Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin liito-oravakanta voi hyvin muttei levittäytynyt idemmäs 2020−2021

Jaa

Helsingistä on nyt tiedossa 146 metsäkuviota, joilla on elänyt liito-oravia. Niistä 42 on Keskuspuiston itäpuolella. Osa näistä kuvioista oli vuosina 2020−2021 asumattomia. Havaintoja liito-oravista Helsingissä voi ilmoittaa Helsingin ympäristöpalveluihin.

Liito-oravia pesäkololla. Kuva: Tom Ahlström.
Liito-oravia pesäkololla. Kuva: Tom Ahlström.

Liito-oravat käyttävät päivälepoon ja lisääntymiseensä valmista tikankoloa tai tavallisen oravan rakentamaa risupesää, eikä kaikkia niistä voi täystiheästä metsästä löytää. Lajin inventointi perustuu papanapuihin eli niihin puihin, joiden alta löytyy keväällä keltaisia ulosteita. Niiden avulla rajataan liito-oravan ydinalueet, joissa ne luultavasti myös lisääntyvät, ja elinalueet, jotka sisältävät todennäköisesti vain levähdyspaikkoja. Naaraiden elinpiirit ovat erillisiä, kun taas koiraat liikkuvat useiden naaraiden alueilla.

Inventoinnin aikana tehtyjen havaintojen määrä ei siis kerro suoraan liito-oravien kannan kokoa. Tiedetään kuitenkin, että populaatio on etenkin läntisessä Helsingissä tiheä.

Helsingin liito-oravat inventoidaan nykyisin joka kevät. Lajin lisääntymis- ja levähdyspaikat ovat luonnonsuojelulain tiukasti suojaamia, eikä niitä saa hävittää tai heikentää ilman Uudenmaan ELY-keskuksen myöntämää poikkeuslupaa. Helsinki on täyttänyt lakisääteisen velvollisuutensa liito-oravan suojelussa ja on kannan tilasta selvillä niin hyvin kuin se on käytännössä mahdollista.

”Voimme olla Helsingissä ylpeitä siitä, että metsämme ja vanhat puistommekin täyttävät liito-oravan vaativat kriteerit”, sanoo apulaispormestari Anni Sinnemäki kaupunkiympäristön toimialalta. ”Näköpiirissä on liito-oravan leviäminen lähivuosina Sipoonkorpeen, jossa kansallispuisto ja siihen rajoittuvat laajat metsät tarjoavat sille hyvää elinympäristöä”.

Havaintoja Helsingin liito-oravista kaivataan

Vuoden 2022 liito-oravainventointi on parhaillaan käynnissä. Varmoja havaintoja liito-oravista Helsingissä pyydetään ilmoittamaan tarkistusta varten.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristötarkastaja
Raimo Pakarinen
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 09 310 31534, raimo.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Liito-oravia pesäkololla. Kuva: Tom Ahlström.
Liito-oravia pesäkololla. Kuva: Tom Ahlström.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme