Helsingin yliopisto

Helsingin normaalilyseo juhlii 150-vuotista taivaltaan Finlandia-talossa

Jaa

Helsingin yliopiston harjoittelukoulu Helsingin normaalilyseo täyttää 150 vuotta. Juhlavuosi huipentuu juhliin Finlandia-talossa lauantaina 11. marraskuuta.

Helsingin normaalilyseo juhlii 150-vuotista taivaltaan lauantaina 11. marraskuuta Finlandia-talossa oppilaiden toteuttaman ohjelman, juhlaruokailun ja juhlatanssiaisten merkeissä. Juhlassa tapaavat lukiolaiset, normaalilyseon entiset opiskelijat, henkilökunta ja eläkkeellä olevat opettajat ohjelmallisten iltamien ja ruokailun merkeissä. Juhlatoimikunnassa ovat olleet mukana normaalilyseon henkilökunta ja Vanhat Norssit.

Koulun juuret vuodessa 1867

Helsingin normaalilyseo perustettiin vuonna 1867, kun ruotsalaisen normaalilyseon yhteyteen perustettiin suomenkieliset luokat. Tämä suomenkielinen osasto määrättiin lakkautettavaksi kielipoliittisista syistä vuonna 1871. Kuitenkin samana vuonna aloitti toimintansa yksityinen Helsingin Suomalainen Alkeisopisto, joka jatkoi lakkautettavan suomenkielisen osaston toimintaa.

Vuonna 1873 suomalainen normaalilyseo perustettiin Hämeenlinnaan. Syksyllä 1878 koululle valmistui oma koulutalo Helsinkiin Ratakatu 2:en, ja vuonna 1887 koulu muutettiin tavalliseksi lyseoksi. Helsingin Suomalainen Alkeisopisto lunastettiin valtion haltuun, ja siitä tehtiin normaalikoulu, jonka nimeksi tuli Helsingin Suomalainen Normaalilysee. Nimi muuttui Helsingin Suomalaiseksi Normaalilyseoksi vuonna 1915, Helsingin Normaalilyseoksi vuonna 1950, Helsingin I normaalikouluksi vuonna 1974 ja Helsingin yliopiston rehtorin määräyksellä takaisin Helsingin normaalilyseoksi vuonna 1995.

Koulu toimi vuosina 1887–1905 Helsingissä Ratakatu 2:n kiinteistössä, kunnes sille valmistui uusi koulutalo osoitteeseen Ratakatu 4 (nykyisin Ratakatu 6).

Koulu toimi poikakouluna noin vuoteen 1974 asti, jonka jälkeen peruskoulu-uudistuksen myötä siitä tuli yhteislyseo.

Juhlaa koko vuoden ajan

Helsingin normaalilyseon 150-vuotisjuhlavuoden aloitus oli koululla 20. tammikuuta, ja huhtikuussa tehtiin yhdessä opetusharjoittelijoiden kanssa ohjelmaa koulun juhlaviikolle. Juhlaviikon päätti yhteisvoimin toteutettu perinteinen Norssin päivä 12. toukokuuta. 8. marraskuuta normaalilyseo juhli 150-vuotista taivaltaan yhdessä yhteistyökumppanien kanssa Helsingin yliopistolla.

Lisätietoja
Lukion rehtori Tuula Koskimies-Sirén
Helsingin normaalilyseo, Helsingin yliopisto
Puhelin +358 (0) 2941 28151, tuula.koskimies-siren@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestinnän asiantuntija Suvi Uotinen, puhelin +358 (0) 2941 24021, suvi.uotinen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Sormenjälkitutkimusten laatu ja asiantuntijuus tärkeä osa rikostutkinnan luotettavia tuloksia15.1.2018 09:09Tiedote

Asiantuntijapalveluiden tuottamiseen käytettävien eri tietojärjestelmien ja tutkimusprosessien digitalisointi, standardit ja laatujärjestelmät, alati kasvava tieteellisten tutkimusten ja niiden tuottamien tulosten soveltamispaineet sekä myös maailmanlaajuinen verkostoituminen ja tietojen vaihtoon liittyvät haasteet tuottavat jatkuvasti uusia osaamisvaatimuksia ja palveluita eri asiantuntija-aloille. Haasteet koskettavat myös Keskusrikospoliisin Rikosteknistä laboratoriota ja siellä työskenteleviä sormenjälkiasiantuntijoita. Rikostekninen laboratorio on jo vuosia kehittänyt toimintaansa kohti yhtenäisiä ja läpinäkyviä toimintamalleja, kriteereitä ja työprosesseja sekä osaamisen pätevyysvaatimuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme