Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kaupunki toteutti ilmaisten kuukautistuotteiden jakelun syksyllä 2022 – kokemukset hyviä

Jaa

Helsingin kaupunki toteutti kolme kuukautta kestäneen ilmaisten kuukautistuotteiden jakamiseen liittyvän kokeilun kaupungin neljässä oppilaitoksessa, jotka olivat Hiidenkiven peruskoulu (6.–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium sekä Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste. Kokeilu kulki nimellä “Maksuttomat menkat”.

Kokeilun taustalla oli kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös käynnistää kokeilu maksuttomien kuukautissuojien jakamiseksi perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös perustui kaupunginvaltuuston valtuustoaloitteeseen.

Kokeiluun ilmoittautui mukaan 753 oppijaa neljästä kaupungin oppilaitoksesta. Osallistujien kokemuksia kuukautisköyhyydestä kartoitettiin kyselyllä kokeilun alussa. Kuukautistuotteita jaettiin kerran kuukaudessa oppilaitoksissa. Osallistujat saivat valita itselleen joko tamponi-, side, tamponi- ja sidepaketin tai koko kokeilun ajaksi olevan kuukupin. Kokeilun lopuksi osallistujien kokemuksia kartoitettiin kyselyllä. Kyselyihin vastasi noin puolet osallistujista.
Kyselyiden mukaan opiskelua häiritsevää kuukautisköyhyyttä esiintyy helsinkiläisissä oppilaitoksissa jonkin verran. Maksuttomat kuukautistuotteet helpottivat osallistujien osallistumista opiskeluun.

Pilotin vastaajista 18 prosenttia oli jättänyt ostamatta kuukautistuotteita, koska heillä ei ollut varaa niihin ja 8 prosenttia vastaajista sanoi, ettei ollut voinut mennä oppilaitokseen, koska heillä ei ollut kuukautistuotteita. Kuukautistuotteiden maksullisuus aiheutti myös huolta ja stressiä.

Kokeilun kyselyihin vastanneet oppijat ja oppilaitosten henkilökunta kokivat, että kokeilu normalisoi käsitystä kuukautisista ja herätti keskustelua kuukautisten ja kuukautisköyhyyden ympärillä. Ilmaisten kuukautistuotteiden saatavuutta laajemmin pidettiin tärkeänä.

Lautakunnan päätös 9.2.2021

Valtuustoaloite

Lisätiedot:
Marjo Kyllönen
kehittämispalvelujohtaja
kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
p. 09 310 86208
marjo.kyllonen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Kopomaa-Weymarn
yksikön päällikkö
palveluviestintä
p. 040 3344628
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors stad delade ut gratis menstruationsprodukter på hösten 2022 – erfarenheterna var goda18.1.2023 15:24:24 EET | Tiedote

Helsingfors stad genomförde ett tre månader långt pilotförsök med utdelning av gratis menstruationsprodukter i fyra stadsdrivna läroanstalter, det vill säga i den finska grundskolan Hiidenkiven peruskoulu (årskurserna 6–9), det finska gymnasiet Sibelius-lukio, Tölö gymnasium och det finska yrkesinstitutet Stadin ammattiopistos enhet vid Filpusvägen. Försöket gick under namnet ”Gratis mens”.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 17.1.202313.1.2023 09:11:31 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kevätkauden ensimmäinen kokous pidetään tiistaina 17. tammikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa varhaiskasvatuksen tarveperusteisen rahoituksen laskentamallin päivittäminen 1.8.2023 alkaen. Lisäksi tilahankkeista esityslistalla ovat seuraavat kohteet: - lausunto Munkkiniemen yhteiskoulun perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta ja lainan myöntämisestä perusparannushankkeelle - lausunto osoitteessa Tallbergin puistotie 12 sijaitsevan Drumsö lagstadieskolanin ja förskolanin peruskorjauksen ja korvaavan uudisosan hankesuunnitelmasta. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme