Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma on toteutunut hyvin

Jaa

Kymmenen vuotta sitten Helsingin kaupunginhallituksen asettamat tavoitteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat toteutuneet hyvin. Ne on otettu huomioon monissa kaupungin suunnitelmissa ja erilaisissa ohjeistuksissa. Käytännön toteutus on monissa tapauksissa jatkuvaa. Kymmenvuotiskauden aikana viheralueiden pinta-ala kasvanut noin 20 prosenttia. Syynä on Östersundomin liittäminen Helsinkiin.

Tyttö Seurasaaren kallioilla. Kuva: Teemu Saloriutta.
Tyttö Seurasaaren kallioilla. Kuva: Teemu Saloriutta.

Luontoarvot otetaan huomioon suunnittelussa 

Vuosina 2008–2017 kaupungin ympäristökeskus keräsi lisää tietoa erityisesti metsien ja rakennusvirasto niittyjen monimuotoisuudesta.

Ekologisen verkoston ja siihen sisältyvien arvokkaan luonnon ydinalueiden turvaaminen otettiin huomioon yleiskaavatyön yhteydessä laatimalla viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelma ja metsäverkostoselvitys.

Metsien hoidossa kaupunki suosii monipuolista metsää, jossa on useita puulajeja ja eri-ikäisiä puita. Linnustollisesti arvokkaat alueet otetaan huomioon hoidon suunnittelussa ja lahopuuta jätetään arvokkaille luontokohteille. Helsingistä metsistä on myös löytynyt 40 arvokasta kääpäkohdetta. Osa niistä on lajistoltaan valtakunnallisesti merkittäviä. Niittykartoitusten tuloksena on löytynyt lajistoltaan hienoja ns. arvoniittyjä, ja niitä on otettu hoidon piiriin noin 40 hehtaaria.

Herkkien luontokohteiden kulumista on vähennetty reittien suunnittelulla, pitkospuiden rakentamisella ja kulunesteillä. Lisäksi vieraslajeja on torjuttu kaupungin luonnonhoitotöiden yhteydessä ja asukkaiden talkootyönä.

Pienvesien tila paranee 

Uutta tietoa on saatu muun muassa hulevesien varassa olevien kosteikoiden vesitaloudesta sekä niiden luonto- ja virkistysarvoista. Kaupunki on laatinut joillekin purovesistöille koko valuma-alueen käsittävät kunnostussuunnitelmat, ja kuudella purolla on tehty kunnostuksia vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyönä.

Purojen ekologisen laadun kannalta jätevesipäästöjen kuriin saaminen on ollut tärkeää. Tässä on onnistuttu melko hyvin mutta parannettavaa on edelleen. Viemäröintiä, hulevesien hallintaa ja öljyntorjuntavalmiutta on kehitetty erityisesti Turun ja Helsingin yhteisissä Itämerihaasteen toimenpideohjelmissa. 

Liito-orava asettui Helsinkiin

Helsingissä on runsas linnusto, ja kaupungin alueella voi törmätä kettuun tai supikoiraan. Liito-orava saapui Helsingin vakinaiseksi asukkaaksi vuonna 2014 ja on sen jälkeen runsastunut voimakkaasti. Liito-oravan leviäminen osoittaa, että kaupungin virkistysmetsien hoidossa luonnon monimuotoisuus on otettu hyvin huomioon.

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaaminen: toimintaohjelman päivitys

Seminaari perjantaina 15.6. klo 9–15.30, Viikin ympäristötalo, Viikinkaari 2a

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiekologi
Kaarina Heikkonen
puh. 09 310 31581
kaarina.heikkonen@hel.fi

Kuvat

Tyttö Seurasaaren kallioilla. Kuva: Teemu Saloriutta.
Tyttö Seurasaaren kallioilla. Kuva: Teemu Saloriutta.
Lataa
Helsinkiläisten ja vantaalaisten huolestuneisuus ympäristöongelmista vuonna 2017. Viheralueiden häviäminen ja yksipuolistuminen huolestuttavat eniten.
Helsinkiläisten ja vantaalaisten huolestuneisuus ympäristöongelmista vuonna 2017. Viheralueiden häviäminen ja yksipuolistuminen huolestuttavat eniten.
Lataa
Kaupungin hallinnassa olevat viheralueet vuosina 2007 ja 2016.
Kaupungin hallinnassa olevat viheralueet vuosina 2007 ja 2016.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.6.201815.6.2018 17:03Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-15_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 17.8.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin ympäristönsuojelumääräykset päivitettiin15.6.2018 15:40Tiedote

Kaupungin ympäristönsuojelumääräykset täydentävät ympäristönsuojelulakia ja sen nojalla annettuja asetuksia. Niillä ohjataan esimerkiksi jätteiden hyötykäyttöä maarakentamisessa ja kemikaalien varastointia yrityksissä, kun toiminta ei edellytä ympäristönsuojelulain mukaista lupaa tai ilmoitusta. Päivitys hyväksyttiin Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostossa tänään.

Salmonellaepidemiaa selvitetään Helsingissä Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa15.6.2018 14:12Tiedote

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät salmonellaepidemiaa ja sen yhteyttä ruokailuun Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa. Oireet ovat alkaneet 27.5–10.6. välisenä aikana. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa kymmenen. Kahdeksalta sairastuneelta on löytynyt ulostenäytteistä Salmonella Newport -bakteeri. Sairastuneiden oireina on ollut oksentelu ja ripuli.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.6.201814.6.2018 17:25Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui 14.6.2018 klo 16. Kokouksen päätöstiedote on julkaistu osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparistolautakunta-rakennusten-ja-yleisten-alueiden-jaosto-paatostiedotteet&year=2018 Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.6.2018 klo 16.

Ympäristöraportti kertoo ympäristönsuojelun teoista ja tavoitteista laajalla rintamalla13.6.2018 12:33Tiedote

Syksyllä 2017 hyväksytty Helsingin kaupunkistrategia on ympäristötavoitteiltaan kunnianhimoinen. Kaupungin hiilineutraaliustavoitetta aikaistettiin vuoteen 2035 (aiemmin 2050) ja välitavoitteeksi asetettiin 60 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä. Strategian mukaan luonnon monimuotoisuutta lisätään viheralueilla, metsäverkostoa vahvistetaan, vesien tilaa parannetaan ja Helsingille laaditaan oma merellinen strategia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme