Stara

Helsingin kesäkukat tarjoavat tänä vuonna herkullisen kattauksen pölyttäjille

Jaa
Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.
Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.

Helsinki istuttaa tänäkin vuonna kymmeniä tuhansia kesäkukkia kaupungin puistoihin, aukioille ja kadunvarsille. Istutuksissa näkyvät uusimmat trendit: nyt panostetaan niittymäisiin ja hyönteisystävällisiin lajeihin, joita nähdään erityisesti Makasiini- ja Kaivopuistoissa.

– Niittymäisissä kukkaryhmissä hyönteisiä vetävät puoleensa etenkin daaliat ja tsinniat, joissa näkyy keltainen keskus. Muita hyönteisten suosikkeja ovat jättiverbenat, iso-olkikukat ja iisot, Helsingin kesäkukkaistutusten kasvivalinnat tekevä vihersuunnittelija Kirsti Oksanen Starasta sanoo.

Oksanen aloittaa kukkaryhmien suunnittelun jo edellisen vuoden lokakuussa. Kesän aikana hän seuraa eri lajikkeiden menestymistä, tekee havaintoja tulevia kesiä varten, ja myös kuvaa kaikki kukkaryhmät.

– Kasvisuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota siihen, että istutukset ovat koko kesän kukassa, mutta istutuksen ilme saa mielellään muuttua kesän aikana. Helsinki myös kokeilee erilaisia viljelymenetelmiä, jotta kaupungin julkisiin istutuksiin saadaan juuri sopivanlaisia taimia.

Tänä kesänä uusina lajikkeina Helsingissä kukkivat keltaiset petuniat ja tummalehtiset Mystic-daaliat. Isoja kukka-astiaistutuksia tulee kaupungille edellisvuotta hieman enemmän. Kaupunki myös vaalii tiettyjä historiallisia lajikkeita: Helsingin erikoisuuksia edustavat esimerkiksi 80 vuotta vanhat runkoverenpisarat sekä tarhakanna President.


Kesäkukat ilmentävät aikaansa

Kesäkukat ovat Helsingissä aina ilmentäneet aikansa puutarhataidetta. 1800-luvun lopulla jäljiteltiin luonnonpuutarhaa. Siitä on siirrytty geometristen jyrkkien linjojen ja yksilajisten massaistutusten kautta 2000-luvulle, jota leimaa monilajisuus. Sadan vuoden takaista tyylisuuntaa kuitenkin kunnioitetaan edelleen Talvipuutarhan sekä Herttoniemen ja Annalan kartanoiden tapettikukkaryhmissä.

Kesäkukat on kasvatettu yli sadan vuoden ajan Helsingin Kaupunginpuutarhalla, ja ne istutetaan kaupungin puistoihin ja aukioille juhannukseen mennessä. Kukkaloisto on parhaimmillaan heinä–elokuun vaihteessa.

Helsingin kausikasvisuunnittelua ohjaa Helsingin kaupungin Kausikasvit Helsingissä -linjaus, jossa määritellään, millaisissa paikoissa kausikasveja käytetään. Kaupunkiympäristön toimiala linjaa vuosittain kohteet ja istutusten määrän. Kesäkukkaistutuksia on tasaisesti ympäri kaupunkia, siellä missä ihmisiä liikkuu runsaasti. Tänä vuonna Staran istuttamia kesäkukkaryhmiä on Helsingissä 55 kohteessa. Lisäksi kukkia on puistoissa ja katualueilla yhteensä 720 suuressa ruukussa.

Kuva: Kirsti Oksanen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vihersuunnittelija Kirsti Oksanen, Stara
puh. 09 310 39916
kirsti.oksanen@hel.fi

projektipäällikkö Päivi Islander, kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38649
paivi.islander@hel.fi

Kuvat

Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.
Niittymäiset kukkaryhmät eivät ole pelkästään kauniita. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, joilla on tärkeä osa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Kuva Kaivopuistosta vuodelta 2021.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 500 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Staran lumensulatuskokeilussa erinomaisia tuloksia – lumi saatiin sulamaan jopa miinusasteisella vedellä27.4.2022 11:19:28 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testasi maaliskuun ajan uudenlaista, meriveden lämpöä hyödyntävää lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Jätkäsaaren Saukonlaiturissa. Kokeilussa saatiin erinomaisia tuloksia. Lumen sulattaminen laitteella on huomattavasti kustannustehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää kuin lumen kuljettaminen lumenvastaanottopaikoille. Laite käytti yhden lumikuorman sulattamiseen sähköä keskimäärin 40 kWh, mikä tarkoittaa nykyisillä sähkönhinnoilla noin viiden euron kustannusta. Keskimäärin yhden lumikuorman kuljettaminen lumen vastaanottopaikalle Helsingissä kuluttaa moninkertaisen määrän energiaa ja kustantaa 80–120 euroa. Kokeilun aikana sulatettiin 160 kuorma-autolavallista lunta – jopa miinusasteista merivettä hyödyntäen. Lumesta suodatettiin yli kahdeksan kuutiota roskaa eli yhdessä lumikuormassa roskaa oli noin 50 litraa. Suurin osa roskasta oli hiekoitussoraa, mutta mukana oli myös kasvomaskeja, suojahanskoja, tyhjiä tölkkejä, pulloja ja la

Stara testaa tiivistävää lumilinkoa kaupunkialueella – kokeilu on uusi avaus lumenkuljetusten vähentämiseksi16.3.2022 09:31:01 EET | Tiedote

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara kokeilee parhaillaan tiivistävää lumilinkoa kaupunkiolosuhteissa ensimmäisenä maailmassa. Kokeilu kestää kevätlumien ajan. Patentoitu laite pystyy lumen koostumuksesta riippuen tiivistämään lumimassan tilavuuden alle puoleen, jopa neljännekseen alkuperäisestä pienentämällä sen sisältämää ilmamäärää. Näin lumenkuljetusten määrä lumenvastaanottopaikoille vähenee oleellisesti. Lumi kulkee lingossa suppilon läpi, jolloin lumeen varastoitunut ilma puskeutuu ulos suppilon ilmareikien kautta. Isompia malleja lingosta on ollut käytössä lentokentillä esimerkiksi Amsterdamissa ja Pariisissa. Nyt koekäytössä oleva lumilinko on sen toimittaneen hollantilaisyritys Snocomin ja Staran yhdessä kehittämä erityisesti pohjoisen talvia, Helsinkiä ja kaupunkiolosuhteita varten. - Jos kokeilu onnistuu hyvin, tämä linko jää käyttöömme tulevia talvia varten. Meillä on myös optio lisälaitteiden tilaamiseen. Jokainen tällainen kokeilu on askel kohti ympäris

Stara testaa meriveden lämpöä hyödyntävää lumensulatus- ja puhdistuslaitetta – tavoitteena vähentää lumenkuljetuksia kantakaupungissa merkittävästi28.2.2022 13:43:28 EET | Tiedote

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testaa lämmittämätöntä merivettä hyödyntävää lumensulatus- ja puhdistuslaitetta Helsingin Jätkäsaaressa. Kuukauden kestävä kokeilu alkaa 1.3. ja sen aikana on tarkoitus sulattaa noin 500 kuormallista lunta. Kokeilun tavoitteena on löytää uusia lumenkäsittelyratkaisuja sekä vähentää lumenkuljetuksia kaupunkialueella. Kyseessä on ensimmäinen kerta Helsingissä, kun vastaavaa laitetta testataan asutuksen läheisyydessä ja lunta sulattava vesi pumpataan suoraan merestä. Jätkäsaaren kokeilussa käytetään Clewat Oy:n lumensulatus- ja puhdistuslaitetta, joka alhaisen melutasonsa ansiosta sopii hyvin käytettäväksi myös asutuksen lähellä. Pilotointilaitteella voi parhaimmillaan sulattaa jopa 100 lumikuormaa vuorokaudessa. - Ahtaassa Helsingissä on vain vähän tilaa lumen varastointia varten ja isot paineet löytää ratkaisuja erityisesti rantojen läheisyyteen. Jos kokeilu onnistuu hyvin, niin olemme lähempänä ratkaisua, jossa lunta ei enää tarvit

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme