Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin lukiolaiset mukana luomassa uutta oppimistyökalua

Jaa

Helsingin kaupungin lukiot ovat mukana oman oppimisprosessin tunnistamiseen ja tukemiseen liittyvän työkalun kehitystyössä. Kyse on Oman oppimisen suunnitelmasta (OOS), jonka tavoitteena on edistää lukioiden pedagogista toimintakulttuuria opiskelijalähtöisemmäksi. Lukiolaisia kannustetaan pohtimaan omia tapoja oppia ja sitä miten ja milloin oppimista tapahtuu.

OOS-työpajan tunnelmia.
OOS-työpajan tunnelmia.

Syksyllä 2017 toteutettavien haastatteluiden ja työpajojen avulla selvitetään, miten helsinkiläisissä lukioissa tuetaan opiskelijan oppimistaitojen kehittymistä. Lukiolaisten ja opettajien haastatteluiden perusteella muodostuvan kokonaiskuvan pohjalta työstetään tarve ja määritykset oppimisprosessityökalulle. Oppimisen yksilöllistämisen hyviä käytänteitä kerätään ja kokeillaan helsinkiläisissä lukioissa ja parhaat kokemukset monistetaan oman oppimisen suunnitelmaoppaaksi. Kehitystyössä ovat tiiviisti mukana rehtorit, opinto-ohjaajat, opettajat ja opiskelijat.

Palvelumuotoilua lukioissa

Työpajoihin on tähän mennessä osallistunut abiturientteja Mäkelänrinteen, Ressun ja Etu-Töölön lukioista sekä Sibelius-lukiosta, Luonnontiedelukiosta ja Vuosaaren lukiosta. Kolmas ja viimeinen työpaja pidetään tiistaina 24.10. Alppilan lukiossa, jossa mukana ovat Helsingin kuvataidelukio, Helsingin kielilukio ja Kallion lukio. Pajoissa lukiolaiset ja opetushenkilökunta ideoivat, kokeilevat ja jatkokehittävät palvelumuotoilun keinoin luotuja oppimistyökalukonsepteja. Seuraavassa vaiheessa keväällä 2018 konsepteista siirrytään kokeiluihin ja parhaaksi koettuja työkaluja testataan mukaan ilmoittautuneissa lukioissa.

OOS on osa Opetushallituksen rahoittamaa innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämiseen yleissivistävässä koulutuksessa tähtäävää projektia. OPH:n lukiokoulutuksen tämän vuoden hankkeissa tavoitteena on edistää opiskelijoiden aktiivista osallisuutta, innovatiivisuutta ja luovuutta sekä kestävää hyvinvointia.

Lisätietoja:

Helsingin kaupunki, Kasvatus ja koulutus

Projektipäällikkö Karri Mehtälä, karri.mehtala /a\ hel.fi, puh. 09 310 88045

OOS-hankkeen verkkosivut: https://oos.edu.hel.fi/

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee:
tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi, puh. 09 310 43360

Kuvat

OOS-työpajan tunnelmia.
OOS-työpajan tunnelmia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa pääkaupungin marraskuussa – mukana yli 100 tapahtumaa16.10.2018 13:00Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen Helsinki Education Week järjestetään 5.–9.11. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viikon aikana eri puolilla Helsinkiä järjestetään yli 100 oppimiseen liittyvää tapahtumaa. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Utvecklingsprojektet för enkäter om inomhusluften bland eleverna är slutförd - Eleverna bidrog med omfattande information om kvaliteten på inomhusluften i Helsingfors skolor9.10.2018 15:44Tiedote

I februari och mars utreddes elevernas upplevelser av inomhusluftens kvalitet i de finskspråkiga grundskolorna i östra och sydöstra Helsingfors samt i alla stadens svenskspråkiga grundskolor. Totalt omkring 16 000 elever nåddes av enkäten. Utredningen är den sista delen i ett samarbetsprojekt mellan Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet, som inleddes år 2016. Enkäter har nu genomförts i alla finsk- och svenskspråkiga grundskolor i Helsingfors.

Oppilaiden sisäilmakyselyn kehittämishanke päättyi - Helsingin koulujen sisäilman laadusta saatiin kattavasti tietoa oppilailta9.10.2018 15:39Tiedote

Helsingin itäisen ja kaakkoisen alueen suomenkielisissä peruskouluissa sekä kaikissa Helsingin kaupungin ruotsinkielisissä peruskouluissa selvitettiin helmi-maaliskuussa oppilaiden kokemuksia sisäilman laadusta. Kyselyn piirissä oli nyt kaikkiaan noin 16 000 oppilasta. Selvitys on viimeinen osa Helsingin kaupungin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston yhteistyöhanketta, joka käynnistyi vuonna 2016. Kyselyt on nyt tehty kaikissa Helsingin suomen- ja ruotsinkielisissä peruskouluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme