Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kirjastojen kaikki palvelut ovat jälleen käytössä

Jaa

Asiakkaat ovat hiljalleen alkaneet palata Helsingin kirjastoihin. Kirjastoissa käydään edelleen harvemmin kuin ennen koronaa, mutta kerralla lainataan enemmän. Kirjastoväki muistuttaa, että kirjastoissa saa taas viettää aikaa ja kaikki palvelut ovat käytössä. Myös tapahtumat pyörivät kuten ennen koronaa.

Kirjastoissa voi kokeilla erilaisia laitteita, esimerkiksi ompelukonetta. Kuva: N2 Albiino
Kirjastoissa voi kokeilla erilaisia laitteita, esimerkiksi ompelukonetta. Kuva: N2 Albiino

Lokakuussa kirjastokäyntejä oli 32 prosenttia vähemmän kuin pandemiaa edeltäneenä ennätysvuonna 2019, mutta lainausten määrä oli enää kolme prosenttia pienempi kuin toissa vuonna.

Syyskuussa käyntejä oli vielä 38 prosenttia ja lainauksia 11 prosenttia vähemmän kuin ennen koronaa ja ero näyttää kutistuvan kuukausi kuukaudelta.

Lasten aineistojen lainaus on syksyn aikana palannut miltei koronaa edeltävälle tasolle.

Korona-aikana lainattiin uutuuksia

Kirjastoväki toivoo, että ihmiset tulisivat taas kirjastoihin löytöretkeilemään. Korona-aikaan lainaaminen keskittyi suosikkikirjoihin.

- Kun kirjastoissa oli kesään saakka rajoitetut palvelut, ihmiset lähinnä hakivat ennakkovarauksia. Asiakkaat lainasivat uutuusteoksia, joista puhuttiin julkisuudessa. Nyt kun kirjastojen palvelut ovat palanneet normaaleiksi, olisikin hienoa, että asiakkaat palaisivat taas tekemään yllättäviä löytöjä hyllyjen väliin, sanoo palvelupäällikkö Aino Ketonen Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoverkon yhteisistä palveluista.

Kirjastoissa saa taas oleskella

Kirjastoissa järjestetään jälleen perinteisiä kirjailijatapaamisia, satutuokioita, kielikahviloita, luentoja ja lukupiirejä, mutta yhtä lailla digiopastusta ja peli-iltoja.

Parhaillaan on käynnissä myös suosittu Kaupunginorkesteri kirjastossasi -konserttisarja, joka tuo kamarimusiikkia kirjastoihin eri puolilla Helsinkiä.

Työ-, kokous- ja näyttelytiloja sekä pelistudioita voi jälleen varata maksutta käyttöön.

Muuttajat lainaavat porakoneita ja nokkakärryjä

Kirjastosta voi taas lainata esimerkiksi työkaluja, soittimia, kuormapyörän tai luistimet – jopa kausikortteja urheilutapahtumiin. Valikoiman monipuolisuus yllättää monet.

Kaikkialta ei saa kaikkea, mutta valikoimaa päivitetään säännöllisesti ja esimerkiksi kysyttyjä nokkakärryjä ja akkuporakoneita on tulossa lisää.

Myös erilaisia laitteita voi kokeilla, esimerkiksi ompelukonetta, virtuaalilaseja tai 3D-tulostinta. Jossakin kirjastossa voi digitoida VHS-kasetteja, toisessa soittaa pianoa ja kolmannessa varata käyttöönsä kokonaisen äänitysstudion.

- Kirjastot kuuluvat monien ihmisten arkeen jopa päivittäin. Selvitysten mukaan kirjastorajoitukset koettiin raskaina. Toivotankin kaikki vanhat ja uudet asiakkaat tervetulleiksi tarkistamaan, mitä kaikkea omassa kirjastossa onkaan tarjolla, nyt kun elämä alkaa taas palautua kaupunkiin, Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen sanoo.

Helsingin kaupunginkirjaston Rakas kirjasto -mainoskampanja nostaa kirjaston monipuolisia palveluita esiin lähiviikkoina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirjastopalvelujen johtaja
Katri Vänttinen
Helsingin kaupunginkirjasto
040 5548861, katri.vanttinen@hel.fi

Palvelupäällikkö
Aino Ketonen
Kirjastoverkon yhteiset palvelut
Helsingin kaupunginkirjasto
040 1842708, aino.ketonen@hel.fi

Viestintäasiantuntija
Marjo Haatainen
Viestintä- ja markkinointipalvelut
Helsingin kaupunki / Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
050 3828150, marjo.haatainen@hel.fi

Kuvat

Kirjastoissa voi kokeilla erilaisia laitteita, esimerkiksi ompelukonetta. Kuva: N2 Albiino
Kirjastoissa voi kokeilla erilaisia laitteita, esimerkiksi ompelukonetta. Kuva: N2 Albiino
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Den anrika Georgsgatans simhall renoveras för att bli ännu mer kundorienterad30.11.2021 10:54:09 EET | Tiedote

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och servicereform under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Historiallinen Yrjönkadun uimahalli uudistuu entistä asiakaslähtöisemmäksi30.11.2021 09:20:55 EET | Tiedote

1920-luvulla rakennettu uusklassinen ja tunnelmallinen Yrjönkadun uimahalli tulee kokemaan peruskorjauksen ja palveluiden uudistuksen lähivuosina. Uudistuksella tullaan kehittämään uimahallin palveluita entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Kaupunkilaisille ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin uudistuksiin jo loppuvuoden ja kevätkauden 2022 aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme