Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin metsiin istutetaan myrskyn jälkeen uusia puita

Jaa

Helsingin kaupunki istuttaa lähivirkistysmetsiinsä tänä vuonna 10 000 uutta puuntainta. Pääosa taimista istutetaan viime syksyisen Kiira-myrskyn tuhoaman puuston tilalle. Myrskytuhoja korjanneen Staran metsäväen arvion mukaan Kiira kaatoi tai vaurioitti ainakin nyt istutettavan taimimäärän verran kookasta puustoa kaupungin metsissä.

Myrskytuhoja Helsingissä Maunulan majan luona. Kuva: Helsingin kaupunki
Myrskytuhoja Helsingissä Maunulan majan luona. Kuva: Helsingin kaupunki

Tuhot osuivat rajuimmin lounaasta koilliseen (Lauttasaari-Lehtisaari-Pasila-Maunula-Oulunkylä-Pukinmäki-Malmi) edenneelle kaistaleelle, jonka ulkopuolella tuhot olivat vähäisempiä. Yksittäisiä tuhokohteita oli kuitenkin myös Konalassa, Haagassa, Talissa, Ruskeasuolla, Puistolassa, Heikinlaaksossa ja Jakomäessä. 

Keskuspuiston laajimmilla tuhokohteilla on maastossa syksystä lähtien voinut nähdä myrskytuhoista ja niiden korjaamisesta kertovia tiedotustauluja otsikolla ”Kiira kävi täälläkin”.

Istutettava taimimäärä on viisinkertainen normaalivuosiin nähden

Taimia istutetaan myrskyn myötä syntyneille aukeille, mutta paikoin myös niiden reunoille, väljentyneen järeän puuston lomaan. Istutettavat puulajit ovat kotimaisia ja taimet Suomessa kasvatettuja, lähinnä mäntyä, kuusta, koivua ja tervaleppää sekä paikoin myös jaloja lehtipuita sekä jonkin verran lehtikuusia.

Taimet ja puulajit valitaan ja sijoitellaan kullekin istutuskohteelle ennalta suunnitellusti, jolloin otetaan huomioon kohteen sijainti, maasto, kasvupaikan vaihtelu ja taimien muut kasvuedellytykset. Staran metsurit hoitavat pääasiassa istutustyön itse, jotta taimet saadaan maahan parhaalla tavalla ja sovitusti oikeisiin kohtiin. Urakka aloitettiin toukokuun puolivälissä ja se jatkuu pitkälle kesäkuun puolelle asti.

Vuosittainen istutusmäärä tarpeeseen nähden liian pieni

Ilman erillisiä tuhoja vuosittain istutettava taimimäärä luonnonhoitosuunnitelmien mukaisille metsänuudistuskohteille on yleensä ollut pari tuhatta tainta ja istutuspinta-ala yleensä kaikkiaan vain noin yhdestä kahteen hehtaaria.

Määrä on mitätön verrattuna luonnonmukaisten alueiden pinta-alaan 4 800 hehtaaria. Vaikka siitä lasketaan pois sellaiset alueet, joilla metsää ei aktiivisesti hoideta (esim. kalliot, avarat luontoalueet, suojelukohteet tai erilaisia luontoarvoja sisältävät luonnonmukaisemmat metsänosat), jää yhä yli 3 000 hehtaaria sellaisia metsäalueita, joilla puuston tulisi edelleen kehittyä elinvoimaisena ja ajan mittaan myös uudistua.

Jatkossa uutta puustoa ja kestävää lähimetsää muodostavaa taimiainesta pitäisi monin paikoin saada syntymään nopeammin, jottei kaupungin virkistysmetsien alati vanheneva puusto pääsisi liikaa rapistumaan.

Toki kaupunkimetsää pyritään jatkuvasti ylläpitämään eri-ikäistä puustoa kerroksellisena kehittäen. Uusien taimien istutustarve on tällaisilla alueilla vähäisempi, kun laajempia uudistusaloja ei synny ja uudistuminen tapahtuu luonnontaimia hyödyntäen. Kaikenlaisilla kohteilla, metsätyypeillä ja erilaisilla käyttöalueilla tämän tyyppinen jatkuva kasvatus ei kuitenkaan aina ole mahdollista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Vuohelainen, metsäpalvelupäällikkö
Helsingin kaupunki /Stara
puh. 040 168 1766
etunimi.sukunimi@hel.fi

Vesa Koskikallio, metsävastaava
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 38452
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Myrskytuhoja Helsingissä Maunulan majan luona. Kuva: Helsingin kaupunki
Myrskytuhoja Helsingissä Maunulan majan luona. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen reitti avautuu 24.5. – Töölönlahdenkadulla viimeistelytöitä kuluvalla viikolla16.5.2019 13:29:44 EESTTiedote

Rakennustyöt etenevät Töölönlahdenkadulla sekä Oodin ja Musiikkitalon välissä Kansalaistorin ja Makasiinipuiston ympäristössä. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulku helpottuu alueella, kun Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen kävely- ja pyöräilyreitti avautuu perjantaina 24.5. Tällä ja ensi viikolla Töölönlahdenkadulla tehdään asvaltointia ja viimeistellään kiveyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme