Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin lukiolaiset mukana luomassa uutta oppimistyökalua

Jaa

Helsingin kaupungin lukiot ovat mukana oman oppimisprosessin tunnistamiseen ja tukemiseen liittyvän työkalun kehitystyössä. Kyse on Oman oppimisen suunnitelmasta (OOS), jonka tavoitteena on edistää lukioiden pedagogista toimintakulttuuria opiskelijalähtöisemmäksi. Lukiolaisia kannustetaan pohtimaan omia tapoja oppia ja sitä miten ja milloin oppimista tapahtuu.

OOS-työpajan tunnelmia.
OOS-työpajan tunnelmia.

Syksyllä 2017 toteutettavien haastatteluiden ja työpajojen avulla selvitetään, miten helsinkiläisissä lukioissa tuetaan opiskelijan oppimistaitojen kehittymistä. Lukiolaisten ja opettajien haastatteluiden perusteella muodostuvan kokonaiskuvan pohjalta työstetään tarve ja määritykset oppimisprosessityökalulle. Oppimisen yksilöllistämisen hyviä käytänteitä kerätään ja kokeillaan helsinkiläisissä lukioissa ja parhaat kokemukset monistetaan oman oppimisen suunnitelmaoppaaksi. Kehitystyössä ovat tiiviisti mukana rehtorit, opinto-ohjaajat, opettajat ja opiskelijat.

Palvelumuotoilua lukioissa

Työpajoihin on tähän mennessä osallistunut abiturientteja Mäkelänrinteen, Ressun ja Etu-Töölön lukioista sekä Sibelius-lukiosta, Luonnontiedelukiosta ja Vuosaaren lukiosta. Kolmas ja viimeinen työpaja pidetään tiistaina 24.10. Alppilan lukiossa, jossa mukana ovat Helsingin kuvataidelukio, Helsingin kielilukio ja Kallion lukio. Pajoissa lukiolaiset ja opetushenkilökunta ideoivat, kokeilevat ja jatkokehittävät palvelumuotoilun keinoin luotuja oppimistyökalukonsepteja. Seuraavassa vaiheessa keväällä 2018 konsepteista siirrytään kokeiluihin ja parhaaksi koettuja työkaluja testataan mukaan ilmoittautuneissa lukioissa.

OOS on osa Opetushallituksen rahoittamaa innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämiseen yleissivistävässä koulutuksessa tähtäävää projektia. OPH:n lukiokoulutuksen tämän vuoden hankkeissa tavoitteena on edistää opiskelijoiden aktiivista osallisuutta, innovatiivisuutta ja luovuutta sekä kestävää hyvinvointia.

Lisätietoja:

Helsingin kaupunki, Kasvatus ja koulutus

Projektipäällikkö Karri Mehtälä, karri.mehtala /a\ hel.fi, puh. 09 310 88045

OOS-hankkeen verkkosivut: https://oos.edu.hel.fi/

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee:
tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi, puh. 09 310 43360

Kuvat

OOS-työpajan tunnelmia.
OOS-työpajan tunnelmia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Inom Helsingfors fostrans- och utbildningssektor utförs det kontinuerligt arbete för att förebygga osakligt bemötande10.1.2018 09:51Tiedote

Helsingfors skolor och läroanstalter ska omedelbart ingripa i eventuellt osakligt beteende, sexuella trakasserier eller mobbning. Detta gäller alla arbetstagare, elever och studerande. Fostrans- och utbildningssektorn har anvisningar för ingripande i osakligt beteende och personalen utbildas oavbrutet. Skolornas och läroanstalternas elev- och studentvård främjar såväl inlärningen för som hälsan och välbefinnandet hos elever och studerande samt hjälper när det gäller att ingripa i osakligt beteende. Varje skola och läroanstalt har en jämställdhetsplan, och sektorn har utfört klientenkäter om trakasserier och osakligt bemötande.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialla tehdään jatkuvasti työtä epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi10.1.2018 09:33Tiedote

Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa on puututtava välittömästi mahdolliseen epäasialliseen käyttäytymiseen, seksuaaliseen häirintään tai kiusaamiseen. Tämä koskee kaikkia työntekijöitä, oppilaita ja opiskelijoita. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on ohjeistus epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisesta, ja henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti. Koulujen ja oppilaitoksien oppilas- ja opiskelijahuolto edistää oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä auttaa epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisessa. Jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa on tasa-arvo-suunnitelma, ja toimialalla on tehty asiakaskyselyjä häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme