Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kirjastoissa on kävijä- ja lainausbuumi

Jaa

Sekä kirjastokäynnit että lainaukset ovat lisääntyneet Helsingin kaupunginkirjastossa viime vuodesta. Kasvun veturina on keskustakirjasto Oodi, mutta kirjastojen vetovoima näkyy eri puolilla Helsinkiä.

Maunulan kirjastossa on kasvua käyntien määrässä 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Maunulan kirjasto toimii Maunula-talossa. Kuva: Maarit Hohteri
Maunulan kirjastossa on kasvua käyntien määrässä 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Maunulan kirjasto toimii Maunula-talossa. Kuva: Maarit Hohteri

Helsingin kirjastoissa on vuoden 2019 aikana ollut 46 prosenttia enemmän käyntejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Kaikissa Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteissä käytiin syyskuun loppuun mennessä 6,8 miljoonaa kertaa.

Suurimman osan käyntien kasvusta selittää joulukuussa 2018 avautuneen keskustakirjasto Oodin vetovoima: Oodi on suosituin kirjasto lähes 2,5 miljoonalla käynnillä. Kirjastobuumi näkyy kuitenkin eri puolilla Helsinkiä. Seuraavaksi suosituimmat kirjastot tänä vuonna ovat olleet Kallion kirjasto (324 775 käyntiä) ja Itäkeskuksen kirjasto (307 413).

Laajasalo ja Maunula kovimmat nousijat

Käyntien määrä on noussut huomattavasti esimerkiksi Laajasalon ja Maunulan kirjastoissa, jotka ovat hiljattain muuttaneet kokonaan uusiin tiloihin. Laajasalossa käyntejä on ollut 37 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja Maunulassa kasvua on 13 prosenttia.

“Oodin ensimmäinen toimintavuosi on tehnyt kirjastot näkyvämmiksi kuin koskaan aiemmin Helsingissä ja koko Suomessa”, toteaa Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

“On ollut hienoa huomata, että ihmiset rakastavat lähikirjastojaan, käyttävät niiden palveluja ja keskustelevat kriittisesti kirjastojen tehtävistä. Oodikin on ottanut paikkansa monien ihmisten lähikirjastona, ja sen käyttövolyymit ovat ylivoimaisesti suurimmat niin käynneissä kuin lainoissakin. Toivon, että ihmiset koko kaupungissa ovat jatkossakin aktiivisesti mukana kirjastopalvelujen kehittämisessä esimerkiksi antamalla meille palautetta ja tulemalla kirjastoihin järjestämään tapahtumia.”

37 000 uutta kirjastokorttia ja 3,9 miljoonaa lainaa

Käyntien lisäksi myös lainojen ja uusien kirjastokorttien määrä on kasvanut. Syyskuun loppuun mennessä uusia kirjastokortteja oli annettu 37 095 kappaletta, joista yli 15 000 tehtiin Oodissa. Uusia kortteja on tehty tänä vuonna 54 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Lainausten määrä on noussut kuusi prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kävijät ovat tehneet yhteensä 3,9 miljoonaa lainausta.

Kirjastossa käydään maanantaisin

Helsingissä suosituin päivä kirjastovisiitille on maanantai. Se on käyntimääriltään vilkkain viikonpäivä kaikkialla muualla paitsi Oodissa, jossa suosituimmat päivät ovat lauantai ja torstai.

Oodin käynnit ylittivät lokakuussa 2,7 miljoonan rajan. Helsingin kirjastojen yhteenlasketun käyntien määrän arvioidaan tänä vuonna ylittävän 9 miljoonaa, josta Oodin osuus noussee yli 3 miljoonan.

Helsingin kaupunginkirjaston palveluverkkoon kuuluu 37 kirjastoa, 2 kirjastoautoa sekä Koti- ja palvelukirjaston hakeutuvat palvelut.

Kirjastokäynnit Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteissä (tammikuu-syyskuu)
2018: 4 687 058 käyntiä
2019: 6 821 525 käyntiä
muutos 2018/2019: +46 %

Top 3 kirjastot tammi-syyskuussa 2019
Oodi 2 466 338 käyntiä
Kallio 324 775 käyntiä
Itäkeskus 307 413 käyntiä

Uudet kirjastokortit
2018: 24 053 uutta kirjastokorttia
2019: 37 095 uutta kirjastokorttia (joista 15 621 Oodissa)
muutos 2018/2019: +54 %

Ensilainaukset (ei uusintoja)
2018: 3 707 591 lainaa
2019: 3 944 193 lainaa
muutos 2018/2019: +6 %

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Vänttinen
Kirjastopalvelujen johtaja
Helsingin kaupunginkirjasto
katri.vanttinen@hel.fi, 040 554 8861

Marjo Haatainen
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Viestintä- ja markkinointipalvelut
marjo.haatainen@hel.fi, 050 382 8150

Kuvat

Maunulan kirjastossa on kasvua käyntien määrässä 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Maunulan kirjasto toimii Maunula-talossa. Kuva: Maarit Hohteri
Maunulan kirjastossa on kasvua käyntien määrässä 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Maunulan kirjasto toimii Maunula-talossa. Kuva: Maarit Hohteri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *

Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja yleisten kirjastojen keskuskirjasto.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan digitalisaatio-ohjelman demotilaisuus29.9.2020 09:37:54 EESTTiedote

Syyskuun digidemo keskiviikkona 30.9. on Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan näyteikkuna osaamisen kehittämiseen, pedagogisiin palveluihin, verkkomaksamiseen ja erilaisiin liikuntaan ja tapahtumiin liittyviin ratkaisuihin. Nuorille on luvassa oman sivuston lisäksi paljon tapahtumatarjontaa ja nuorisotalojen digitaalinen jäsenkortti. Digidemoa voi seurata suorana Helsinki-kanavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme