Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin mallin ensimmäinen hankekausi edisti uudenlaisen taidekentän syntymistä

Jaa
Helsingin malli onnistui ensimmäisellä hankekaudellaan luomaan hahmotelman uudenlaisesta taidekentästä, joka sijoittuu ammattitaiteen ja harrastuskentän rinnalle omanaan, arvioidaan hankekauden loppuraportissa ”Toisenlainen taidemaailma. Taidelaitokset lähiöissä vuosina 2016–2018 Helsingin osallistavassa kulttuurityön mallissa”, joka julkaistaan tänään 16.4.2019.
Kuva: Pauliina Mäntyvaara
Kuva: Pauliina Mäntyvaara

Helsingin malli on osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli, jossa taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä kannustetaan toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Mallia on pilotoitu vuosina 2016–2018. Ensimmäisen hankekauden kohdealueina olivat Kaarela, Maunula ja Vuosaari sekä Jakomäki-Mellunkylä, joissa kolmessa vuodessa toteutettiin kaikkiaan yli 2000 tapahtumaa, työpajaa, näyttelyä, harjoitusta ym. Osallistujia ja yleisöä oli kaikkiaan yli 100 000 henkeä.

Projektien muodot hankkeessa vaihtelivat pienimuotoisista työpajoista esityksiin ja kaupunkijuhliin: Kansallisteatterin Maunulan Maisemat nousi näkyville Maunulassa, Psst – Vuosaari -hanke loi yhteistyömallin KOM-teatterille, Klockriketeaternille ja Suomen valokuvataiteen museolle ja tuotti monipuolisen kokonaisuuden, Pääroolissa Jakomäki -teatteriesitys näytti mitä ammattilaiteen ja harrastajien liittoutuminen voi parhaimmillaan loihtia. Zodiakin Aidatut unelmat yhdisti ammattitanssijoita ja harrastajia Kaarelassa saaden jopa Helsingin Sanomien kriitikolta ylistävän vastaanoton. Malminkartanon täyttömäen portaiden yhteisötaideteos herätti tunteita ja keskustelua kesällä 2017.

Helsingin mallin tavoitteena on tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa, vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta.  Lisäksi kulttuurin saavutettavuutta vahvistetaan luomalla alueen toimijoiden ja taidelaitosten kanssa uusia toimintamalleja. Asukkaita ja yhteisöjä rohkaistaan näkijöistä tekijöiksi eli osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen. Samalla taideorganisaatiot tavoittavat uusia yleisöjä.

Helsingin mallin alkuperäisenä tavoitteena oli luoda ja selvittää käytäntöjä, joilla kulttuuria vähän harrastavat tai kuluttavat ydinkeskustan ulkopuolella pääsevät mukaan taidemaailmaan. Taidelaitokset olivat hankkeiden tuottajia kohdealueilla kaupungin avustusten tuella. Summaten voisi sanoa, että hankekausi lisäsi ymmärrystä tallaisesta osallistavasta työstä ja onnistumisen edellytyksistä. Taidelaitokset kokeilivat erilaisia työtapoja ja niitä analysoitiin yhdessä. Tässä mielessä tavoitteet toteutuivat. Luotiin käytäntöjä, joissa madallettiin kynnyksiä astua taidepoluille, arvioi suunnittelija Ari Tolvanen, Helsingin mallin koordinaattori ensimmäisen hankekauden oppeja.

Lisäksi Helsingin malli onnistui ensimmäisellä hankekaudellaan luomaan hahmotelman uudenlaisesta taidekentästä, jonka Ari Tolvanen nimeää ”toisenlaiseksi taidemaailmaksi”. Tämä kenttä sijoittuu ammattitaiteen ja harrastuskentän rinnalle omanaan ja sitä profiloi harrastajia tiiviimpi sidos taidegenreen, koska tuotannot ovat pitkäkestoisia ja niitä ohjaavat koko ajan ammattilaiset. Keskeinen erottava tekijä kaikkiin muihin on myös sisällöllinen kytkeytyminen kohdekaupunginosiin. Paikallisten voimakas läsnäolo tuotannoissa näkyy sitten teoksissakin.

Taidetoimijuus rakentuu tässä mallissa yhdessä tuotettujen ja jaettujen kulttuuristen resurssien varaan, ja ne ovat osa paikallista julkisuutta ja yhteismaata. Tällaista sisällöllistä tulokulmaa ei löydy ulkopuolisten tekemässä taiteessa. Osallisuus ei tässä maailmassa ole taiteellisen ilmaisun rasite, vaan osa luovaa sisältöä rikastavaa prosessia ja lopputulosta, Tolvanen summaa.

Hankekokonaisuuteen kuului seurantatutkimus. Kauden alussa ja lopussa tehtiin mm. mittavat puhelinhaastattelut kohdealueilla. Puolet haastatelluista koki paikallisen kulttuurityön vahvistavan aluetta.

Helsingin mallin toinen hankekausi käynnistyi kuluvan vuoden tammikuussa. Vuosien 2019–2021 hankekauden prioriteettialueet ovat Kannelmäki-Malminkartano, Tapulikaupunki-Suutarila ja Vuosaari. Toisen avustuskauden tavoitteet ovat jatkoa pilottikauden tavoitteille. Lisäksi on tarkoituksena juurruttaa aluetyön ajattelu ja osaaminen paremmin taidelaitosten vakituisen henkilöstön työlistalle. Toisen avustuskauden suunnittelussa on Vuosaaressa käynnistetty yhteistyö kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Hankkeiden toivotaan siellä osaltaan luovan edellytyksiä vuoropuhelulle kaupunkiorganisaation ja asukkaiden kesken.

Lisätiedot:

Toisenlainen taidemaailma. Taidelaitokset lähiöissä vuosina 2016–2018 Helsingin osallistavassa kulttuurityön mallissa.(Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika, 2019.)

Helsingin mallin vaikuttavuustutkimus pilottikaudella 2016–2018. Humak 2019.

Tutustu Helsingin mallin ensimmäisen kauden hankkeisiin esittelyvideoilla

Helsingin malli – Kulttuuria lähelle (yleisesittely)

Helsingin malli: Jakomäki ja Mellunkylä

Helsingin malli: Kaarela

Helsingin malli: Maunula

Helsingin malli: Vuosaari

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari Tolvanen
suunnittelija
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika
0400 876433
ari.tolvanen@hel.fi


Anne Euramaa
vuorovaikutusasiantuntija
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika
040 334 1080
anne.euramaa@hel.fi

Kuvat

Kuva: Pauliina Mäntyvaara
Kuva: Pauliina Mäntyvaara
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Savoy JAZZFest teki kaikkien aikojen yleisöennätyksensä12.3.2024 16:18:46 EET | Tiedote

Kuudetta kertaa järjestetty Savoy JAZZFest ylsi huippulukemiin: Savoy-teatterin konsertit ja muut tapahtumat vetivät yhteensä 3112 kävijää. Timo Lassyn ja Jukka Eskolan Nordic Stew -konsertti 6.3., saksofonisti Kenny Garrettin konsertti 9.3. sekä 4 päivän festivaalipassit myytiin loppuun ennakkoon. Muihin yleisö- ja arvostelumenestyksiin lukeutui mm. laulaja Gretchen Parlaton ja UMO Helsingin konsertti 8.3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye