Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki ja poliisi tiivistävät yhteistyötä työmaiden liikennejärjestelyjen valvonnassa

Jaa

Helsingin kaupungin alueiden valvonta ja Helsingin poliisi tiivistävät yhteistyötään katutyömaiden liikennejärjestelyjen valvonnassa. Poliisi on ainoa viranomainen, jolla on oikeus sakottaa vaarallisista työmaajärjestelyistä.

Työmaan järjestelyjä Hämeentien uudistuksen yhteydessä / Susa Junnola.
Työmaan järjestelyjä Hämeentien uudistuksen yhteydessä / Susa Junnola.

Kevään aikana Helsingin poliisi onkin jo puuttunut usean katutyömaan puutteisiin, ja yhteistyössä tarkastajien kanssa kehottanut urakoitsijoita korjaamaan puutteelliset liikennejärjestelyt.

Katutyömaasta pitää ilmoittaa kaupungille

Työmaat vaativat aina tilapäisen liikennejärjestelyn, kun yleistä aluetta, kuten katua, aukiota tai puistoa, varataan työmaan käyttöön. Yleisellä alueella työskenteleminen vaatii aina ilmoituksen kaupungille.

Kaivuilmoituksen tai aluevarauksen yhteydessä työhön ryhtyvän tulee toimittaa kaupungille liikennejärjestelysuunnitelma. Suunnitelmassa esitetään liikenteen poikkeusjärjestelyt ja se, miten liikenne ohjataan turvallisesti työmaan ohi.

Poliisi voi sakottaa puhtaanapitolain tai tieliikennelain pohjalta

Kaupunki valvoo työmaille antamiensa määräysten noudattamista ja niiden liikennejärjestelyjä yhteistyössä poliisin kanssa. Poliisi on ainoa viranomainen, joka voi määrätä sakon, jos työmaan järjestelyt vaarantavat liikenneturvallisuuden tai työmaa ei ole tehnyt kaupungille lain vaatimaa ilmoitusta.

Sakko voidaan määrätä joko puhtaanapitolain tai tieliikennelain nojalla. Tyypillisiä ovat esimerkiksi tilanteet, jossa siirtolava on sijoitettu suoraan suojatien eteen, niin että se vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Kaupungin alueiden valvonta on yhteydessä poliisiin, kun se havaitsee vaarallisia työmaajärjestelyitä tai poliisi voi oma-aloitteisesti puuttua havaittuihin epäkohtiin. Kaupunkilaiset voivat ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista kaupunkiympäristön asiakaspalveluun tai hel.fi/palaute kautta.

”Katutyömailla tapahtuu runsaasti vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeää, että poikkeusjärjestelyt ovat hyväksytyn suunnitelman mukaiset, mahdollisimman sujuvat ja turvalliset kaikille tienkäyttäjille. Poliisin ja kaupungin yhteistyöllä pystytään lisäämään kaupunkilaisten turvallisuutta”, sanoo ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Airaksinen, yksikön päällikkö
Helsingin kaupunki,
alueidenkäyttö ja -valvonta
p. 09 310 21981
elina.airaksinen@hel.fi

Dennis Pasterstein, ylikomisario
Helsingin poliisilaitoksen liikennevalvontatoiminnon johtaja
p. 0295 474503

Kuvat

Työmaan järjestelyjä Hämeentien uudistuksen yhteydessä / Susa Junnola.
Työmaan järjestelyjä Hämeentien uudistuksen yhteydessä / Susa Junnola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme