Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten syyskauden runsas ja monipuolinen ohjelmisto tavoittaa jokaisen helsinkiläisen

Jaa

Helsingin kulttuurikeskusten Annantalon, Caisan, Kanneltalon, Malmitalon, Maunula-talon, Stoan ja Vuotalon monipuolinen syysohjelmisto tarjoaa yli tuhannella tapahtumallaan elämyksiä kaikille aisteille. Kulttuurikeskukset kutsuvat kaikenikäiset kaupunkilaiset kokemaan teatteria, tanssia, sirkusta, konsertteja, leffoja, yhteisöllisiä tapahtumia, näyttelyitä ja työpajoja ympäri Helsinkiä. Koronatilanteen takia tapahtumissa huolehditaan tehostetusti hygieniasta ja rajataan osallistujamääriä turvavälien toteuttamiseksi.

Emma Klingenbergin ja kolmen muusikon konserttiesityksessä Tove Jansson – visdiktaren kuullaan Tove Janssonin lyriikoita täysin uusin sävellyksin ja sovituksin. Kuva: Karl Vilhjálmsson.
Emma Klingenbergin ja kolmen muusikon konserttiesityksessä Tove Jansson – visdiktaren kuullaan Tove Janssonin lyriikoita täysin uusin sävellyksin ja sovituksin. Kuva: Karl Vilhjálmsson.

Helsingin kulttuurikeskusten syyskauden yli tuhannen tapahtuman ohjelmisto on nyt julkaistu.

– Keväällä koimme koronan vuoksi, millaista on, kun tärkeä osa  – taide ja kulttuuri – Helsingin sielusta sammui. Nyt kun kulttuurikeskukset käynnistävät jälleen hienon ohjelmansa, monesta varmasti tuntuu kuin saisi rakkaat ystävänsä eri puolilla Helsinkiä takaisin. Iloitaan siis jälleenkohtaamisesta taiteen ja kulttuurin ammattilaisten ja ystävien kanssa – ja pidetään samalla turvallisuudesta hyvää huolta, kommentoi Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Tove Janssonin elämä ja työ monipuolisesti esillä Vuotalossa

Emma Klingenbergin ja kolmen muusikon 13.9. Vuotalossa esittämä Tove Jansson visdiktaren on värikäs ja rutkasti huumoria sisältävä konserttiesitys, jossa kuullaan Janssonin lyriikoita täysin uusin sävellyksin ja sovituksin sekä tuttuja lauluaarteita. Konsertti on tehty yhteistyössä Svenska Teaternin kanssa.

Tove ja meri -näyttelyssä 24.9.−31.10. on esillä Tuusulan museoamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määtän kokoamat seinäkankaat sekä Tove Janssonin veljen, Per Olov Janssonin, ottamia saaristoaiheisia valokuvia. Seinäkankaissa kerrotaan mm. Tove Janssonin elämästä, taiteesta ja kuvittajan, kirjailijan ja taidemaalarin urasta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tuusulan museon ja Moomin Characters Oy:n kanssa ja kunnioittaa taiteilijan tulevaa juhlavuotta.

Vuotalossa esitetään myös 6.10. ensi-iltaelokuva TOVE, joka on vangitseva draama maailmankuulun taiteilijan luovasta energiasta sekä identiteetin ja vapauden etsinnästä. Syyslomalla 16.10. vuorossa on animaatioelokuva Muumit Rivieralla. Koko perheen Käy Muumilaaksoon -konsertit 11.10. suomeksi ja ruotsiksi koostuvat kaikille tutuista muumilauluista, joita esitetään Benny Törnroosin johdolla. Teater Kojanin 19.10. esittämä, Tove Janssonin tunnettuun satuun perustuva näytelmä Vem ska trösta Knyttet? (Kuka lohduttaisi Nyytiä?) on jännittävä, vauhdikas ja ajatuksia herättävä esitys ulkopuolisuudesta, itsensä kohtaamisen vaikeudesta sekä siitä, millainen voima ystävyydessä ja yhdessä olossa piilee.

Aino Vennan ja Ilona Jäntin moniaistinen ja intiimi esitys Keinu lumoaa Caisassa

Muusikko Aino Venna ja sirkustaiteilija Ilona Jäntti luovat Caisan teatterisaliin meditatiivisen ja intiimin esityksen, jossa katsoja pääsee hyvin lähelle esiintyjää. Katsojat sijoitetaan ympyrään, jonka sisäkehällä katosta ripustetut köysikeinut toimivat Ilona Jäntin ilma-akrobatian inspiraationa. Aino Vennan esitykseen suunnittelema musiikki on pohdiskelevaa ja paikoin unenomaista.

Ilona Jäntin välineenä toimivat kaikille lapsuudesta tutut köysistä ja lankuista valmistetut keinut. Ne ovat teoksen jälkeen yleisön vapaassa käytössä ja katsojat voivat jäädä tilaan keinumaan ja rauhoittumaan. Esitykset 19.−26.11. on toteutettu yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kanssa.

Tanssiteatteri Tsuumin elämysmatka Suo, guacamole ja Jussi pureutuu yhteiskunnalliseen kahtiajakautumiseen Kanneltalossa

Reetta-Kaisa Ilesin ohjaama Suo, guacamole ja Jussi on karnevalistinen esitystapahtuma, joka kuljettaa katsojaa bussilla pitkin Kannelmäen ja Tapiolan paikallismaisemaa. Teoksen takana on freelancereista koostuva vapaa, monitaiteellinen työryhmä, jonka mielestä vihapuheen lisääntyessä ja ääriryhmien nostaessa päätään jotain on tehtävä ja sanottava.

Jani Niemisen runoteokseen Bigini pohjaava teos pureutuu yhteiskunnallisen ilmapiirimme kiristymiseen ja kahtiajakautumiseen taiteen ja tieteen keinoin. Teos tarttuu aiheeseen reippaan röyhkeästi, piirtämällä eteemme yksioikoiset henkilökuvat, joista katsoja voi leirinsä valita. Helsingin yliopiston tutkija Karin Creutzin puheenvuorojen johdattamana esityksessä käydään faktapohjaista, hedelmällistä dialogia yleisön kanssa mutu-mielipiteiden sijasta.

Esitykset 9.–11.10. on tuottanut Kanneltalo ja Tanssiteatteri Tsuumi yhteistyössä Espoon kaupunginteatterin kanssa.

Malmitalon A la Malmi -musiikkiklubisarja tarjoaa tulevaisuuden nimet jo tänään

Malmitalon klubisarja A la Malmi esittelee tuoreinta ja kiinnostavinta musiikkia parhailta itsenäisen musiikin tekijöiltä. Monipuolisen musiikin sanansaattajana klubisarjan syyskattaus koostuu indie-popista räkärokkiin, herkemmän ilmaisun ja urbaanin kansanmusiikin kautta kulkien.

Kevään koronatilanne ajoi pienemmät artistit ja musiikkialan toimijat erittäin ahtaalle, ja tästä syystä A la Malmi haluaa kantaa oman kortensa kekoon tarjoamalla yleisölle nyt myös kahden esiintyjän iltoja. Syksyn viiden klubi-illan aikana nähdään vähintään seitsemän eri artistia/kokoonpanoa. Erityismaininnan ansaitsee marraskuinen Tampere-teema, jolloin lavalle nousevat kaihoisaa popmusiikkia soittava, debyyttialbuminsa syksyllä julkaiseva Amuri, sekä soolotuotannossaan punkrock-historiaansa seesteisempiä sävyjä maalaileva Joni Ekman.

17.9. Maustetytöt, 9.10. Litku Klemetti, 30.10. Puuluup (EST), Tuuletar, 27.11. Amuri, Joni Ekman & Siivet, 5.12. Räjäyttäjät

Race Horse Companyn uusi musiikillinen sirkusklubi ja sirkuskursseja senioreille Stoassa

Palkittu Race Horse Company yhdistää voimansa 22.−24.10. Drapes 247 -yhtyeen kanssa luoden ainutlaatuisen live-musiikkia ja taidokasta nykysirkusta yhdistävän Club Carousel -klubin. Luvassa on letkeää meininkiä huumorilla ja hurjilla yllätyksillä höystettynä. Klubissa musiikki soi, karuselli pyörii ja baari on auki koko illan.

Sirkusta on lisäksi Stoan syksyssä tarjolla monimuotoisesti. Perhepäivänä 13.9. esitettävä Atlas on lumoavaa nykysirkusta, animaatiota ja arkkitehtuuria yhdistävä koko perheen esitys, jossa Ilona Jäntin ilma-akrobatia yhdistyy Tuula Jekerin projisointeihin. Ensi-iltansa 23.9. saava The Veil Project on akrobaattinen matka ihmismielen sisälle. Akrobaatti Salla Hakanpää esiintyy Edison-kissan kanssa, valo- ja videosuunnittelusta vastaa Ainu Palmu ja äänisuunnittelusta Joonas Pehrsson. Race Horse Companyn trampoliinivirtuoosi Rauli Dahlbergin kunnianhimoinen sooloteos O´DD vie 27.−28.11. kokijan futuristiseen nykysirkuksen uneksittuun todellisuuteen. Circo Aereon Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show 2.−3.12. yhdistää klovneriaa, hämmästyttävää taikuutta ja miimistä eläintenkesytystä.

Stoassa pääsee harjoittelemaan sirkusta myös itse. Vauvoille, taaperoille ja perheille suunnattujen kurssien lisäksi uutuutena tarjotaan myös sirkuskursseja senioreille: Sirkusta rohkeille!

Tiedettä kaikille aisteille tarjoaa Maunula-talon taiteellinen tiedetapahtuma

Tutkiminen, kokeileminen ja leikki ovat kaikenikäisten oikeus ja vahvuus. Maunula-talo järjestää 12−14.11. kolmipäiväisen tiedetapahtuman, jossa tiede tulee lähelle katsojaa myös taiteen avulla.

12.−13.11. tapahtumassa vierailevat kirjailija- ja tieteentekijävieraat, mm. Kirsi Lehto, jonka kirja Astrobiologia palkittiin vuoden 2019 tietokirjana. Flowers of life -taidelavastusryhmä luo tunnelmaa avaruudellisella pimeässä hohtavalla taiteellaan ja Lovi ambientklubin live-esitys täyttää talon. Lauantaina 14.11. vuorossa on Pop-up Heurekan tiedeshow Sähköä ilmassa, joka lähestyy sähköisiä ilmiöitä yllättävistä suunnista. Esityksessä tutkitaan muun muassa ihmisen sähkönjohtavuutta ja nähdään maailman pienin sähkökitara. Talo täyttyy myös työpajoista.

Lasten ja nuorten tiedekasvatusta tapahtumassa toteutetaan yhteistyössä The Science Basement (TSB) -kollektiivin ja Kide Sciencen kanssa.

Annantalon Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa kysymyksiin ekosysteemistä

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Näyttely esittelee teoksia, jotka yhdistävät taiteellisia havaintoja erilaisista ilmiöistä ja etsivät faktojen runoutta taiteen, tieteen ja muotoilun kautta. Taiteilijat kommunikoivat näitä havaintoja ja faktoja eri tavoin ja tuovat esille näkymätöntä.

Brandon Ballengée tuo näkyväksi heikentyvää ympäristöä mutatoituneiden sammakoiden kautta; Cecilia Jonssonin teos havainnollistaa meren happamuutta jättiläismäisellä mittalaitteella; Julia Lohmann keskittyy työssään merilevään materiaalina; Soichiro Miharan teoksessa voi kuulla radioaktiivisen säteilyn; Leena Saarinen luo linnunlaululle aakkoset; ja Antti Tenetz tutkii keinoälyn ja biologian mahdollisuuksia avaruuden näkökulmasta. 

Näyttely 20.8.2020 – 30.1.2021 on toteutettu yhteistyössä Annantalon taidekeskuksen ja Biotaiteen Seuran kanssa. Näyttely on suunnattu lapsille ja nuorille. Se antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Lue lisää:

Kulttuurikeskusten syyskauden koko tapahtumatarjonnasta voi lukea lisää nettisivuilta ja kausiesitteistä, joita on jaossa kulttuurikeskuksissa ja kirjastoissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäasiantuntija
Minna Roine
p. 040 192 4579, minna.roine@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Projektisuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Emma Klingenbergin ja kolmen muusikon konserttiesityksessä Tove Jansson – visdiktaren kuullaan Tove Janssonin lyriikoita täysin uusin sävellyksin ja sovituksin. Kuva: Karl Vilhjálmsson.
Emma Klingenbergin ja kolmen muusikon konserttiesityksessä Tove Jansson – visdiktaren kuullaan Tove Janssonin lyriikoita täysin uusin sävellyksin ja sovituksin. Kuva: Karl Vilhjálmsson.
Lataa
Amuri esiintyy 27.11. Malmitalon A la Malmi -musiikkiklubilla. Kuva: Sami Sanpakkila.
Amuri esiintyy 27.11. Malmitalon A la Malmi -musiikkiklubilla. Kuva: Sami Sanpakkila.
Lataa
Tanssiteatteri Tsuumin elämysmatka Suo, guacamole ja Jussi pureutuu yhteiskunnalliseen kahtiajakautumiseen Kanneltalossa. Kuva: Maritta Laesmaa.
Tanssiteatteri Tsuumin elämysmatka Suo, guacamole ja Jussi pureutuu yhteiskunnalliseen kahtiajakautumiseen Kanneltalossa. Kuva: Maritta Laesmaa.
Lataa
Aino Vennan ja Ilona Jäntin moniaistinen ja intiimi sirkusesitys Keinu lumoaa kulttuurikeskus Caisassa. Kuva: Ulla Kokki.
Aino Vennan ja Ilona Jäntin moniaistinen ja intiimi sirkusesitys Keinu lumoaa kulttuurikeskus Caisassa. Kuva: Ulla Kokki.
Lataa
Kulttuurikeskus Stoassa syksyn ensi-ilta The Veil Project on akrobaattinen matka ihmismielen sisälle. Kuva: Mitro Härkönen.
Kulttuurikeskus Stoassa syksyn ensi-ilta The Veil Project on akrobaattinen matka ihmismielen sisälle. Kuva: Mitro Härkönen.
Lataa
Maunula-talon taiteellinen tiedetapahtuma järjestetään 12−14.11. Tunnelmaa luo mm.  Flowers of life -taidelavastusryhmä. Kuva: Juho Parikka.
Maunula-talon taiteellinen tiedetapahtuma järjestetään 12−14.11. Tunnelmaa luo mm. Flowers of life -taidelavastusryhmä. Kuva: Juho Parikka.
Lataa
Cecilia Jonsson: Tides, 2017.  Video. Tanskalainen Vattimeren suojelualue. Annantalon Poikkipolkuja ekologiaan -biotaidenäyttelystä.
Cecilia Jonsson: Tides, 2017. Video. Tanskalainen Vattimeren suojelualue. Annantalon Poikkipolkuja ekologiaan -biotaidenäyttelystä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa ja Vuotalo tarjoavat kaupunkilaisille kulttuuritapahtumia, esityksiä, näyttelyitä, kursseja ja taidekasvatusta.

Annantalo
Caisa
Kanneltalo
Malmitalo
Maunula-talo
Stoa
Vuotalo

Liput kaikkiin esityksiin: Kulttuurihelsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme