Helsingin yliopisto

Helsingin observatoriosta uusi tähtitieteen yleisökeskus

Jaa
Helsingin yliopistomuseon observatorio avataan yleisölle 24.10. Peruskorjattuun rakennukseen tulee tähtitieteen yleisökeskus, jossa esitellään tähtitieteen perusteita, uusia saavutuksia ja historiaa. Näyttelyt perustuvat havainnollisuuteen, visuaalisuuteen ja oivaltamiseen.
Kuvaaja: Timo Huvilinna
Kuvaaja: Timo Huvilinna

- Haluamme murtaa ja mullistaa tähtitieteeseen ja muihin luonnontieteisiin liittyviä ennakkoluuloja ja käsityksiä. Tavoitteena on antaa vierailijalle elämyksellinen ja unohtumaton kokemus, sanoo observatorion päällikkö Päivi Harjunpää.

Observatorio yhdistää vapaasti historiallista esineistöä ja uusinta teknologiaa. Keskeinen kohderyhmä ovat koululaiset.

- Koululaisille haluamme tarjota mielekkään ympäristön tähtitieteen perusasioiden oivaltamiseen. Keskiössä ovat Aurinkokunnan kappaleiden liikkeet ja niiden vaikutus elämäämme, tähtien elinkaari sekä maailmankaikkeuden mittakaava. Tähtitiede on myös oivallinen konteksti opettaa esimerkiksi fysiikkaa, huomauttaa Päivi Harjunpää.

Syksyn aikana observatorion koululaiskierroksia kehitetään yhdessä valittujen koululaisryhmien kanssa. Toden teolla koululaisvierailut observatorioon alkavat vuoden 2013 alussa.

Arkkitehti Carl Ludvig Engelin piirtämä observatorio valmistui Tähtitorninmäelle vuonna 1834 ja muodosti päätepisteen uuden pääkaupungin pääkadulle, Unioninkadulle. Rakennus suunniteltiin vastaamaan uuden havaintotekniikan vaatimuksiin: observatorion katolle tuli peräti kolme kääntyvää havaintotornia kaukoputkihavaintoja varten.

Uudessa yleisökeskuksessa hyödynnetään Engelin suunnittelemia kauniita tiloja. Aurinkokuntasalissa ja Tähtisalissa saa käsityksen Aurinkokunnan ja maailmankaikkeuden rakenteesta sekä oman tähtitaivaamme ilmiöistä. Tiedesalissa saa kosketuksen tutkimuksen eturintamaan. Meridiaanisalissa ja länsirotundassa voi perehtyä Suomen tähtitieteen historiaan. Observatoriossa on myös juhlatiloja ja työpajoja.

Observatorion avautumista juhlitaan myös yleisölle tarkoitetulla luentosarjalla. Marras–joulukuussa Argelander-salissa pidettävissä luennoissa käsitellään muun muassa elämän syntyä, Marsia ja eksoplaneettoja.

Helsingin yliopistomuseoon kuuluva Helsingin observatorio toimii läheisessä yhteistyössä mm. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n, Helsingin yliopiston tähtitieteen oppiaineen ja LUMA-keskuksen kanssa sekä Helsingin kaupungin kanssa. Observatoriorakennuksessa on tähtitieteen yleisökeskuksen ohella myös Ursa ry:n toimitiloja, Yliopiston almanakkatoimisto sekä kahvila.

Vuoden 2012 aikana Helsingin observatorio on auki yleisölle:

Maanantai ja sunnuntai: Suljettu

Tiistai, keskiviikko, perjantai, lauantai: Avoinna klo 12–16

Torstai: Avoinna klo 12– 20

Lisätietoja:

http://www.observatorio.fi

Museonjohtaja Sten Björkman, puh. 050 4155 289, sten.bjorkman@helsinki.fi

Observatorion päällikkö Päivi Harjunpää, puh.050 3182 422, paivi.harjunpaa@helsinki.fi

Kuvat

Kuvaaja: Timo Huvilinna
Kuvaaja: Timo Huvilinna
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme