Stara

Helsingin kesäkukat tarjoavat tänä vuonna herkullisen kattauksen pölyttäjille

Jaa
Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.
Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.

Helsinki istuttaa tänäkin vuonna kymmeniä tuhansia kesäkukkia kaupungin puistoihin, aukioille ja kadunvarsille. Istutuksissa näkyvät uusimmat trendit: nyt panostetaan niittymäisiin ja hyönteisystävällisiin lajeihin, joita nähdään erityisesti Makasiini- ja Kaivopuistoissa.

– Niittymäisissä kukkaryhmissä hyönteisiä vetävät puoleensa etenkin daaliat ja tsinniat, joissa näkyy keltainen keskus. Muita hyönteisten suosikkeja ovat jättiverbenat, iso-olkikukat ja iisot, Helsingin kesäkukkaistutusten kasvivalinnat tekevä vihersuunnittelija Kirsti Oksanen Starasta sanoo.

Oksanen aloittaa kukkaryhmien suunnittelun jo edellisen vuoden lokakuussa. Kesän aikana hän seuraa eri lajikkeiden menestymistä, tekee havaintoja tulevia kesiä varten, ja myös kuvaa kaikki kukkaryhmät.

– Kasvisuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota siihen, että istutukset ovat koko kesän kukassa, mutta istutuksen ilme saa mielellään muuttua kesän aikana. Helsinki myös kokeilee erilaisia viljelymenetelmiä, jotta kaupungin julkisiin istutuksiin saadaan juuri sopivanlaisia taimia.

Tänä kesänä uusina lajikkeina Helsingissä kukkivat keltaiset petuniat ja tummalehtiset Mystic-daaliat. Isoja kukka-astiaistutuksia tulee kaupungille edellisvuotta hieman enemmän. Kaupunki myös vaalii tiettyjä historiallisia lajikkeita: Helsingin erikoisuuksia edustavat esimerkiksi 80 vuotta vanhat runkoverenpisarat sekä tarhakanna President.


Kesäkukat ilmentävät aikaansa

Kesäkukat ovat Helsingissä aina ilmentäneet aikansa puutarhataidetta. 1800-luvun lopulla jäljiteltiin luonnonpuutarhaa. Siitä on siirrytty geometristen jyrkkien linjojen ja yksilajisten massaistutusten kautta 2000-luvulle, jota leimaa monilajisuus. Sadan vuoden takaista tyylisuuntaa kuitenkin kunnioitetaan edelleen Talvipuutarhan sekä Herttoniemen ja Annalan kartanoiden tapettikukkaryhmissä.

Kesäkukat on kasvatettu yli sadan vuoden ajan Helsingin Kaupunginpuutarhalla, ja ne istutetaan kaupungin puistoihin ja aukioille juhannukseen mennessä. Kukkaloisto on parhaimmillaan heinä–elokuun vaihteessa.

Helsingin kausikasvisuunnittelua ohjaa Helsingin kaupungin Kausikasvit Helsingissä -linjaus, jossa määritellään, millaisissa paikoissa kausikasveja käytetään. Kaupunkiympäristön toimiala linjaa vuosittain kohteet ja istutusten määrän. Kesäkukkaistutuksia on tasaisesti ympäri kaupunkia, siellä missä ihmisiä liikkuu runsaasti. Tänä vuonna Staran istuttamia kesäkukkaryhmiä on Helsingissä 55 kohteessa. Lisäksi kukkia on puistoissa ja katualueilla yhteensä 720 suuressa ruukussa.

Kuva: Kirsti Oksanen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vihersuunnittelija Kirsti Oksanen, Stara
puh. 09 310 39916
kirsti.oksanen@hel.fi

projektipäällikkö Päivi Islander, kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38649
paivi.islander@hel.fi

Kuvat

Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.
Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.stara.hel.fi

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 500 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Stara ottaa käyttöön aiempaa tehokkaamman lumensulatus- ja puhdistuslaitteen Helsingissä – tavoitteena lumenkuljetusten ja päästöjen vähentäminen28.2.2023 12:02:32 EET | Tiedote

Helsingin lumenkäsittelykokeilut jatkuvat. Kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara ottaa käyttöön uuden lumensulatus- ja puhdistuslaitteen Helsingin Jätkäsaaressa. Meriveden lämpöä ja etenkin veden virtausta hyödyntävä laite käsittelee parhaimmillaan lähes 15 tonnia tai 1–2 lumikuormaa tunnissa, mikä vähentää lumenkuljetuksia ja niistä johtuvia päästöjä kaupunkialueella merkittävästi.

Herttoniemen katutöiden toinen vaihe on valmistumassa – urakan jälkeen liikkuminen alueella on aiempaa turvallisempaa ja sujuvampaa22.12.2022 11:59:28 EET | Tiedote

Herttoniemen yritysalueen katujen peruskorjauksen toinen urakkavaihe päättyy vuoden lopussa. Kuitenkin runsaan lumentulon vuoksi osa asfaltoinneista siirtyy kevääseen. Peruskorjauksen myötä liikkuminen alueella helpottuu, hulevesien hallinta paranee ja kunnallistekniikka vastaa uusien asukkaiden tarpeisiin. Pääurakoitsijana urakassa on toiminut Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara.

Helsingin rantavesistä yli 100 kuutiometriä roskaa kesällä 2022 – sähköpotkulautojen suosio näkyy valitettavasti myös meressä30.11.2022 11:54:10 EET | Tiedote

Helsingin kaupunki keräsi reilut 100 kuutiometriä roskaa pääkaupungin rantavesistä kesäkaudella 2022. Aiempiin kesiin verrattuna merestä nostettiin huomattavan paljon enemmän sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä. Myös yksi hylätty auto haettiin pois autottomasta Vartiosaaresta. Kesäkausi päättyy 1.12., kun viimeinenkin Staran vene nostetaan talviteloille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme