Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin lukiolaiset mukana luomassa uutta oppimistyökalua

Jaa

Helsingin kaupungin lukiot ovat mukana oman oppimisprosessin tunnistamiseen ja tukemiseen liittyvän työkalun kehitystyössä. Kyse on Oman oppimisen suunnitelmasta (OOS), jonka tavoitteena on edistää lukioiden pedagogista toimintakulttuuria opiskelijalähtöisemmäksi. Lukiolaisia kannustetaan pohtimaan omia tapoja oppia ja sitä miten ja milloin oppimista tapahtuu.

OOS-työpajan tunnelmia.
OOS-työpajan tunnelmia.

Syksyllä 2017 toteutettavien haastatteluiden ja työpajojen avulla selvitetään, miten helsinkiläisissä lukioissa tuetaan opiskelijan oppimistaitojen kehittymistä. Lukiolaisten ja opettajien haastatteluiden perusteella muodostuvan kokonaiskuvan pohjalta työstetään tarve ja määritykset oppimisprosessityökalulle. Oppimisen yksilöllistämisen hyviä käytänteitä kerätään ja kokeillaan helsinkiläisissä lukioissa ja parhaat kokemukset monistetaan oman oppimisen suunnitelmaoppaaksi. Kehitystyössä ovat tiiviisti mukana rehtorit, opinto-ohjaajat, opettajat ja opiskelijat.

Palvelumuotoilua lukioissa

Työpajoihin on tähän mennessä osallistunut abiturientteja Mäkelänrinteen, Ressun ja Etu-Töölön lukioista sekä Sibelius-lukiosta, Luonnontiedelukiosta ja Vuosaaren lukiosta. Kolmas ja viimeinen työpaja pidetään tiistaina 24.10. Alppilan lukiossa, jossa mukana ovat Helsingin kuvataidelukio, Helsingin kielilukio ja Kallion lukio. Pajoissa lukiolaiset ja opetushenkilökunta ideoivat, kokeilevat ja jatkokehittävät palvelumuotoilun keinoin luotuja oppimistyökalukonsepteja. Seuraavassa vaiheessa keväällä 2018 konsepteista siirrytään kokeiluihin ja parhaaksi koettuja työkaluja testataan mukaan ilmoittautuneissa lukioissa.

OOS on osa Opetushallituksen rahoittamaa innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämiseen yleissivistävässä koulutuksessa tähtäävää projektia. OPH:n lukiokoulutuksen tämän vuoden hankkeissa tavoitteena on edistää opiskelijoiden aktiivista osallisuutta, innovatiivisuutta ja luovuutta sekä kestävää hyvinvointia.

Lisätietoja:

Helsingin kaupunki, Kasvatus ja koulutus

Projektipäällikkö Karri Mehtälä, karri.mehtala /a\ hel.fi, puh. 09 310 88045

OOS-hankkeen verkkosivut: https://oos.edu.hel.fi/

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee:
tiedottaja Mervi Kopomaa-Weymarn
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi, puh. 09 310 43360

Kuvat

OOS-työpajan tunnelmia.
OOS-työpajan tunnelmia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöstiedote: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 20.3.201820.3.2018 17:42Tiedote

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 20.3. kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-paatostiedotteet Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa päätettiin muun muassa: Esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa kaudelle 2018-2019 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tiistaina 20.maaliskuuta., että toimintakautena 2018–2019 esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa (edellisellä toimintakaudella 258), joista 198 (206) on kunnallisia päiväkoteja, 54 (48) yksityisiä päiväkoteja ja 1 (2) ostopalvelupäiväkoteja. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti kodin lähellä. Esiopetusta antavan päiväkodin johtaja tekee oman päiväkotinsa osalta esiopetuspäätökset. Yksityisten päiväkotien osalta päätöksen tekee varhaiskasvatusalueelle nimetty kunnallis

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 20.3.15.3.2018 14:29Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu ensi viikon tiistaina 20. maaliskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatus ja koulutus -toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-poytakirjat Esityslistalla on muun muassa seuraava esitys: Suomenkielisen lisäopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2018-2019 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että lukuvuonna 2018–2019 lisäopetuksen aloituspaikkoja varataan enintään 150 nuorelle kuuteen (6) ryhmään Helsingin kaupungin peruskouluissa ja Stadin ammattiopistossa. Lisäopetusta järjestetään seuraavissa kouluissa ja oppilaitoksissa: Pasilan peruskoulu (1 ryhmä) Käpylän peruskoulu (1 ryhmä) Myllypuron peruskoulu (1ryhmä) Stadin ammattiopisto (3 ryhmää) Helsingin lisäopetuksella on merkittäviä lapsivaikutuksia tarjotessaan aloituspaikan peruskoulunsa päättäneill

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme