti laaja-alaisia ja poliittisesti merkityksellisiä tutkimuksia sekä taloudellisia ja sosioekonomisia analyyseja muun muassa rehevöitymisen ja vieraslajien torjunnasta, kansallisesta merenhoitosuunnitelmasta, öljytuhoista, ilmastonmuutoksen epävarmoista vaikutuksista ja HELCOM:n toimenpideohjelmasta. Professuuri on myös mahdollistanut merkittävän lisän alan tutkimusrahoitukseen ja tuottanut runsaasti myös opinnäytetöitä sekä maisteriohjelmien käytännönläheisiä projektikursseja.


− Monet vesiensuojelutoimet, joilla vaalitaan Itämerta, sisävesiä ja pohjavesiä edistävät myös ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteita. Synergioita on myös toiseen suuntaan: monet luontokatoa torjuvat ja ilmastonmuutosta hidastavat toimet edistävät samalla myös vesistöjen tilaa. Tavoitteeni on tutkimuksen keinoin tulevalla kaudella hakea maankäyttöön, kulutustottumuksiin ja uusiin teknologioihin liittyviä ratkaisuja ja ohjauskeinoja, joilla nämä kolme tavoitetta toteutuisivat mahdollisimman hyvin, sanoo professori Kari Hyytiäinen.

Itämeren suojelun taloustieteen professuuria rahoittavat yhdessä Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto. Helsingin kaupunki rahoittaa professuuria yhteensä 500 000 eurolla ja Helsingin yliopisto 78 750 eurolla kaudella 2021−2026. Helsingin kaupungin osalta rahoitussuunnitelman hyväksyi Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 28.10.2021.


Helsinki ja Turku perustivat vuonna 2007 Itämerihaasteen, joka koordinoi kaupunkien oman Itämeri-toimenpideohjelman lisäksi kansainvälistä kumppaniverkostoa. Kaikille avoimeen ja maksuttomaan kumppaniverkostoon on liittynyt jo yli 300 organisaatiota, jotka ovat sitoutuneet toimimaan aktiivisesti Itämeren suojelemiseksi.


Helsingin yliopisto on Suomen suurin ja monitieteisin Itämeri-aiheisen tutkimuksen ja -opetuksen keskus. Itämeri-tutkimusta ja -opetusta on lähes jokaisessa tiedekunnassa. Yliopisto on koostanut listan Itämeri-asiantuntijoistaan omalle verkkosivulle. Lisäksi Itämereen liittyviä tutkimusaiheita löytyy Helsingin yliopiston tutkimusportaalista.

Kuva: Helsingin yliopisto, Veikko Somerpuro

Lisätietoja:

Esa Nikunen, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja, puh. +358 40 5045175, esa.nikunen(at)hel.fi

Kari Hyytiäinen, professori, Helsingin yliopisto, puh. +358 50 4160702, kari.hyytiainen(at)hel.fi

***

Tiedotteen lähetti

Casper Almqvist
040 1879829, casper.almqvist@hel.fi
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia

Avainsanat

Kuvat

Professori Kari Hyytiäinen, kuva: Helsingin yliopisto, Veikko Somerpuro
Professori Kari Hyytiäinen, kuva: Helsingin yliopisto, Veikko Somerpuro
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa uusia rajoituksia yleisötilaisuuksiin29.11.2021 15:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että pääkaupunkiseudulla sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön. Lisäksi ryhmä suosittaa sekä yleisölle avoimien tilojen että rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen osalta niiden käyttöä järjestettäväksi siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Helsingillä useita valtteja startup-kaupunkien mittelössä – Slush tuo välivuoden jälkeen kasvuyrittäjät taas yhteen Messukeskukseen29.11.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Helsingin kaupungilla ja kasvuyritysalan tapahtuma Slushilla on yhteinen tavoite: tukea kasvuyrityskenttää ja lisätä tietoisuutta Helsingistä. Kohteena ovat erityisesti ne kansainväliset kasvuyrittäjät, jotka haluavat elää myös toimivaa ja hyvää arkea. Slush järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 1.–2. joulukuuta ja Helsingin kaupunki on tapahtuman yhteistyökumppani. Slushin yhteydessä Helsinki esittelee myös uuden, kaupungin kansainvälistä tunnettuutta kasvattavan, Helsinki Partners -yhtiön.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tiukemmasta maskisuosituksesta ja laajasta etätyöstä23.11.2021 16:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut maskisuosituksen tiukentumisesta alueellaan. Päätöksen myötä pääkaupunkiseudulla palataan laajaan maskisuositukseen rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta. Maskinkäyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskinkäyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on lisäksi linjannut paluusta laajaan etätyösuositukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme