Tapio Karttakeskus

Helsingin olympialaisista jo 70 vuotta – uusi kartta johdattaa menneen ajan kisatunnelmaan

Jaa

Helsingin olympialaisista 1952 tulee heinäkuussa kuluneeksi 70 vuotta. Tapio Karttakeskuksen vasta julkaistulla kartalla esitellään kaikki kisojen merkittävät tapahtumapaikat: niin suorituspaikat kuin majoitukseen, harjoitteluun ja yleisön viihdyttämiseen liittyvät kohteetkin.

Jussi Iltanen: Helsingin olympialaiset 1952
Jussi Iltanen: Helsingin olympialaiset 1952

Olympialaisten järjestäminen 70 vuotta sitten oli sotakorvauksista juuri selvinneelle Suomelle valtava ponnistus, mutta myös ylpeyden aihe. Eri lajien suorituspaikkoja ja muita kisojen tapahtumapaikkoja rakennettiin sekä eri puolille Helsinkiä että pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin. Monet paikoista ovat edelleen olemassa – joko urheilukäytössä tai muussa toiminnassa.

Helsingin olympialaiset 1952 koostuu vanhoista 1950-luvun kartoista, joille on merkitty lähes sata olympialaisiin liittyvää kohdetta. Kaikkien kohteiden rakentamisesta, olympialaisten aikaisesta käytöstä ja nykytilasta on kerrottu karttojen seliteteksteissä nostalgisten valokuvien kera. Lisäksi kartoille on kuvattu symbolein olympiavieraita palvelleita paikkoja kioskeista ruokapaikkoina toimineisiin kouluihin. Helsingin matkailijakartan olympiapainoksen lisäksi karttatuotteessa on olympiavuonna julkaistu koko Suomen maanteiden yleiskartta, jolta löytyvät myös Helsingin ulkopuoliset tapahtumapaikat ja Pallastunturilta Helsinkiin kulkeneen soihtuviestin reitti. Helsingin lähiympäristön ja Hämeenlinnan olympiakohteet on merkitty omille kartoilleen.

Julkaisun on toimittanut kartografi ja tietokirjailija Jussi Iltanen, joka on kirjoittanut useita historiaa, vanhoja karttoja, Helsinkiä ja matkailua käsitteleviä tietokirjoja.

– Helsingin olympialaisten kisapaikat muodostavat merkittävän julkisten funkkisrakennusten kokonaisuuden Helsingissä, mutta varsinaisten kisapaikkojen lisäksi kaupungissa on useita muitakin olympialaisia varten rakennettuja kohteita julkisista käymälöistä laivaterminaaleihin, kertoo Iltanen.

Olympialaiset levittäytyivät ympäri Helsinkiä ja koko eteläistä Suomea. Kartan avulla voi suunnistaa kisatunnelmaan etsimällä niin kisavieraiden telttakylän paikkaa kuin vaikkapa kilpailujen yhteydessä järjestettyjen kulttuuritapahtumienkin pitopaikkoja. Suomen menestys olympialaisissa oli hienoa: kaikkiaan 22 mitalia ja mitalitaulukon kahdeksas sija.

Pyydä arvostelukappaletta ja kysy lisää! Runsaasti kuvitusta saatavilla.

Tuotetiedot:

Helsingin olympialaiset 1952 – Tapahtumat ja kisapaikat kartalla

  • taitettu kartta
  • 70 x 100 cm
  • ISBN 978-952-266-732-8
  • suositushinta 13 €

Kansikuvan voi ladata Karttakeskuksen kuvapankista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jussi Iltanen: Helsingin olympialaiset 1952
Jussi Iltanen: Helsingin olympialaiset 1952
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio Karttakeskus
Tapio Karttakeskus
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

https://karttakauppa.fi

Tapio-konserniin kuuluva Karttakeskus on Suomen johtava karttakustantaja. Valikoimamme kattaa niin retkeilyn, matkailun, autoilun kuin veneilynkin. Karttojen lisäksi kustannamme luontoon, ulkoiluun, retkeilyyn ja matkailuun liittyvää kirjallisuutta sekä tarjoamme paikkatietopalveluja. Tapio-konsernin merkittävät brändit ovat Tapio, Karttakeskus ja Metsälehti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio Karttakeskus

Uutuusopas johdattaa pyörämatkalle Saimaan järvimaisemiin13.6.2022 07:12:00 EEST | Tiedote

Saimaan upeita maisemia ja hienoja nähtävyyksiä voi ihailla pyörän satulasta. Tapio Karttakeskuksen uutuusopas esittelee keskeisimmät pyörämatkailureitit Lappeenrannasta Imatralle, Puumalaan, Mikkeliin, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. Alueella on niin vilkkaita kesäkaupunkeja toreineen kuin maaseudun rauhaa. Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Imatrankoski, Lappeenrannan linnoitus, Olavinlinna, Punkaharju, Lietveden maisematie ja Astuvansalmen kalliomaalaukset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme