Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin keskustan lähellä asuntojen hinnat kasvaneet vuodessa yli neljä prosenttia – kauempana hinnat lähes ennallaan

Jaa

Asuminen Helsingissä on huomattavasti muuta Suomea kalliimpaa. Helsinki on vetovoimainen kaupunki, jossa sijaitsee paljon kiinnostavia työpaikkoja sekä palveluita, joiden läheisyydestä asunnon ostajat ovat valmiita maksamaan. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat ovat nousseet vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin noin 2,9 % vuoden 2017 alkuun verrattuna. Hintojen nousun veturina ovat toimineet kalleusalueet 1 ja 2 (eli erityisesti ydinkeskustan, Länsi-Helsingin ja itäisen kantakaupungin alueet), joilla hinnat ovat nousseet muita kaupungin alueita nopeammin koko tarkastelujakson ajan vuodesta 2010.

Vuoden takaiseen verrattuna Helsingin kalleusalueilla 1 ja 2 hinnat ovat nousseet keskimäärin noin 5,4 ja 4,0 prosenttia. Vastaavasti kalleusalueilla 3 ja 4 asuntojen hinnat ovat säilyneet lähes ennallaan vuoden 2017 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Helsingin kalleimmalla kalleusalueella 1 vanhat asunto-osakkeet maksoivat vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 6 665 euroa neliöltä. Eroa edullisimpaan kalleusalueeseen oli noin 4 000 euroa, sillä kalleusalueelta 4 sai asunto-osakkeen keskimäärin 2 809 euron neliöhintaan. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin.

Asuntojen vuokrien kehitys hintojen kehitystä maltillisempaa – vuokrat nousevat erityisesti kauempana keskustasta

Asuntojen vuokrien kehitys Helsingissä on ollut perinteisesti asuntojen hintojen kehitystä vakaampaa. Asuntojen vuokrat ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 2010 alkaen kaikilla Helsingin alueilla. Huomionarvoista tosin on, että toisin kuin asuntojen hintakehitys, asuntojen vuokrat ovat nousseet eniten kauempana Helsingin keskustasta ja tämä trendi jatkuu edelleen.

Asuntojen vuokrat ovat nousseet vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä kalleusalueilla 3 ja 4 (eli erityisesti itäisissä ja pohjoisissa kaupunginosissa) keskimäärin 3,0 ja 2,5 % vuoden takaiseen verrattuna. Vastaavasti kalleusalueella 1 vuokranousu oli 1,3 % vuodessa. Tosin keskustan lähellä vuokrien lähtötaso oli huomattavasti korkeampi.

Asuntojen vuokrissa alueellinen vaihtelu ei ole yhtä suurta kuin hinnoissa, mutta reiluja eroja kuitenkin esiintyy. Neliövuokrat kalleusalueilla 1 ja 2 olivat vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä noin 21 euroa neliöltä. Vastaavasti kalleusalueilla 3 ja 4 neliövuokrat olivat 16,8 ja 16,4 euroa.

Tiedot käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian ylläpitämältä asuminenhelsingissa.fi-verkkosivustolta. Sivustolle on koottu tuoreita tilasto- ja tutkimustietoja asumisesta ja rakentamisesta Helsingissä sekä niiden aikasarjoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja aineistosta:
erikoistutkija Oskari Harjunen, puh. 09 310 36398, e-mail: oskari.harjunen(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin uusille asuinalueille tulee muovinkeräysjärjestelmät21.6.2018 10:05Tiedote

Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa alkaa alueellinen kiinteistökohtainen muovinkeräys ensi syksynä. Muovipakkausten keräysmahdollisuus on ollut erityisesti toivottua alueen asukaspalautteessa. Alueiden jätteenkeräysjärjestelmiin tehdään muutoksia, jotka mahdollistavat muovinkeräyksen etupainotteisesti velvoittavaan lainsäädäntöön nähden. Muovipakkausten erilliskeräys ei ole vielä velvoitteena HSY:n jätehuoltomääräyksissä eikä EU:n jätedirektiivissä, mutta esimerkiksi EU tullee edellyttämään muovipakkausten kierrätysasteen nostoa lähivuosina.

Asuntotuotantoa mahdollistava asemakaavavaranto on kasvanut pääkaupunkiseudulla20.6.2018 14:09Tiedote

Asemakaavavaranto, joka mahdollistaa asuntotuotannon, on kasvanut pääkaupunkiseudulla 2010-luvulla. Vuoden 2018 alussa voimassa olleissa seudun asemakaavoissa oli käyttämätöntä rakennusoikeutta hieman yli 7,7 miljoonaa kerrosneliömetriä. Määrä oli 1,2 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2011. Vuoden 2017 aikana varannon kasvua kertyi pääkaupunkiseudulla yli 200 000 kerrosneliömetriä. Pääkaupunkiseudun reipas asuntotuotantovauhti ei siis ainakaan vielä ole kääntänyt asuntovarannon määrää laskuun.

Työnteko edistää maahanmuuttajien hyvinvointia ja kulttuurista oppimista – työnteon esteitä tulisi pyrkiä purkamaan20.6.2018 12:05Tiedote

Maahanmuuttajien on Suomessa usein vaikeampi työllistyä kuin kantaväestön. Työnteko edistää kuitenkin merkittävästi uuteen maahan sopeutumista ja lisää maahanmuuttajien hyvinvointia. Helsingin kaupunginkanslian tuoreessa haastattelututkimuksessa on selvitetty eri kulttuuritaustoista saapuneiden maahanmuuttajien taloudellista sopeutumista Suomeen sekä työnteon merkitystä heidän hyvinvoinnilleen. Lisäksi tutkimuksessa on tarkasteltu haastateltujen maahanmuuttajien työllisyyspolkuja ja uuteen maahan sopeutumista laajemminkin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme